Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad händer om jag tar anabola steroider?

Fråga

Jag är en kille på 14 år som undrar vad som händer om jag tar anabola steroider? Alltså vad händer med min kropp? Och vad skulle polisen kunna göra?

Svar

Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Det används framför allt för att få större muskler och bli starkare. Men det har också många allvarliga biverkningar. Kroppen påverkas alltså på flera olika sätt av anabola steroider. Här är några exempel på hur du som kille kan påverkas:

  • Det kan bli svårare att få stånd, testiklarna kan bli mindre
  • Du kan få mycket finnar på rygg, axlar, ansikte och bröst
  • Du kan få hudbristningar och bli plufsig/svullen
  • Du kan få ångest, bli aggressiv eller få sömnproblem
  • Dina bröst kan växa
  • Hjärtat och levern kan skadas.

Att använda anabola steroider är olagligt. Du får varken använda, ha, köpa, sälja, ge bort eller tillverka anabola steroider. Personer under 15 år kan inte bli straffade eftersom de inte är straffmyndiga. Men personer över 15 år kan få böter eller fängelse. Vilket straff man får beror på vilket slags brott man har begått.

Jag vet inte vad det är som gör att du funderar på detta. Alla kroppar är olika och man växer och utvecklas i olika takt under puberteten. Om detta är något du funderar över tycker jag att du ska kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att få stöd och hjälp. Och läs på om dopning!

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Mer på UMO

Artikel

Stöd om du har frågor om alkohol tobak droger

Har kan du som har frågor och funderingar kring alkohol, tobak, spel och droger hitta stöd- och hjälpställen. Du kan oftast vara anonym.

Till toppen av sidan