Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad gör jag åt min feta, oljiga hud?

Fråga

Jag är en tjej på 15 år. Jag har väldigt oljigt ansikte och hår. Finns det någonting jag kan göra för att det inte ska bli så oljigt? Typ nån produkt eller nåt annat?

Svar

Det är vanligt att ha fett hår och fet hud under puberteten. Det beror på dina könshormoner. De gör att talgkörtlarna i huden och hårbotten börjar bilda mer talg. Talg är en sorts fett.

Ibland kan det funka att använda schampo mot fett hår, och speciell ansiktstvål och ansiktskräm anpassad för fet hy. Du kan fråga om råd på ett apotek. På en hudvårdssalong kan du också få råd och hjälp, men det kan vara dyrt.

Om mina råd inte skulle funka kan du prata med din skolsköterska eller med en läkare på en vårdcentral.

Ibland kan det hjälpa att äta någon av de p-pillersorter som kan minska såna här besvär och även problem med finnar. Till exempel de p-piller som innehåller hormonet drospirenon. Då har du samtidigt ett skydd mot graviditet ifall du behöver det. Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning med det.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Egna berättelserP-piller hjälpte mot acne

Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.

ArtikelFinnar

Nästan alla får finnar i puberteten, oftast i ansiktet. Det beror på att hormonbalansen i kroppen förändras. Det går att minska besvären av finnar, även om det kan ta lite tid.

ArtikelKropp och utseende

Många vill se bra ut, och tycker att det är kul att göra sig snygga. Men det kan bli jobbigt om du ofta jämför dig med redigerade bilder eller andra personer. Hur påverkas du av olika ideal? Och vem bestämmer vad som är snyggt?

Till toppen av sidan