Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur berättar jag för mamma att jag blivit intresserad av smink?

Jag är 14 år och vill börja sminka mig lite. Det är inte för att jag mår dåligt över min kropp, jag känner bara att det är roligt med smink och kul när det blir fint osv. Grejen är att jag tidigare blivit ledsen när mina kompisar förändrades på detta sätt. Detta var för ungefär ett halvår sedan, och då blev jag tröstad av att min mamma sa att jag inte behövde smink och kände att jag faktiskt dög som jag var.

Numera är jag väldigt intresserad av hudvård och smink, men vet inte hur jag ska kunna säga detta till min mamma. Jag hatar jag tanken av att andra i min familj ska börja tycka att jag förändras för mycket, eftersom jag själv insett att jag kan ogilla när andra gör det. På något sätt har detta ämne blivit så jobbigt för mig att prata om hemma! Ge gärna tips på hur jag kan göra i min situation!! <3

/Snart 15-årig tjej

Svar:

 • Jag började själv sminka mig när jag gick i 6:an och jag tyckte det var väldigt nytt och spännande, du kan ex säga till din mamma att du vill testa lite smink och om du känner dig bekväm med det så finns det inte så mycket hon kan göra åt det! Det är inte en sån stor förändring av att du bara börjar sminka dig. Du är ju fortfarande fantastik som du är!
  /Snart 14 årig tjej
 • Man kan börja med lite hudvård och sånt, som en cleanser, moisturiser och några serum! Det finns även något som kallas Tinted-Moisturiser, det är nästan som en foundation, men ändå en hudvårds produkt, det finns även genomonskinlig marcara, den gör typ samma sak som en vanlig mascara, men liftet och sånt. Lite läppglans kommer en lång väg också! Det är mindre sätt att sminka sig, nästan utan smink.
  /Stina
 • Hej fina du! Det är jättebra att du känner att du inte behöver sminka dig för att du inte är nöjd med ditt utseende utan för att du tycker det är kul! Jag förstår verkligen att det känns svårt att prata med din mamma om det. Tyckte själv det var svårt när jag började då min mamma inte sminkar sig alls själv.

  Jag tror att det viktigaste är att du gör vad DU vill och mår bäst av, sen får hon och din familj respektera dina val. Jag önskade mig smink från mina systrar och började sedan använda lite i taget, och min mamma har varit helt fine med det. Ibland kan hon kommentera att jag inte behöver så mycket eller varje dag osv. men det är ju inte hennes sak att bestämma. Gör alltid det som du mår bäst av<3
  /18-årig tjej
 • Jag tycker att du ska prata med din mamma och berätta det du skriver. Jag tror att hon kommer att förstå. Du behöver ju inte ha värsta hårda sminkningen bara för att du börjar sminka dig. Börja lätt och kolla vad för smink som passar dig och din hud.

