Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad kan jag göra för att gå upp i vikt?

Fråga

Jag är en tjej på 16 år. Jag har alltid varit väldigt smal och väger inte så mycket. Jag vill verkligen gå upp i vikt och bli lite mulligare. Jag äter ganska mycket godis och sånt, så det är inte så att jag äter supernyttigt precis. Jag är med på idrotten i skolan, men tränar inte på fritiden. Hur ska jag göra för att gå upp i vikt?

Svar

För att öka i vikt måste du få i dig mer energi från maten än du gör av med. Då lagras överskottet av energi i fettcellerna och du blir ”lite mulligare".

Här är några saker du kan tänka på:

  • Hoppa aldrig över måltider. Ät sex gånger per dag: Frukost, lunch, middag, två mellanmål och ett kvällsmål. Ett bra mellanmål kan till exempel vara mjölk, fil eller yoghurt, en smörgås och en frukt.
  • Använd inte lättprodukter. Välj smör eller margarin med 70–80% fett och standard- eller mellanmjölk.
  • Ha alltid smör eller margarin och pålägg på smörgåsen.
  • Tillför extra fett i maten. Du kan till exempel mosa in margarin, smör eller olja i potatis, ris eller pasta. Ha majonnäs eller aioli till soppa, använd oljedressing till grönsaker och ha nötter eller frön i sallad.

Du behöver inte sluta äta godis, men det är viktigt att du inte ersätter mat med godis. Då kan det bli svårt att få i dig tillräckligt av det som kroppen behöver för att funka och må bra.

Alla ser olika ut och har olika kroppsform. Det beror på att alla ärver olika gener från sina genetiska föräldrar. Du behöver inte oroa dig för din vikt om du mår bra, har mens ungefär en gång i månaden och inte är väldigt frusen av dig.

Det är bra för hälsan att röra på dig regelbundet. Ju mer du rör på dig, desto mer energi förbrukar du, så träna inte för hårt om du vill gå upp i vikt.

Konditionsträning som ökar pulsen mycket, till exempel löpning, förbrukar mycket energi. Muskeluppbyggande träning, till exempel styrketräning och fysisk yoga förbrukar mindre energi.

Rörelse i vardagen är viktig för att både kroppen och hjärnan ska må bra. Var gärna ute en liten stund varje dag, gå eller cykla till skolan eller ta en kort promenad några gånger per vecka.

När du ökat i vikt kan du gärna börja med någon annan form av motion om du vill det, men fortsätt äta det du behöver varje dag, annars minskar du i vikt igen.

Det kan vara ganska kämpigt att öka i vikt när man har en smal kroppstyp, men det går om man är envis. Om du vill ha hjälp att gå upp i vikt kan du be skolsköterskan om hjälp. För det mesta får man göra små förändringar i taget och träffas flera gånger. Det tar tid att öka i vikt, ungefär ett halvt kilos viktuppgång per vecka är rimligt. 

Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Vad ska man äta?

Försök att äta olika sorters mat, då får du i dig den näring du behöver för att må bra.

Artikel

Kropp och utseende

Vem bestämmer vad som är snyggt och hur påverkas du av olika utseendeideal?

Till toppen av sidan