Panik - lämna sidan!
Fråga

Har ni några tips på hur jag ska komma ut?

Fråga

Jag är en kille på 20 år som bor i en liten stad. Jag är homosexuell och vill vara öppen med det. Men jag är rädd för hur mina vänner ska se på mig efter att jag gjort det officiellt. Har ni några bra tips på hur jag ska komma ut?

Svar

Många gånger är oron större än vad den behöver vara för att komma ut. Oavsett vilken sexuell läggning du har är du ju samma person som du alltid varit.

Det är väldigt olika från person till person på vilket sätt man tycker att det känns bäst att komma ut. Många börjar till exempel med en nära kompis och tar kanske föräldrar senare. En del väljer att komma ut för så många som möjligt på en gång, medan andra väljer ut några få. Många tycker att det är läskigast första gången och att det blir lättare sen.

De flesta som får veta brukar reagera positivt och se det som ett förtroende. En del kan också reagera med att bli överraskade eller nyfikna och vill ställa många frågor. Vad och hur mycket du i så fall vill svara på bestämmer du.

Om någon reagerar negativt beror det oftast på osäkerhet eller okunskap. Det är olagligt att diskriminera eller behandla någon illa på grund av hens sexuella läggning. Du har rätt att bli schysst behandlad och att känna dig trygg.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Till toppen av sidan