Fråga

Min kompis vill ha så mycket av min tid

Fråga

Jag har en vän som jag har känt ett tag. Han är jättesnäll och en bra vän men det finns ett problem. Han brukar ringa mig varje dag och vill prata med mig i över en timme. Jag har sagt att jag tycker det är jobbigt men då blir han arg och säger saker som att jag inte bryr mig om honom.

Det slutar med att jag får dåligt samvete och säger förlåt och då blir allt som vanligt igen. När jag försöker avsluta samtalet ska han alltid fördröja det och börja prata ännu mer. Jag vet inte vad jag ska göra.

Svar

Jag förstår att du funderar över hur du ska göra med din kompis som vill prata så mycket med dig. Samtidigt som han är snäll och en bra vän så vill han inte lyssna på dig när du vill avsluta samtalet.

Jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete om du inte alltid vill prata med honom. Är man kompisar måste man lyssna på vad den andre vill och inte bara tänka på vad man själv vill. Din kompis måste lära sig det.

Du och din kompis skulle behöva prata om vilka förväntningar ni har på varandra. Kanske kan ni göra en överenskommelse om hur ofta och hur länge ni ska prata med varandra? Men också en överenskommelse om att det är okej att ibland inte orka prata alls.

Att annat sätt att inte behöva prata med kompisen när han ringer är att du stänger av din telefon emellanåt för att få vara ifred. Man måste inte alltid vara tillgänglig, även om det känns viktigt att kompisar kan nå en. Försök att ha telefonen avstängd då och då, så kanske du kan känna att det ger dig lite lugn och ro. Dessutom kanske din kompis förstår att du vill vara ifred ibland, eftersom du inte svarar när han ringer.

Det finns ju mycket annat som både du och han kan behöva göra efter skoldagen. Till exempel har ni läxor, kanske någon fritidssysselsättning och att umgås med era familjer. Till och med att bara slappa ensam är viktigt.

Det kan vara svårt att prata med kompisen om hur du vill ha det. Därför tänker jag att du ska ta hjälp av någon vuxen. Kan du berätta hemma hur du känner och tänker? Kan någon i familjen hjälpa dig att prata med kompisen?

Du kan också ta kontakt med skolsköterskan eller skolkuratorn. Berätta hur du tänker, då kanske de kan prata med dig och din kompis tillsammans.

Med vänliga hälsningar

Åsa Svensson, kurator

Till toppen av sidan