Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min kompis vill ha så mycket av min tid

Fråga

Jag har en vän som jag har känt ett tag. Han är jättesnäll och en bra vän, men det finns ett problem. Han brukar ringa mig varje dag och vill prata med mig i över en timme. Jag har sagt att jag tycker det är jobbigt, men då blir han arg och säger att jag inte bryr mig om honom.

Det slutar med att jag får dåligt samvete och säger förlåt. Då blir allt som vanligt igen. När jag försöker avsluta samtalet ska han alltid fördröja det och börja prata ännu mer. Vad ska jag göra?

Svar

Jag förstår att du funderar över det här. Samtidigt som han är snäll och en bra vän vill han inte lyssna på dig när du vill avsluta samtalet.

Jag tycker inte att du ska ha dåligt samvete för att du inte alltid vill prata med honom. Är ni kompisar behöver han lyssna på dig och inte bara tänka på vad han själv vill.

Du och din kompis skulle kunna prata om vilka förväntningar ni har på varandra. Kanske kan ni komma överens om hur ofta och hur länge ni ska prata med varandra? Och att det är okej att inte orka prata ibland.

Ett annat sätt att inte behöva prata när din kompis ringer, är att du stänger av din telefon emellanåt. Du måste inte alltid vara tillgänglig, även om det känns viktigt att kompisar kan nå dig. Dessutom kanske din kompis förstår att du vill vara ifred ibland, eftersom du inte svarar när han ringer.

Det kan vara svårt att prata med kompisen om hur du vill ha det. Då kan du ta hjälp av en vuxen. Kan du berätta hemma hur du känner och tänker? Kan någon i familjen hjälpa dig att prata med kompisen?

Du kan också ta kontakt med skolsköterskan eller skolkuratorn. Berätta hur du tänker, då kanske hen kan prata med dig och din kompis tillsammans. Du kan även prata med en kurator på en ungdomsmottagning om du vill.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Aktuella artiklar

Artikel

Kär i en upptagen tjej, vad ska jag göra?

Jag är kär i en tjej som är ihop med en kille jag känner. Vad ska jag göra?

Artikel

Tips och råd om du är utsatt för svartsjuka

Att bli utsatt för svartsjuka kan vara jobbigt. Du kan få stöd och hjälp om du behöver.

Artikel

Tips och råd om du är svartsjuk

Det brukar vara jobbigt att vara svartsjuk. Men det går att göra något åt den.

Tips/inlägg från unga

Vad gör du om en partner eller kompis är svartsjuk?

Har du varit utsatt för någons svartsjuka? Här kan du tipsa andra hur man kan hantera situationen. Du kan också läsa andras tips.

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Svara varandra

Hur ska jag släppa känslorna för kompisens ex?

Jag har börjat umgås med en kompis och hans ex. Det har gått ett tag nu och jag har börjat tycka om hans ex mer och mer.

Svara varandra

Vad ska man tänka på inför första dejten?

Jag har haft kontakt med en kille ett tag och nu ska vi träffas för första gången.

Svara varandra

Hur länge ska man ha skärmtid som ung?

Min pappa säger att en tonåring inte borde ha mer än 4 timmar skärmtid men det håller inte jag med om.

Svara varandra

Vad gillar tjejer att prata om?

Vad gillar tjejer att prata om i telefon, asså efter man frågat ”hur mår du” ”hur har din dag vart” o sånna saker?

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Till toppen av sidan