Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Pappa drack, mamma mådde dåligt, stödgruppen räddade mig

Jag är en tjej på 22 år. Jag ser ut som en helt vanlig tjej. Det ingen visste när jag var yngre var att min pappa drack för mycket och att min mamma hade psykisk ohälsa.

De var skilda så jag bodde varannan vecka hos vardera föräldern. Jag hade alltid en klump i magen när jag skulle till pappa. Jag visste att han skulle dricka bli full.

Det var jobbigt att vara hos mamma också för mina syskon och mamma bråkade oftast. Jag trodde ofta att jag var ensam och att det var mitt fel. Men idag vet jag att det inte är mitt fel och inte mitt ansvar att mina föräldrar mår dåligt. Jag gick i stödgrupp när jag var yngre och det har räddat mig.

Till dig som lever tillsammans med föräldrar/förälder som dricker, tar droger eller mår psykiskt dåligt vill jag säga att du är så otroligt stark. Men du behöver inte vara stark ensam, för det finns hjälp att få. Våga berätta för en vuxen du litar på. Jag lovar att det kommer bli bättre. Du är inte ensam och jag lovar att det kommer bli bättre.

/Du är inte ensam

Mer på UMO

Artikel

Att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt om vuxna dricker för mycket eller använder droger. Du har rätt att få hjälp om det är så för dig.

Artikel

När en förälder mår psykiskt dåligt

Det kan vara jobbigt om din förälder eller vårdnadshavare mår psykiskt dåligt. Det är viktigt att du gör saker som du mår bra av, och får stöd från andra personer.

Frågor & svar

Min pappa smygdricker alkohol, vad ska jag göra?

Han smyger med att han dricker och tror inte att han luktar.

Frågor & svar

Min mamma dricker varje kväll, vad ska jag göra?

Min mamma dricker ganska mycket alkohol varje kväll, vad ska jag göra?

Till toppen av sidan