Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kompis vill ha så mycket av min tid

Fråga

Jag har en vän som jag har känt ett tag. Han är jättesnäll och en bra vän, men det finns ett problem. Han brukar ringa mig varje dag och vill prata med mig i över en timme. Jag har sagt att jag tycker det är jobbigt, men då blir han arg och säger att jag inte bryr mig om honom.

Det slutar med att jag får dåligt samvete och säger förlåt. Då blir allt som vanligt igen. När jag försöker avsluta samtalet ska han alltid fördröja det och börja prata ännu mer. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du funderar över det här. Samtidigt som han är snäll och en bra vän vill han inte lyssna på dig när du vill avsluta samtalet.

Jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete för att du inte alltid vill prata med honom. Är ni kompisar behöver han lyssna på dig och inte bara tänka på vad han själv vill.

Du och din kompis skulle kunna prata om vilka förväntningar ni har på varandra. Kanske kan ni komma överens om hur ofta och hur länge ni ska prata med varandra? Och att det är okej att inte orka prata ibland.

Ett annat sätt att inte behöva prata när din kompis ringer, är att du stänger av din telefon emellanåt. Du måste inte alltid vara tillgänglig, även om det känns viktigt att kompisar kan nå dig. Dessutom kanske din kompis förstår att du vill vara ifred ibland, eftersom du inte svarar när han ringer.

Det kan vara svårt att prata med kompisen om hur du vill ha det. Då kan du ta hjälp av en vuxen. Kan du berätta hemma hur du känner och tänker? Kan någon i familjen hjälpa dig att prata med kompisen?

Du kan också ta kontakt med skolsköterskan eller skolkuratorn. Berätta hur du tänker, då kanske hen kan prata med dig och din kompis tillsammans. Du kan även prata med en kurator på en ungdomsmottagning om du vill.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Svara varandra

Hur får jag honom att våga prata med mig?

Jag gillar en kille som är lite blyg och tillbakadragen. Många dömer mig på grund av mitt utseende, men jag vill lära känna honom och att han ska gilla mig för min personlighet. Hur ska jag få honom att våga prata med mig?

Svara varandra

Hur får jag riktiga vänner på min skola?

Jag är en 14 årig tjej som är relativt ny i min skola (gått i ca 7 månader) och har försökt få nya vänner, men det är svårt. Jag brukar säga hej till många och gå fram till en vängrupp i en annan klass på raster.

Svara varandra

Gillar min kompis, hjälp!

Jag gillar en tjej i min ålder som går i samma kyrka och vi är bra kompisar. Har på senaste kunnat se tecken på att hon kanske gillar mig, hur ska man gå till väga för att ta det vidare?

Svara varandra

Ska jag sluta på fotbollen?

Jag har börjat stressat över fotbollen då jag tycker att det är jobbigt att gå på träningar och har helt enkelt tappat gnistan lite. När jag väl spelar så tycker jag ofta att det är roligt men har ganska mycket ångest över fotbollen i vardagen.

Svara varandra

Min bästa vän har en ny vän - jag känner mig utanför

Sen kom det en ny tjej till klassen. Vi började hänga med henne och hon och jag blev väldigt tajta. Sen började hon bete sig elakt mot mig och jag slutade vara med henne och var bara med min bästa vän.

Svara varandra

Skäms över mitt hem - vill inte visa hur jag bor!

Bor ganska litet med min familj i en hyresrätt och inte alls lika ”renoverat” som andra kanske har det. Det är liksom mer gammalt hemma hos mig.

Svara varandra

Vill ha snap men får inte för föräldrarna

Nästan alla har snapchat och jag känner mig utanför men mina föräldrar säger att man inte behöver vara som alla andra.

Svara varandra

Hur säger jag till kompisarna att jag vill ha en nystart?

Hur kan jag säga till mina kompisar att jag inte vill gå samma gymnasium som de?

Svara varandra

Gamla kompisarna är taskiga, vill få tillbaka dem ändå.

Klasskompisarna är taskiga och kommenterar min vikt. Men jag vill ändå få tillbaka dem som vänner. Har ni några tips?

Artikel

Nudes/nakenbilder på nätet: Vad är lagligt?

Om du vill skicka, dela eller ta emot nakenbilder är det bra att du har koll på vad du får och inte får göra.

Till toppen av sidan