Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Mitt venusberg putar ut

Fråga

Jag hoppas att jag inte är den enda som har det här problemet. Mitt venusberg är lite mer utåt än andras och jag tycker att det är så fult. Jag har hört att det kallas bullfitta.

Har läst att jag kan fettsuga, men det låter lite läskigt. Finns det något annat jag kan göra för att slippa må dåligt över det här?

Svar

Det är många som funderar på om venusberget ser ut som det ska. Men det är vanligt att det ser ut som du beskriver.

Det som framför allt formar venusberget är det så kallade blygdbenet som finns under venusberget. Blygdbenet är en del av skelettet och skyddar underlivet mot stötar.

Blygdbenet ser olika ut hos olika personer. Ibland står det ut lite mer, ibland är det plattare. Det varierar som allt annat på kroppen. Dessutom finns ett lager fett under huden, som ytterligare skyddar könet. Det ska vara så.

Precis som du har läst finns det plastikkirurger som utför dyra fettsugningar. Men de görs i onödan, eftersom det är normalt att det ser ut som du beskriver.

Prata gärna med en barnmorska på en ungdomsmottagning om du vill veta mer. Barnmorskan kan intyga att allt ser ut som det ska och att du inte behöver göra någon fettsugning.

Du kan fundera på hur du tänker och känner kring olika utseendeideal om du vill hitta sätt att må bättre. Det brukar också hjälpa att träna på att stärka sin självkänsla. Läs gärna mer om det i länkarna nedanför det här svaret. Du kan få stöd av skolkuratorn eller en kurator på ungdomsmottagningen om du vill. De är vana att stötta unga med sånt här.

Det kan vara bra för dig att veta att de flesta person inte bryr sig om hur andras venusberg ser ut. Man är oftast mest kritisk till sin egen kropp, och tänker att den borde se ut på ett annat sätt.

Med vänliga hälsningar
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan