Fråga

Går det att få bort celluliter?

Fråga

Jag har fått väldigt mycket celluliter på rumpan och låren under de senaste två åren. Jag har gått upp lite i vikt men inte så mycket. Vad kan jag göra för att få bort dem?

Svar

Det är mycket svårt att påverka celluliterna. Att ha celluliter är normalt och inte en sjukdom. Alla kan få celluliter oavsett vilken vikt man har. Celluliter är vanligare på de ställen där man har mer underhudsfett vilket ofta är rumpan och låren.

Det hjälper inte att använda någon form av kräm eller gel på huden eftersom orsaken till celluliterna ligger djupare nere i fettväven dit inte krämer når.

Celluliter beror på att fett lagras ojämnt under hudytan. Det är inte något som orsakas av huden utan fettväven som ligger under huden. Fettväven delas in i olika utrymmen som skiljs åt av något som kallas bindväv. När fettet fördelas ojämnt i de här utrymmena så syns en gropighet på huden.

En sak som kan hjälpa lite är muskelträning. När musklerna som ligger under fettväven blir större så pressar musklerna upp fettväven så att hudytan blir jämnare.

Något som kan hjälpa tillfälligt är djup bindvävsmassage. Det ökar cirkulationen och jämnar ut hudytan för stunden. Men det tar inte bort celluliterna och därför rekommenderar jag inte det som behandling.

Vissa personer får mer celluliter än andra. Tjejer och kvinnor får oftare celluliter på grund av hormoner, ökad mängd fettväv och på grund av hur bindväven ser ut.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Till toppen av sidan