Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Jag är underviktig, kommer jag aldrig få mens?

Fråga

Jag är 15 år och har ingen mens. Jag har bara några fjun till könshår och under armarna. Jag har haft flytningar och bröst i ungefär 2 år. Jag är underviktig, men har börjat att gå upp lite. Min fråga är om jag någonsin kommer att få min mens? Eller gör min låga vikt att jag inte får mens eller könshår?

Svar

Det varierar mycket i vilken ålder man får sin första mens. Det är dina arvsanlag som bestämmer när det är dags. Men det kan också vara så att du behöver öka i vikt för att mensen ska börja komma. Jag tycker att du ska börja med att prata med din skolsköterska.

Du och skolsköterskan kan tillsammans mäta din vikt och längd och ta reda på vad som är en lagom vikt för dig. Berätta att du inte har fått så mycket könshår och att du undrar varför det är så. Du kan samtidigt få hjälp med att boka en läkartid om du vill det. Du kan även få stöd och tips om det är så att du behöver öka i vikt.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelAtt komma i puberteten

Någon gång mellan 8 och 13 år brukar de flesta komma i puberteten. Då utvecklas kroppen från barn till vuxen. Till exempel förändras rösten och könet och en del får finnar. När du kommer i puberteten och hur du upplever den varierar mycket från person till person.

ArtikelVad händer i tjejkroppen i puberteten?

Här är ett bildspel som visar vad som händer i kroppen i puberteten. OBS! Känsliga bilder.

Till toppen av sidan