Panik - lämna sidan!
Puberteten

Att komma i puberteten

Puberteten är den period i livet då du utvecklas från barn till vuxen. Kroppen förändras på flera olika sätt. Det är olika från person till person när man kommer i puberteten och i vilken ordning förändringarna sker.

Två personer, en med tjejkropp och en med killkropp som ser ut att vara i cirka 12-årsåldern.
I puberteten förändras kroppen på olika sätt. Puberteten brukar också påverka humöret.

När börjar puberteten?

För tjejkroppar brukar puberteten börja mellan 8 och 13 år och för killkroppar mellan 9 och 14 år. Men det kan hända både tidigare och senare. 

Hela puberteten brukar ta fyra till sex år.

Puberteten sätts igång av hormoner. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar i kroppen. Hormonerna bestämmer hur och när kroppen utvecklas.  

Du kan inte själv styra när du kommer i puberteten. När det sker är till stor del ärftligt. Men om du har någon sjukdom, mår psykiskt dåligt eller tränar mycket kan puberteten dröja eller stanna av. När du mår bättre brukar puberteten komma igång igen.

Mår du dåligt på något sätt är det viktigt att du tar hjälp. Här kan du läsa mer om att må dåligt på olika sätt och vilken hjälp du kan få:

Hur kan det kännas att vara i puberteten? 

Puberteten är en tid när mycket förändras. Allt från kroppen till humöret, känslor och tankar. Det kan vara en rolig och spännande tid. Det händer många nya saker, både med dig själv och med annat omkring dig. Många gillar att växa och få ett mer vuxet utseende. Men förändringarna kan också kännas jobbiga. Det kan också vara jobbigt om du är senare eller tidigare i puberteten än de runt dig. Läs mer om tidig och sen pubertet här.

Att vara i puberteten kan kännas som att du befinner dig lite mittemellan - att du inte längre är barn men inte heller vuxen. Därför är det inte konstigt om puberteten kännas förvirrande, att du inte alltid känner igen dig själv och hänger med i allt som händer med din kropp och dina tankar.

Att prata med någon om puberteten

Det är alltid bra att prata med någon om du har frågor, mår dåligt eller känner dig orolig över din utveckling. Det kan vara en förälder eller annan vuxen i din närhet.  

Det finns också personer som är vana att prata med unga om såna här saker: 

Läs mer om puberteten hos tjejer och killar

Mycket av det som händer under puberteten är lika för alla. Men en hel del skiljer sig också mellan tjejkroppar och killkroppar.  

Här kan du läsa mer om vad som händer i puberteten:

Aktuella artiklar

Egna berättelser

Blod i sängen vid första mensen

Jag somnar fort men vaknar mitt i natten av att jag ligger i något blött. Jag reser mig upp och går in i badrummet utan att vända mig om.

Svara varandra

Vad gör ni åt mensvärk?

Om ni har mensvärk, hur brukar ni göra i skolan då?

Svara varandra

När började ni använda tampong?

Jag e 15 och har aldrig använt tampong, asså känns skitskumt.

Svara varandra

Komplex för mina små bröst - vad ska jag göra?

Jag vill börja tycka om min bröst och sluta va beroende av push up och annat men jag kan ju inte helt plötsligt bara få hälften så stora bröst.

Svara varandra

Hur berättade ni att ni fått mens?

Hur berättar jag att jag har fått mens 🩸?? Hur gjorde ni när ni berättade för en förälder?

Artikel

Tidig och sen pubertet

Om dina bröst inte har börjat utvecklas när du är i 13-årsåldern som tjej eller dina testiklarna inte har börjat växa i 14-årsåldern som kille kallas det sen pubertet. Då kan du prata med skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

Frågor och svar

Vilka risker finns med rump- och bröstförstoring?

Är det någon skillnad om man gör operationen utomlands, till exempel i Turkiet? Och finns det nån åldersgräns för plastikkirurgi?

Svara varandra

När fick ni hår på nya ställen?

När fick ni hår på nya ställen och vilket var först?

Egna berättelser

Min mentor hjälpte mig när jag fick mens

Ju längre tid som hinner gå får jag bara en mer och mer obehaglig känsla av att jag har blött igenom. Jag funderar på vad tusan jag ska göra.

Svara varandra

Vill prata mer öppet med mina föräldrar, men hur?

Jag pratar sällan med mina föräldrar för jag undviker konversationer och när jag väl hamnar i en konversation så försöker jag döda den så snabbt som möjligt.

Till toppen av sidan