Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har svullna bröst fast jag är kille

Fråga

Jag är en kille som snart fyller 18 år. Mina bröst är svullna och ser lite ut som tjejbröst.

Jag tror att det är gynekomasti. Jag har inte fått en diagnos att det är det. Men jag är rätt säker eftersom jag inte är överviktig och det ser ut som på bilderna jag hittat på nätet. Vad jag ska göra?

Svar

Hos ungefär hälften av alla som har en killkropp blir det ena eller båda brösten lite större under puberteten. Det kallas gynekomasti, precis som du skriver.

Oftast behöver man inte göra något åt det, eftersom det försvinner av sig självt för de allra flesta. Men det kan ta upp till tre år innan svullnaden försvinner och brösten blir som vanligt igen.

Gynekomasti beror på hormonförändringar och gör att körtlar i brösten svullnar. Då kan det ena eller båda brösten blir lite större.

Det går att operera brösten om svullnaden fortfarande finns kvar när du kommit ur puberteten. Puberteten brukar vara klar när man är runt 18–20 år.

Du kan alltså behöva vänta några år för att se om det går över av sig själv. Men du kan kontakta en läkare på vårdcentralen redan nu om du vill. Det kan vara skönt att träffa en läkare och höra att det inte är nåt farligt och att det är stor chans att det kommer bli som vanligt igen.

Med vänliga hälsningar
Gustav Stenson, sjuksköterska

Till toppen av sidan