Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

När ska man sova om man är 15 år?

Fråga

När ska en 15-åring sova? I min familj är det nästan alltid bråk om det. Mina föräldrar sover klockan 22 och då vill de att vi ska sova klockan 20. Alla mina kompisar får vara uppe till klockan 23. Vad ska jag göra?

Svar

Fråga dina föräldrar om ni kan prata i lugn och ro om hur det funkar med dina sovtider. Föreslå att ni tillsammans försöker komma överens om vilka regler som ska gälla. Ibland tycker man att ens föräldrar är orättvisa, men det kan finnas en bra förklaring till varför de tycker som de gör. Förhoppningsvis kan ni hitta en lösning som funkar för både dig och dem.

Dina föräldrar kanske är ovana vid att du vill vara med och bestämma om sånt som påverkar dig. De kanske inte har insett att du är på väg att bli vuxen och vill vara med och fatta beslut.

Tonåringar behöver sova ungefär 8–10 timmar per dygn. Men sömnbehovet kan variera ganska mycket mellan olika personer. Det händer mycket i kroppen och hjärnan under tonåren och därför behöver man mer sömn då.

När behöver du stiga upp för att hinna till skolan? Att inte behöva stressa till skolan och att du får sova cirka åtta timmar kan vara bra att tänka på. Det är viktigt att skolan funkar och att du orkar med hela skoldagen.

Om du och dina föräldrar inte kommer överens kan det vara bra att prata med någon vuxen du har förtroende för.

Med vänliga hälsningar
Johan Nilsson, sjuksköterska

Aktuella artiklar

ArtikelSömn behövs för att må bra

Det händer många bra saker i kroppen och hjärnan när du sover. Du behöver sova för att må bra, kunna tänka klart och lära dig nya saker. De flesta behöver sova ungefär åtta eller nio timmar om dygnet. Ibland kan du behöva sova mer än vanligt.

ArtikelFöräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det nog bra om dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kanske du tycker att de lägger sig i för mycket. Det kan kännas som att de inte förstår att du har blivit äldre och behöver få mer frihet.

Till toppen av sidan