Fråga

Har ni några tips på hur man ska komma ut?

Fråga

Jag är en kille på 20 år som bor i en småstad. Jag är homosexuell och vill vara öppen med det. Jag är dock rädd för hur mina vänner ska betrakta mig efter att jag gjort det officiellt. Har ni några bra tips på hur man ska komma ut?

Svar

Ibland kan det kännas jobbigt att komma ut när man inte vet hur andra ska reagera, eller tror att någon ska reagera negativt. Men många gånger är oron större än vad den behöver vara.

Det är viktigt att känna till att det går bra för de allra flesta som väljer att komma ut. Det brukar kännas väldigt bra när man väl har berättat. Oavsett vilken sexuell läggning du har är du ju samma person som du alltid varit. Det viktigaste är att du själv trivs med den du är.

Det är väldigt olika från person till person på vilket sätt man tycker att det känns bäst att komma ut. Oftast kan det vara lättare att först komma ut för dem som man tror tar det bäst, och ta svårare personer senare.

Många börjar till exempel med en nära kompis och tar kanske föräldrar senare. En del väljer att komma ut för så många som möjligt på en gång, medan andra väljer ut några få. Många tycker att det är läskigast första gången och att det blir lättare sen.

De flesta som får veta brukar reagera positivt och se det som ett förtroende. En del kan också reagera med att bli överraskade eller nyfikna och vill ställa många frågor. Vad och hur mycket du i så fall vill svara på bestämmer du.

Om någon reagerar negativt beror det oftast på osäkerhet eller okunskap. Om personer i ens omgivning behandlar en illa så är det viktigt att tänka på att du har rätt att vara den du är och att känna dig trygg.

Med vänliga hälsningar

Sara André, skolkurator

Till toppen av sidan