Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Mitt venusberg putar ut

Fråga

Jag hoppas inte jag är den enda som har det här problemet, men det är något som gör så att jag dagligen mår psykiskt dåligt. Mitt venusberg är lite mer utåt än andras och jag tycker både att det är obehagligt och fult. Jag har hör att det kallas bullfitta.

Vad kan jag göra åt det här? Har läst att jag kan fettsuga, men det låter lite läskigt. Finns det någon annat jag kan göra?

Svar

Du är inte ensam om att fundera på det här. Vi får ofta den här frågan. Men det du beskriver är helt normalt.

Det som framförallt formar venusberget är blygdbenet. Det finns där för att skydda ditt underliv mot stötar. Blygdbenet ser olika ut hos olika personer. Ibland står det ut lite mer, ibland är det plattare, det varierar som allt annat på kroppen. Dessutom finns ett lager fett under huden, som ytterligare skyddar könet. Det ska vara så.

Precis som du har läst finns det plastikkirurger som utför dyra fettsugningar, helt i onödan eftersom det är normalt att det ser ut som du beskriver.

Prata gärna med en barnmorska på en ungdomsmottagning om du vill veta mer. Barnmorskan kan intyga att allt ser ut som det ska.

Det kan vara bra för dig att veta att vi aldrig får frågor där man undrar hur någon annans venusberg ser ut. Så många verkar mest vara kritiska till sin egen kropp, och tycker att den borde se ut på ett annat sätt. Medan andra inte verkar bry sig så mycket.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

UMO-poddenHur kan jag gilla min kropp?

27. "Jag insåg hur ovanlig bilden jag lagt upp på mig själv var. Det blev liksom en världsnyhet att jag såg ut som jag gjorde och var nöjd med det".

Frågor & svarJag har olika stora blygdläppar

Jag kommer aldrig våga ha sex med någon när jag ser ut så här.

Svara varandraNär jag skickat en bild tar de bort mig från snapchat

När folk säger skicka bild på dig jag vet vad som kommer hända. Om cirka 3 sekunder man tar bort mig. Nån som känner igen sig? Vad ska jag göra?

Till toppen av sidan