  Mitt tips är att du först börjar med lite smink och sedan när du känner dig trygg med sminket ökar. Kom ihåg att vara försiktig och alltid ta bort sminket efteråt så att du inte skadar huden.
  /sminkallergiker
 • Hej, jag är lite yngre än dig men jag har samma problem! Ett tips från mig är att fråga din mamma om du får prova smink hemma. Jag fick det om hon fick hjälpa mig. Mamma säger att jag är lite för liten, det är vad hon tycker, men jag ska försöka övertala henne. Hon ville prata med mig idag och jag är väldigt nervös om det. Hoppas att hon tillåter!
  /En tjej
 • Jag fattar att det kan vara jobbigt att berätta och att du inte vet vad hon ska svara. Om jag skulle berätta för min mamma skulle jag bara säga det. Försök att våga att säga som du tycker till henne! Man hittar sin grej och då tycker jag att man bara ska fortsätta med den saken! Om det blir obekväm så försök att stå vara upp för dig själv:)
  /Handboll
 • Själv började jag med smink när jag var 11 år. De var verkligen bara en rolig grej, men nu så har jag blivit ganska bra. De är också lite självkärlek för att man lär sig hur man ser ut och så. Min familj reagerade såklart på de röda läpparna jag hade vissa helger m.m men sen så lärde de sig att jag verkligen tyckte de var kul så nu är det inte alls en stor grej längre!
  /13
 • Hej! Jag kände exakt samma sak när jag var 14 och snart skulle fylla 15. Började också finns ett intresse för smink. Du kan börja använda smink lite smått och så kanske din mamma nämner det och frågar om du har börjat sminka dig. Så säger du bara som det är att du har fått ett intresse för det och tycker att det är kul. Så gick det till för mig utan problem❤️ ingen fara alls finis❤️
  /15 årig tjej med fjortisrand🤘
 • om du får pengar av dina föräldrar och har kontroll över vad du köper själv så kan du köpa en mascara eller något och sen visa dina föräldrar! vet inte hur det funkar i din familj men jag tycker inte du ska behöva be om tillåtelse. sen kan du köpa mer smink (inte alla produkter i världen samtidigt) och lära dig hur man använder dom :)
  /ester 16
 • du kan säga att dina kompisar har smink och att du vill testa men om din mamma säger nej så kan du låna av dina kompisar om du vill och så måste du om dina kompisar vill dela sitt smink.
  /anonym
 • du kan säga att alla i din klass har smink. börja med mascara bara nåt simpelt, sminka inte hela ansiktet till en start.
  /anonym
 • Det är bara att säga att du har blivit Iitresserad för på något sett kommer man förr eller senare bli det lite grann i alla fall. Du kan ju alltid börja med lite och sedan mer efter ett tag.
  /SJS
 • Hej! Jag är själv 15 år gammal och jag har ganska mycket smink på mig och jag började sminka mig lite när jag var 11 och min mamma har alltid varit okej med det. Men det jag tycker du ska göra är att ta på dig lite smink och se vad din mamma säger och säg att du gör för du tycker det är kul och inte för att du vill va fin.
  /HJÄLPAREN
 • Jag tycker du bara ska köra på och berätta som det är! Jag tror nog hon förstår! Önskar dig lycka till!
  /Anonym
 • Säg till din mamma först att du typ vill ha mascara och ögonskugga och sånt är en bra början, man behöver inte sminka sig bara för att andra gör de!
  /Jadu
 • Köp ditt eget smink. O se. Så säger du fuck you till din mamma om hon säger nått bitchit om det.
  /Amen
 • När man är 15 år har man rätt att ha smink på sig. Du kan bara säga så här: jag ska nog börja sminka mig lite. Känns det okej? Annars kan du be en kompis fråga dina föräldrar om du får ha smink. Annars kan du boka tid hos en skolkurator. Jag känner igen mig, jag vill också byta stil och sminka mig.
  /Tål kritik, men vill gärna inte ha det
 • Jag tycker att du ska prata med din mamma om ungefär det du har skrivit här. Du kan börja använda lite smink som t.ex. concealer och mascara. Sminka dig i den mängd du känner dig bekväm i. Din mamma kommer säkert förstå!
  /Alice

Aktuella artiklar

Svara varandra

Duschar ni efter idrotten?

Duschar ni efter idrotten i skolan? Om inte varför?

Svara varandra

Osäker på min snippa - hur ser era ut?

Jag är väldigt osäker på min vagina då den har en helt annan färg och är nästan svart vid blygdläpparna, är detta bara jag?

Svara varandra

Panik för att jag är så kort, finns det fler?

Jag är kille och 14 år gammal och fick reda på att jag inte kommer växa mycket mer på längden. Någon mer som är kort kille?

Svara varandra

Hon vill ha lampan släckt under sex, men jag vill se

Min tjej vill inte visa sin slida för mig. Hur känner andra tjejer? Har det hänt andra killar?

Svara varandra

Spelar storleken någon roll?

Jag har en liten snopp och jag är rädd att jag aldrig kommer tappa oskulden för att den är så liten?

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Svara varandra

Hur gör ni med smink på idrotten?

Jag har fått väldigt mycket idrott på skolschemat (4) och jag använder en del smink. (Conseler, Mascara, blush, highligther, ögonskugga, bronser).

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Svara varandra

Hur kan jag må bättre trots finnar?

Jag är en tjej som länge haft problem med akne i ansiktet. Jag mår oerhört dåligt över det och skäms för mitt utseende.

Svara varandra

Att få tandställning - hur var det för er?

Jag är rädd för hur jag kommer se ut och det känns som om jag kommer bli mobbad för det.

Till toppen av sidan