Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad gör jag åt mina finnar?

Fråga

Jag har problem med min hy. Jag har fått finnar som är som bölder. Har jag gjort nåt så hormonbalansen i kroppen ändrats? Eller har jag förstört mig själv på nåt sätt? Jag känner mig orolig. Det här har lett till att jag känner mig väldigt osäker.

Jag har olika hudkrämer som jag använder varje dag, men inget funkar. Vad ska jag göra?

Svar

Nej, du har inte gjort något eller förstört dig på något sätt. Vissa får finnar som inte vill försvinna av sig själva, det bara är så. Det är ofta ärftligt och alltså inte ditt fel.

När inget som du själv har testat funkar mot finnarna, ska du gå till en läkare. På vårdcentraler är de vana att behandla finnar. Det finns både krämer och tabletter på recept som du kan testa.

Skulle det efter några månader visa sig att medicinen du fått av läkaren på vårdcentralen inte funkar, kan du få en remiss till en hudläkare. Hudläkare kan skriva ut andra mediciner till dig. Sorter som bara hudläkare får skriva ut.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenFinnar – hur blir jag av med dem?

32. "Jag vände alltid den finnigaste sidan av ansiktet mot väggen, så att ingen skulle behöva se".

ArtikelRätt och fel om finnar

Det finns många myter om finnar och vad de beror på. Men mycket stämmer inte. Här är några vanliga exempel på vad som sägs om finnar.

Egna berättelserP-piller hjälpte mot acne

Efter tre månader märkte jag inte så mycket skillnad när det gällde acne, men nu efter 8 månader så har min hy blivit helt ren och jag har inga finnar eller något kvar.

Till toppen av sidan