Fråga

Vad händer om jag tar anabola steroider?

Fråga

Jag är en kille på 14 år som undrar om jag tar steroider, vad händer med mig då? Alltså vad händer med min kropp, och vad skulle polisen kunna göra?

Svar

Använder du anabola steroider påverkas kroppen på flera olika sätt. Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Det används framför allt för att man vill få större muskler och bli starkare. Men det har också många allvarliga biverkningar.

Förutom att steroiderna påverkar musklerna, påverkas även huden, håret, hjärnan och humöret. Du kan till exempel få ångest, bli aggressiv eller få svårt att sova. Både hjärtat och levern kan skadas. Hos killar som använder anabola steroider kan brösten växa, testiklarna minska och det kan bli svårare att få stånd.

Att använda anabola steroider är olagligt. Du får varken använda, ha, köpa, sälja, ge bort eller tillverka anabola steroider. Är du under 15 år kan du inte bli straffad för det eftersom du inte är straffmyndig. Men är man över 15 år kan man bli dömd, och vilket straff man i så fall får beror på vilket slags brott man har gjort. Det kan handla om allt från böter till fängelsestraff.

Jag vet inte vad det är som gör att du funderar på detta. Men alla kroppar är olika, och man växer och utvecklas i olika takt under puberteten. Om detta är något du funderar över tycker jag att du ska vända dig till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att få stöd och hjälp.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan