Panik - lämna sidan!
Puberteten

Att komma i puberteten

Puberteten är den period i livet då du utvecklas från barn till vuxen. Kroppen förändras på flera olika sätt. Det är olika från person till person när man kommer i puberteten och i vilken ordning förändringarna sker.

Två personer som ser ut att vara i cirka 13-årsåldern.
I puberteten förändras kroppen, men även känslor och tankar kan förändras.

När börjar puberteten?

För tjejkroppar brukar puberteten börja mellan 8 och 13 år och för killkroppar mellan 9 och 14 år. Men det kan hända både tidigare och senare. 

Hela puberteten brukar ta fyra till sex år.

Puberteten sätts igång av hormoner. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar i kroppen. Hormonerna bestämmer hur och när kroppen utvecklas.  

Du kan inte själv styra när du kommer i puberteten. När det sker är till stor del ärftligt. Men om du har någon sjukdom, mår psykiskt dåligt eller tränar mycket kan puberteten dröja eller stanna av. När du mår bättre brukar puberteten komma igång igen.

Mår du dåligt på något sätt är det viktigt att du tar hjälp. Här kan du läsa mer om att må dåligt på olika sätt och vilken hjälp du kan få:

Hur kan det kännas att vara i puberteten? 

Puberteten är en tid när mycket förändras. Allt från kroppen till humöret, känslor och tankar. Det kan vara en rolig och spännande tid. Det händer många nya saker, både med dig själv och med annat omkring dig. Många gillar att växa och få ett mer vuxet utseende. Men förändringarna kan också kännas jobbiga. Det kan också vara jobbigt om du är senare eller tidigare i puberteten än de runt dig. Läs mer om tidig och sen pubertet här.

Att vara i puberteten kan kännas som att du befinner dig lite mittemellan - att du inte längre är barn men inte heller vuxen. Därför är det inte konstigt om puberteten kännas förvirrande, att du inte alltid känner igen dig själv och hänger med i allt som händer med din kropp och dina tankar.

Att prata med någon om puberteten

Det är alltid bra att prata med någon om du har frågor, mår dåligt eller känner dig orolig över din utveckling. Det kan vara en förälder eller annan vuxen i din närhet.  

Det finns också personer som är vana att prata med unga om såna här saker: 

Läs mer om puberteten hos tjejer och killar

Mycket av det som händer under puberteten är lika för alla. Men en hel del skiljer sig också mellan tjejkroppar och killkroppar.  

Här kan du läsa mer om vad som händer i puberteten:

Aktuella artiklar

Svara varandra

Vad tycker ni killar om menssnack?

Tycker ni killar att det är obekvämt eller äckligt när en tjej pratar om att hon typ har mensvärk?

Svara varandra

Vad gör ni tjejer när ni går in tillsammans på toaletten?

Vad gör tjejer egentligen när de går in flera på toaletten samtidigt?

Svara varandra

Finns det killar som gillar lite större tjejer?

Många tjejer som väger mer än "normalvikten" skäms och mår dåligt över sina kroppar. Vad tycker ni killar om tjejer som är lite större?

Egna berättelser

P-piller hjälpte mot min mensvärk

Jag hade en sån otroligt hemsk mensvärk och kunde inte ens gå ibland. Sträckan mellan toaletten och min bänk i klassrummet var kanske 15 meter och brukade ta mindre än en minut men denna gången hade jag så ont att de tog tio minuter.

Svara varandra

Hur onanerar ni med mens?

Jag har, under de senaste månaderna, blivit extra kåt under de första dagarna av min mens, när jag blöder som mest. Jag vill gärna onanera, dock vet jag inte hur jag borde gå till väga och letar därför efter tips!

Artikel

Menstrosor

Menstrosor är trosor som suger upp mensen och skyddar dina kläder.

Svara varandra

Blöder jättemycket vid mens - har ni tips?

Det är värst de tre första dagarna, ibland vaknar jag av att min säng är helt genomblödd trots att jag sovit med både binda och tampong.

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Till toppen av sidan