Panik - lämna sidan!
Kondomer

Så här sätter du på en kondom

För att en kondom ska ge rätt skydd är det viktigt att du använder den på rätt sätt. Här får du veta hur du sätter på en kondom.

I den här filmen får du se hur man gör för att sätta på en kondom.

Kondomen sätts på en penis som har stånd eller på en dildo. För att kondomen ska skydda mot könssjukdomar och graviditet är det viktigt att den är på under hela samlaget.

Om det kommer utlösning i kondomen ska du vara försiktig när du drar ur penisen så att ingen sperma läcker ut i slidan eller analen.

Du kan behöva öva på att sätta på en kondom på rätt sätt. Om du har en penis kan du öva genom att sätta på den när du onanerar. Om du inte har en penis kan du använda till exempel en dildo eller en morot att öva på.

Så här gör du

  • Ta ur kondomen ur förpackningen.
  • Kolla åt vilket håll den ska rullas på.
  • Om kondomen sätts på en penis ska penisen vara hård när kondomen rullas på. Du kan ta en liten klick glidmedel på ollonet innan kondomen sätts på. Det kan göra att det känns skönare.
  • Lägg kondomen på toppen av ollonet och tryck med fingrarna på behållaren så att ingen luft kommer in mellan penisen eller dildon och kondomen. Rulla ner kondomen.
  • Se till att hela kondomen rullas ut. Ofta är kondomen längre än penisen. Då kan du hasa upp den lite så att den blir skrynklig och sen fortsätta att rulla ut den.
  • Dra ut penisen innan ståndet har lagt sig. Håll runt kondomen nere vid penisroten, när penisen dras ut, så att kondomen inte åker av.
  • Släng kondomen i soporna. Spola inte ner den i toaletten.

Använd glidmedel – inte hudkräm eller olja

Kondomer är ofta behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda. Du kan också använda extra glidmedel. Det är särskilt viktigt vid analsamlag. Det finns olika typer av glidmedel. De som är vattenbaserade eller silikonbaserade kan du använda tillsammans med alla typer av kondomer.

Däremot ska du inte använd medel som innehåller fett som hudkräm, olja och oljebaserade glidmedel som vaselin, tillsammans med kondomer som är gjorda av latex. Fettet kan luckra upp skyddet så att det blir små hål, som inte alltid syns.

Mer på UMO

Artikel

Om kondomer

En kondom är ett skydd av mycket tunn latex (gummi) som du kan sätta på en penis eller en sexleksak om du ska ha samlag. Kondom ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Svara varandra

Killen vill inte använda kondom, hjälp!

Min kille vill ha sex och jag e okej med det och så. Men han gilla att spruta sperma i mig och jag vill inte bli gravid.

Frågor & svar

Var kan jag få gratis kondomer?

Jag tycker att kondomer är rätt dyra. Finns det ställen som ger bort kondomer gratis? Till exempel nåt ställe på nätet där man kan beställa?

Frågor & svar

Hur behåller jag ståndet när kondomen ska på?

Om ni har några tips, eller känner till några hjälpmedel som kan få mig att behålla ståndet även med kondomen på så vore jag evigt tacksam.

Frågor & svar

Finns det små kondomer?

Finns det kondomer för en liten snopp?

Till toppen av sidan