Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Hur säger jag nej till snus utan att verka tråkig?

Idag tog jag min första snus pga att mina kompisar snusar. Jag tycker att det är dåligt och onödigt. Men jag vill inte vara den ”tråkiga”. Tips på idéer på hur jag ska lösa detta utan att vara den ”tråkiga”.
/Den nya snusaren

 

Svar:

 • Du är absolut inte tråkig som inte vill, du är snarare den coola som vågar och försöker stå emot trots att du kan uppfattas tråkig. Det är bra att du själv tycker att det är dåligt och onödigt för då fattar du hur modig du är som verkligen är den som inte snusar och håller dig utanför. Det du gör är att falla för grupptryck när du tar det du egentligen inte vill men ändå inte vill verka tråkig eller barnslig. Försök att inte bry dig så mycket om vad dina kompisar tycker om dig, det är ditt egna val och ingen annans. Fortsätt att stå emot när dina kompisar bjuder, du är inte tråkig!
  /ea
 • Det finns inget bra med att snusa känn dig aldrig tvingad att snusa. Det är absolut inte coolt att snusa bara dåligt för dig själv!
  /Örnsköldsvik
 • Om de tycker att det är tråkigt så är de inte rätt människor att hänga med. Iallafall värt att fundera på. Annars får man väl va den ”tråkiga”, vad gör det liksom? 🤷🏻‍♀️ Om man är tråkig beror också på så mycket mer än om man snusar eller ej. Du får även ha din egna åsikt om det är tråkigt eller inte. Tycker själv att det är synd hur vanligt det är med snusning bland yngre (iallafall hur man förväntas ta en massa saker) och att man lätt kan falla för trycket. Relaterar mycket :(
  /17-årig tjej
 • Verkar bara cool och säg såhär: - Skämtar du snus är det vidrigaste som finns, det stinker och är fett wierd att lägga upp den under läppen. Då kommer de tycka att du är cool.
  /en person
 • Ett nej är ett nej och om du inte vill så ska du inte göra det. om de tycker du e tråkig för du inte vill snusa så är de inte några du ska vara med.
  /nej är nej
 • Det är dåliga kompisar om dom inte respekterar dig och istället pushar dig. Du behöver inte om du inte vill och en enkelt nej ska räcka. Jag själv brukar bara säga nej jag vill inte och sen ignorera tjatet. Att inte vilja blir sjuk i framtiden borde vara en fullt tillräckligt anledning. Men en anledning som brukar funka bättre som ursäkt brukar vara att säga att man inte vill smaka illa eller få gula tänder. Folk bryr sig så mycket om vad andra tycker att det brukar ta rätt hårt. Nyckeln är att stå upp för dig själv och skita i vad andra tycker och säger. Dom kommer inte hylla dig för att du började snusa sen ändå.
  /Storasyrran
 • Man är inte tråkig när man säger nej, det är ju du som bestämmer om du vill snusa eller inte.
  /Sten
 • Det du tänker känns helt rätt tkr jag, inte bara att snus är dåligt och onödigt utan också att det kostar mycket pengar. Jag tror inte att dina kompisar skulle bry sig jättemycket om du snusar eller ej. Ett bra sätt att visa det är säga till de att det är sunkigt och att du vill vara fräsch. Om du gör det ses det som att du är den som är mogen och inte tråkig. Hoppas det hjälpte.
  /Kille 16 Gbg
 • Säg bara känner inte för det.
  /Inte den tråkiga som inte snusar
 • Bara att säga Nej jag snusar inte...eller nej har röker inte. Man är inte tråkig för att man inte snusar eller röker. Tänk så här "en tjej vill nog inte hångla med en kille som smakar snus eller rök i munnen". Många tjejer har sagt att de tycker jag smakar frächt i munnen och luktar gott. Jag borstar alltid tänderna när jag ätit även efter lunchen i skolan.
  /Peter 15
 • Låtsas säga ja, ta snusen och gå iväg. När du går iväg så kastar du snusen i en soptunna när dina kompisar inte ser.
  /Bengt
 • säg nej och spela cool.
  /lycka till
 • Säg att du har en hjärna.
  /hej
 • Jag tycker att du inte ska bry dig om vad dina kompisar tycker. Du ska verkligen inte behöva snusa bara för att ha bra kompisar!
  /Selma
 • Du säger nej sorry jag ska hångla med en tjej snart och då vill inte jag ha gula tänder.
  /Alicia
 • Bara säg till eller att du känner dig inte bekväm.
  /Ace.
 • Säg bara 'nej' om du inte vill...tråkig eller ej, de är inte bra vänner om de skulle frysa ut dig, tvinga dig eller liknande bara för att du inte väljer att snusa. Tror du alla snusar? Tycker du de som inte snusar är 'tråkiga' också? Man är inte tråkig för att man väljer att inte snusa, du vinner mycket på att inte snusa än att snusa.
