Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kompis vill ha så mycket av min tid

Fråga

Jag har en vän som jag har känt ett tag. Han är jättesnäll och en bra vän men det finns ett problem. Han brukar ringa mig varje dag och vill prata med mig i över en timme. Jag har sagt att jag tycker det är jobbigt men då blir han arg och säger att jag inte bryr mig om honom.

Det slutar med att jag får dåligt samvete och säger förlåt och då blir allt som vanligt igen. När jag försöker avsluta samtalet ska han alltid fördröja det och börja prata ännu mer. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du funderar över det här. Samtidigt som han är snäll och en bra vän vill han inte lyssna på dig när du vill avsluta samtalet.

Jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete om du inte alltid vill prata med honom. Är ni kompisar behöver han lyssna på dig och inte bara tänka på vad han själv vill.

Du och din kompis skulle kunna prata om vilka förväntningar ni har på varandra. Kanske kan ni komma överens om hur ofta och hur länge ni ska prata med varandra och att det är okej att inte orka prata ibland.

Att annat sätt att inte behöva prata när din kompis ringer är att du stänger av din telefon emellanåt. Du måste inte alltid vara tillgänglig, även om det känns viktigt att kompisar kan nå dig. Dessutom kanske din kompis förstår att du vill vara ifred ibland, eftersom du inte svarar när han ringer.

Det kan vara svårt att prata med kompisen om hur du vill ha det. Då kan du ta hjälp av en vuxen. Kan du berätta hemma hur du känner och tänker? Kan någon i familjen hjälpa dig att prata med kompisen?

Du kan också ta kontakt med skolsköterskan eller skolkuratorn. Berätta hur du tänker, då kanske hen kan prata med dig och din kompis tillsammans.

Med vänliga hälsningar
Åsa Svensson, kurator

Mer på UMO

Vänskap

Innehåll om vänskap.

Till toppen av sidan