Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Att få tandställning - hur var det för er?

Jag ska skaffa tandställning snart och jag är rädd för hur jag kommer se ut. Jag ska få räls, men bara där uppe i överkäken. Det känns som om jag kommer bli mobbad.

Är det någon mer som har haft den känslan innan ni skaffat räls? Och hur blev det för er?

/Tjej 14

Svar:

 • Skulle tro att ingen ser det som nåt konstigt utan du katastroftänker tror jag. Det förändrar ju inte din personlighet heller.jag tror att du är säkert lika vacker med eller utan räls
  /Theo
 • Det var inte så jobbigt det kan spänna till ibland men inte så farligt.
  /Mathilda
 • Du behöver inte oroa dig, det är attraktivt så fortsätt le.
  /😁
 • Jag tog av min tandställning i december efter att ha haft den i 2,5 år. Jag tänkte inte så värst mycket på om jag skulle bli mobbad eller inte. Men faktum är att jag aldrig har fått så många komplimanger som när jag hade tandställning. Det är verkligen ingenting fu behöver oroa dig över. Tandställning är värt det för du får så mycket finare tänder efteråt!
  /vz07
 • Hade tandställning, räls, både uppe och nere och har aldrig hört någon som blivit mobbad för det. Det jobbiga var att det gjorde ont som helsike.
  /Alvedon o Ipren funkade inte😞
 • Jag fick tandställning när jag började 7:an. Jag var lite nervös innan, men så som mina tänder såg ut då så var jag mest taggat på tandställning. Det känns ju lite i tänderna men det är ingenting!! Men jag är så nöjd med hur processen har gott och är ännu mer taggad på att se hur det kommer att bli när jag tar av den!
  /🦷
 • Jag har haft tandställning i ca 6 år. I början är det ovant och man är öm och har svårt att äta. Så man lever mest på flytande föda i början. Men efter nått halvår blir du van efter varje gång du spänner tandställningen så då blir du inte lika öm. Dock hade jag tandställning mycket längre än andra pga stora problem.
  /Tandställningen
 • Innan jag fick tandställning var jag också rädd att ja skulle se konstig ut, men man vänjer sig. Och bara så du vet så gör det bara ont i början och efter man har spänt den, men innan man gör det kan det vara bra att ta en Ipren eller Alvedon så att det inte gör lika ont❤️❤️
  /En tjej som har haft tandställning i två år
 • Jag fick räls på tänderna i överkäken en vecka före ett sociala medie event i Danmark (Köpenhamn) 2022, jag trodde att det skulle se fult ut då jag också har glasögon men det blev väldigt snygg och charmigt under fotograferingen och filmningen! Ska bara säga att jag inte är någon kändis, var på TikTok eventet för att jag blev inbjuden av TikTok med en vän! Då var jag 13 år och det var roligt att få uppleva en sån sak tidigt i livet!
  /Kille 14 år
 • Jag har räls uppe och nere och tro mig, det är knappast någon som kommer bry sig om vad du har i munnen, plus jag tror att du kommer ROCKA DEN!!
  /Tjej 18
 • Hej! Jag hade räls i ca 7 månader i överkäken. Och dem flesta brydde sig inte. Dem märkte såklart och påpeka det men inte på något retsamt sett lite mer "Har du tandställning? När fick du det?". Att ha räls är lite bökigt i början. Men sköter man sig och inte äter saker som kan förstöra rälsen så blir man av med den snabbt. Det är ju också beroende på hur mycket man ändrar på.

