Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Vad händer om jag tar anabola steroider?

Fråga

Jag är en kille på 14 år som undrar vad som händer om jag tar steroider? Alltså vad händer med min kropp? Och vad skulle polisen kunna göra?

Svar

Använder du anabola steroider påverkas kroppen på flera olika sätt. Anabola steroider är ett konstgjort hormon som liknar könshormonet testosteron. Det används framför allt för att få större muskler och bli starkare. Men det har också många allvarliga biverkningar.

Förutom att steroiderna påverkar musklerna, påverkas även huden, håret, hjärnan och humöret. Det kan till exempel bli svårare att få stånd, testiklarna kan bli mindre och hjärtat och levern kan skadas. Du kan också få ångest, bli aggressiv eller få svårt att sova.

Hos de med killkropp som använder anabola steroider kan brösten växa.

Att använda anabola steroider är olagligt. Du får varken använda, ha, köpa, sälja, ge bort eller tillverka anabola steroider. Är du under 15 år kan du inte bli straffad för det eftersom du inte är straffmyndig. Men är man över 15 år kan man bli dömd, och straffet kan vara allt från böter till fängelsestraff. Vilket straff man får beror på vilket slags brott man har gjort.

Jag vet inte vad det är som gör att du funderar på detta. Men alla kroppar är olika, och man växer och utvecklas i olika takt under puberteten. Om detta är något du funderar över tycker jag att du ska kontakta skolsköterskan eller en ungdomsmottagning för att få stöd och hjälp.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Mer på UMO

UMO-poddenReportage: "Dopningen gjorde att jag inte fick stånd"

54. "Jag ville se ut som mina idoler. Då spelade det ingen roll att jag fick problem med sex, sömn och finnar".

ArtikelStöd om du har frågor om alkohol tobak droger

Här hittar du ställen du kan kontakta om du behöver stöd eller bara vill prata med någon. Du kan oftast vara anonym. En del har öppet dygnet runt, andra några timmar i veckan.

Till toppen av sidan