Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Har ni några tips på hur jag ska komma ut?

Fråga

Jag är en kille på 20 år som bor i en liten stad. Jag är homosexuell och vill vara öppen med det. Men jag är rädd för hur mina vänner ska se på mig efter att jag gjort det officiellt. Har ni några bra tips på hur jag ska komma ut?

Svar

Många gånger är oron större än vad den behöver vara för att komma ut. Du är ju samma person som du alltid har varit, oavsett vilken sexuell läggning du har. Men ibland kan det kännas svårare när man bor i en liten stad.

Det är väldigt olika från person till person på vilket sätt man tycker att det känns bäst att komma ut. Många börjar till exempel med en nära kompis och berättar kanske senare för en vuxen hemma eller andra viktiga personer.  En del väljer att komma ut för så många som möjligt på en gång, medan andra väljer ut några få. Många tycker att det är läskigast första gången och att det blir lättare sen.

De flesta som får veta brukar reagera positivt och se det som ett förtroende. En del kan också reagera med att bli överraskade eller nyfikna och vill ställa många frågor. Vad och hur mycket du i så fall vill svara på bestämmer du.

Om någon reagerar negativt beror det oftast på osäkerhet eller okunskap. Det är olagligt att diskriminera eller behandla någon illa på grund av hens sexuella läggning. Du har rätt att bli schyst behandlad och att känna dig trygg.

Med vänliga hälsningar
Sara André, kurator

Mer på UMO

Egna berättelser

Att komma ut är det bästa jag gjort!

Jag var livrädd för att berätta. Jag skadade mig hellre på många olika sätt. Vad skulle dom tycka? Vad skulle dom säga? Skulle dom fortfarande älska mig? Låta mig få komma hem?

Svara varandra

Hur ska jag komma ut som gay i min lilla stad?

Jag bor i en småstad där rykten sprids fort och de flesta har konservativa idéer. Bara jag pratar med en slumpmässig person så kommer det indirekt fram att den är homofob.

Svara varandra

Jag är homosexuell men mina kompisar är homofober

Jag har nyligen kommit fram till att jag är homosexuell. Detta är ganska jobbigt eftersom alla mina kompisar är homofober och jag tror att jag har känslor för en av mina kompisar.

Till toppen av sidan