  Ett viktigt råd. Ta hand om tänderna och tandköttet. Se till att du kommer åt tandköttet och tänderna även på dem ställena där det är svårt. För jag tog hand om tänderna men sämmre om tandköttet. Vilket gjorde att mitt tandkött drog sig tillbaka och jag var tvungen att göra 2 operationer på varin sida av munnen. Vilket inte var super nice. Men tar du hand om tänderna och tandköttet är det ingen fara. Lycka till! Mvh
  /Kille på 16 år
 • Hej! Jag har själv inte haft räls, men min kompis har. Och jag tror absolut inte att du kommer att bli mobbad, faktum är att tandställning i nästan alla fall ser riktigt charmigt ut! Och om du blir det så är det inte ditt fel. Det är de som mobbar dig som är dumma i huvudet!
  /catgirl
 • Ja fick räls både uppe och nere o asså de inga som sagt något om den. I början ville ja inte ens kolla mig i spegeln för ja tyckte jag va så ful me den men nu en vecka efter är jag vann me den o tänker inte ens själv på den.
  /ss
 • Jag har alltid velat ha tandställning men behöver inte vilket känns tråkigt eftersom jag verkligen tycker att det är fint, helt ärligt <33 Det är ju väldigt vanligt också så du behöver nog inte vara orolig över mobbning, det kommer bli bra!
  /🫶🏼
 • Hade exakt samma känsla innan jag fick min tandställning, men när den väl var på syntes det inte alls i princip att den satt där för min läpp typ ”dolde den” så det var aldrig något problem för mig. Så värt det att ha tandställningen för blev en sådan ENORM skillnad efter att den togs bort för mig, mina tänder blev såå mycket finare och jag kunde bita ihop på ett normalt vis igen😍 se till bara att borsta tänderna ORDENTLIGT och var noga med att hålla det så rent som möjligt också under hela behandlingen, för I promise you du vill ej missköta borstningen och få typ gula/fula tänder när ställningen tas bort! Bara ett viktigt tips!
  /M
 • ska jag va ärligt jag är oxå rädd men man är fin på sitt sätt. Yani jag kommer få snart sen när jag såg min syster va hon fin på sitt sätt. Va dig själv.
  /kille 14
 • Jag kände exakt samma sak när jag skulle sätta in räls men de blev inte alls så som jag trodde. Folk frågar i början kanske varför du har den eller ber o få se men efter nån vecka har alla glömt bort de redan jag lovar. De känns ovant i början men du vänjer dig och för mig iaf ville jag inte ens ta ut den sen när de va dags för de kändes inte som mig själv utan den men man vänjer sig som sagt och kan inte bli gladare än vad jag är idag för att jag fick chans att få ha tandställning!
  /Tjej16
 • Hej tjejen! Jag hade räls i din ålder i cirka 3 år, visst kom det sådana tankar innan och ibland under tiden med räls med. Men det blev ingen större skillnad, för mig kom bara hjärnspökena ibland tyvärr. Jag tror vi människor bryr oss lite för mycket om vad folk tänker om oss för vårt eget bästa. Min upplevelse är att människor är upptagna i sitt eget och tänker inte på de saker man tänker om sig själv. Jag vet att jag var så orolig för killar och hur man skulle kyssas med tandställning, men det var inga problem. Träffade en fin kille då jag hade min älskade räls som uppskattade mig för den jag var och tänkte inte alls på att jag hade tandställning. Tips! Ha med en liten tandpetare/tandborste som du kan ha efter måltid då det lättare kan fastna i rälsen. Rocka din räls och jag lovar dig att du kommer gilla slutresultatet, se målet med tandställningen!
  /Felicia
 • När jag fick min tandställning var det ingen som märkte det förutom mina närmsta kompisar, samt att jag och min ena kompis har tandställning och går hos samma tandläkare som mig. Mina andra klasskamrater sa inget. Det är många i min årskurs som har eller har haft tandställning. Men först fick jag det bara på tänderna längst bak så man märkte det inte men nu om ca 1 vecka ska jag få räls uppe och nere så jag får se hur andra märker det då om de märker det mer eller inte alls. Dessutom tycker jag det är snyggt med tandställning på de flesta människor :).
  /En tjej född 09
 • Hej!!! Jag hade tandställning i hela 5 år och innan jag skulle sätta in den var jag nervös över att jag skulle bli mobbad för att jag var tjejen med både glasögon och tandställning. Men vet du vad jag ÄLSKADE min tandställning (eller ja inte allt med den men) den blev en del av min look. Du behöver absolut inte var orolig för att bli retad eller mobbad för du kommer säker först och främst att se JÄTTECOOL UT!!! och sen är det mer av en ”gammal” tanke att en tandställning får dig att se konstig ut idag ses det mer som snygg assesoar. Om det nu är någon som tycker något om ditt utseende måste du bara försöka att tänka på att du kommer HA SÅ SJUKT SNYGGA TÄNDER sen och den som retade dig för det kommer absolut inte ha lika raka fina tänder!!!!!! Lycka till nuu!!! Det kommer bli jättebra!!❤️☺️
  //Tjej 17 år
 • Har inte haft räls men tror knappt någon märker ens (förutom vänner, folk du känner och så) och även om de skulle göra det, så bryr typ 99% inte ens att du har tandställning. Hur många folk (som du inte känner till så bra) har du sett med räls och tyckt något dåligt om det?
  /anonym
 • Kände lowkey samma innan jag fick men nu gillar jag den och skulle typ inte kunna se mig själv utan den.
  /Fortnite67
 • Jag har EXAKT samma situation. Jag ska skaffa tandställning och jag är rädd för hur jag kommer att se ut och hur ont det kommer att göra. Det bästa man kan göra är att hålla sig lugn och inte bry sig om vad andra tycker, vilket jag själv jobbar på just nu. Du kommer vara fin oavsett!💕
  /Tjej 14
 • Jag hade bara tandställning på överkäken precis som du och det var inte särskilt hemskt. Tbh såg det rätt häftigt ut. Det gjorde ont så in i norden dom tre första dagarna och jag kunde inte äta fast mat, men efter det var det helt fine liksom. Jag har kortare överläpp så när jag ler syns bara mina tänder på överkäken, men det var inte ens särskilt många som märkte att hade tandställning. Och det är värt det. Mina tänder ser otroligt mycket bättre ut nu. Dessutom ger tandställningar möjligheter för att dra skämt som tex "Är du redo?" "Jag är rustad till tänderna."
  /Alvedon funkade iaf för mig 🐦
 • Fick räls på både under och överkäken när jag var 13 (har inte längre). Det enda jag var rädd för var att inte kunna äta godis, men det gjorde jag ändå. Törs inte rekomendera det dock. Angående hur det ser ut tror jag man själv tänker på det mer än andra gör. Glöm inte att resultatet efter kommer vara värt det.
  /Kille 06a
 • Det kändes nästan likadant för mig. Jag trodde också att jag skulle bli mobbad och sådant men efter ett tag så slutade folk retas och nu är det lugnt.
  /😁
 • Hej, jag fick tandställningen för typ 3 månader sen och från början var jag jätteovan med den men efter ett tag så börjar det kännas som att man passar mycket bättre i den än utan. Jag har precis som dig bara i överkäken och jag var superorolig men nu i efterhand så var det inget att oroa sig för! Man får tänka att det är värt det när tänderna blir fina!
  /😀
Till toppen av sidan