Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Går det att få bort celluliter?

Fråga

Jag har fått väldigt mycket celluliter på rumpan och låren under de senaste två åren. Jag har gått upp lite i vikt men inte så mycket. Vad kan jag göra för att få bort dem?

Svar

Det är mycket svårt att få bort celluliter. Att ha celluliter är normalt och inte en sjukdom. Alla kan få celluliter oavsett vilken vikt man har. Celluliter är vanligare på de ställen där man har mer underhudsfett, till exempel på rumpan och låren.

Det hjälper inte att använda någon sorts kräm eller gel på huden. Det beror på att celluliterna ligger djupare nere i fettväven dit krämer inte når.

En sak som kan hjälpa lite är muskelträning. När musklerna som ligger under fettväven blir större så pressar musklerna upp fettväven så att hudytan blir jämnare.

Något som kan hjälpa tillfälligt är djup bindvävsmassage. Det ökar cirkulationen och jämnar ut hudytan för stunden. Men det tar inte bort celluliterna och därför rekommenderar jag inte det som behandling.

Celluliter beror på att fett lagras ojämnt under huden. Det är inte något som händer i huden utan i fettväven som finns under. Fettväven delas in i olika utrymmen som skiljs åt av något som kallas bindväv. När fettet fördelas ojämnt i utrymmena så syns en gropighet på huden. Det är det som kallas celluliter.

Vissa personer får mer celluliter än andra.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist på hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

Svara varandra

Lägger ni märke till vikt, ärr och bristningar?

Är så rädd för sommarn för jag skäms så mycket kring min kropp.

Artikel

Kroppen är fantastisk!

Vad är bra med din kropp? När funkar den bra? När njuter du av den? Vad är du stolt över? Läs vad andra tycker om med sina kroppar. Kanske känner du igen dig i något.

Svara varandra

Hur ska jag göra för att acceptera mitt utseende?

Jag känner mig så extremt ful, till den punkten att jag tror att ingen någonsin kommer att gilla eller vilja vara tillsammans med mig. Någon som vet hur man kan känna sig finare eller någonting man kan göra för att acceptera sitt utseende?

Till toppen av sidan