Panik - lämna sidan!
Fråga

När ska man sova om man är 15 år?

Fråga

När ska en 15-åring sova? I min familj är det nästan alltid bråk om det. Mina föräldrar sover klockan 22 och då vill de att vi ska sova klockan 20. Alla mina kompisar får vara uppe till klockan 23. Vad ska jag göra?

Svar

Fråga dina föräldrar om ni kan sitta ner och prata i lugn och ro om hur det funkar med dina sovtider. Föreslå att ni tillsammans försöker komma överens om vilka regler som ska gälla. Ibland tycker man att ens föräldrar är orättvisa, men ibland finns det en vettig förklaring till varför de tycker som de gör.

Dina föräldrar kanske är ovana vid att du vill vara med och bestämma om sånt som påverkar dig. De kanske inte har insett att du är på väg att bli vuxen och vill vara med och fatta beslut.

Jag tycker personligen att det är lagom att somna vid 22-tiden om du är femton år. Men det beror på när du måste kliva upp för att hinna till skolan. Som tonåring behöver du sova ungefär åtta till tio timmar per dygn, men sömnbehovet kan variera ganska mycket mellan olika personer.

Det är viktigt att skolan funkar och att du orkar med hela skoldagen.

Det händer mycket i kroppen och hjärnan under tonåren och därför behöver man mer sömn då.

Om du och dina föräldrar inte kommer överens kan det vara bra att prata med någon vuxen utanför familjen. Du kan tillexempel prata med någon på en ungdomsmottagning eller med skolkuratorn.

Med vänliga hälsningar
Susanna Lindström, skolsköterska och barnmorska

Till toppen av sidan