  /Anonym
 • Hej!! 👋 Jag förstår att du är lite äldre än mig, eftersom du nu har börjat snusa.. Jag tycker synd om dig, men hur började allt? Sa de att du skulle ta en snus, pressade de dig? Trivs du verkligen med de? Jag tycker inte att de är ok att pressa någon!! Jag förstår att du inte vill vara den tråkiga, inte jag heller, jag tror inte nån vill det. Men jag tänker att du kan säga nej och stå för det, jag tror att dina kompisar skulle tycka att det var coolt om du stod för den du är!!
  /Tjej
 • Du kan säga att du lovat dina föräldrar att inte snusa eller röka innan du fyller 18 för då kommer de betala för ditt körkort eller liknande och att du inte vill behöva betala själv. Det har hjälpt mig iallafall sen behöver det ju inte vara helt sant. Eller så säger du bara som det är och säger bara att du inte vill för du tycker att det är onödigt o bli beroende av något som är så dyrt. Bra om då vågar stå emot grupptryck!
  /F
 • Stå för dina åsikter, säg nej. Vad är det för kompisar du har om de inte godkänner att du inte vill snusa? Jag har sagt nej till snus, är du bestämd i ditt svar kommer ingen att tjata.
  /Ragnar
 • Jag har avstått från snus och alkohol under hela min tid i skolan. Har jag velat tagit det har det inte varit någon som stoppat mig men när jag inte vill har det alltid funnits någon som kommenterat ”slappna av, ha lite kul. Va inte tråkig” vilket jag anser är väldigt frustrerande. Dock har detta aldrig fått mig att vika för deras påhopp. Jag har istället med en liten bestämd och självsäker/mogen röst sagt ”Jag känner inget behov utav det. Jag har det kul utan, och för alla pengar jag slipper lägga på gift kan jag lägga på resor och saker jag vill se i mitt liv. Men jag hindrar inte er, vill ni ha en svart lever och svara lungor likt er framtid är jag fine med det” säg det med lite charm så löser det sig ;)
  /Wilma
 • Säg bara stopp min kropp och räck fulfinger, gör lite hairflips när du vänder dig om.
  /Albert
 • hej fina du! jag upplever verkligen samma problem, men för mig har det funkat att bara inte göra det. om dina kompisar fortsätter att vara på dig om det tycker jag inte dom låter som bra kompisar helt ärligt. du väljer ju både ekonomiskt och hälsosammare än de gör. det är inte coolt att snusa.
  /arg snusmotståndare
 • Säg sanningen, att du inte snusar och inte vill, det är inte tråkigt att säga nej. Snusar och röker själv och tycker inte det är tråkigt eller töntigt att säga nej. Det är dock väldigt jobbigt när folk klagar och blir arga över att man snusar, så gör inte det snälla.
  /15 årig tjej
 • Det är coolt att INTE snusa, röka och dricka! Stå upp för dig själv!!!
  //fall aldrig för grupptryck
 • Om dina kompisar tycker du är tråkigt ska du byta kompisar, för då är inte dom bra för dig.
  /en klok person
 • Tja, har varit i liknande sits som du min vän. Du kan alltid säga att du försöker sluta snusa, då kommer folk snarare tycka du är bättre än de för att du har börjat snusa och sen insett att det är töntigt.
  /Din broder i nöden
 • Alla testar snus så är det i tonåren! Men klart det är dåligt och tycker att dina vänner ska respektera dig om du inte vill pröva snusa. Du är aldrig tråkig om du tackar nej för den som tackar nej är den starka!
 • Du kan bara säga: åh, tack men är inte sugen just nu, men sjyst att du frågade!
  /Spöket laban
 • Själv sitter jag här pröva första snusen när jag var 16 sen köpte dosor och uppehåll i 1 månader mellan varje. Sen när jag blev 17 så blev det en dosa varje vecka och inget uppehåll nu sitter jag här med ett snus beroende och fyller snart 18 år och försöker sluta pga mina vänner som sa pröva snus och så gjorde man det som sen blev det till beroende när man festa.

  Men ångrar verkligen att jag fortsatte snusa för det är inte bra för kroppen. Men aa lite för man skylla sig själv att man fortsatte och inte tacka nej för den starka säger nej, men det blev gott efter ett tag nu får jag ingen nickokick längre som man var ute efter innan. Men kom-ihåg du är stark om du vågar tacka nej💪🏼
  /Tjej snart 18 år
Till toppen av sidan