Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur får jag skyddade personuppgifter?

Fråga

Vad krävs för att få skyddade personuppgifter? Och hur gör jag för att få det? 

Svar

Du kan få skyddade personuppgifter, eller skyddad identitet som det också kallas, om du eller någon i din familj är utsatt för ett allvarligt hot. Du kan till exempel få det om du är hotad av en partner, någon i familjen eller släkten, ett kriminellt gäng eller av någon du vittnat mot i en rättegång.  
 
Det finns tre typer av skyddade personuppgifter:

 1. Sekretessmarkering 
  Sekretessmarkering betyder att det är svårare för andra att hitta information om dig i. Vanligtvis är allas namn, personnummer och adresser offentliga, och något som alla kan få tillgång till, men inte om du har en sekretessmarkering. 
   
  Du ansöker om sekretessmarkering hos Skatteverket. När du gör en sån ansökan kan du behöva intyg från socialtjänstent, polisen eller en brottsofferjour. 
   
  När dina personuppgifter är sekretessmarkerade ska Skatteverket och andra myndigheter alltid pröva om dina uppgifter kan lämnas ut till någon eller inte, utan att du riskerar att råka illa ut. 
   
 2. Skyddad folkbokföring 
  Skyddad folkbokföring är ett starkare skydd än sekretessmarkering och gör att du får vara folkbokförd i en annan kommun än den du bor i. När du flyttat skrivs inte din nya adress in i folkbokföringen, och lämnas aldrig ut till någon myndighet. 
   
  När du har skyddad folkbokföring får myndigheter du har kontakt med inte lämna ut uppgifter om dig till någon. Till exempel får inte sjukvården, Försäkringskassan eller kommunen lämna ut uppgifter om dig till någon.  
   
  Du ansöker om skyddad folkbokföring hos Skatteverket. Då bör du ha ett intyg från till exempel polisen eller Socialtjänsten. Oftast måste du flytta för att få skyddad folkbokföring. 

 3. Fingerade personuppgifter 
  Fingerade personuppgifter betyder  att du får ett nytt namn och ett nytt personnummer.  
   
  Det här skyddet används bara i undantagsfall eftersom det kan innebära en stor förändring i ditt liv. Det används bara efter att man testat andra typer av åtgärder först. När du är utsatt för så allvarliga hot eller brott brukar det oftast också betyda att du måste flytta till en ny, hemlig ort. 
   
  Kontakta polisen om du tror att du behöver fingerande personuppgifter eller har frågor om det.  

Kontakta alltid polisen om du är utsatt för brott, hot eller känner dig rädd av någon anledning. Kontakta en ungdomsmottagning om du inte vill ta kontakt med polisen själv, så kan de hjälpa dig med det. 

Med vänliga hälsningar 
Sara André, kurator

Mer på UMO

Artikel

Om du inte kan bo kvar hemma

Kan du inte vara trygg hemma? Då har du rätt att få hjälp av din kommun. De ska hjälpa dig så att du har en säker plats att bo på.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Innehåll om hedersrelaterat våld och förtryck.

Artikel

Att bli dåligt behandlad i ett förhållande

De flesta tänker att de ska må bra och känna sig trygga när de är ihop med någon. Så borde det vara. Men det blir inte alltid så.

Till toppen av sidan