Panik - lämna sidan!
Funktionsvariation

Vad är dina tips till andra som har adhd?

Här kan du som själv har adhd ge tips och råd till andra som också har det! Du kan också läsa andras tips. Det kan ta några dagar innan tipsen som skickas in visas på sidan.

Andras tips:

 • Att lyssna på typ einar för att få ut ilska för dom sjuger vädligt fort och det är dumma ord. Då får jag ut min ilska när jag rapar hans låtar och spela fortnite för det är vapen då får jag ut min ilska och det är bra och att gråta.
  /leila
 • Struktur i livet! Ha en liten whiteboard synlig, till exempel på kylskåp eller nära ytterdörren med veckodagar. Fyll i veckans viktigaste att göra/saker du inte får missa. Skriv tider med, hur läng tid det får ta. Gör detta söndag eller måndag varje vecka. Gör en att göra lista i ordning, med svåraste uppgiften först en avsatt tid för uppgiften, till exempel kl.12:00-14:00. Gör tråkiga saker roligare med till exempel partyhatt eller musik/film/podd i bakgrunden. Gör en ball spellista du blir glad av.  Gör poängsystem för de olika uppgifterna med belöningar beroende på poäng, till exempel snacks om du pluggar eller läser en tråkig bok.
  /Eli, 19 år.
 • Om du inte klarar av skolan så bra kan man ju fråga om man skulle kunna ta en paus för om du gör not roligt på pausen kan du få energi.
  /adhd e nice
 • om du har ett djur så kan man gå och lägga sig bredvid och vila, för det brukar ge mig mycket mer energi. så kan man också lyssna på musik i ett tyst rum och bara vila.
  /kerstin
 • om du försöker koncentrera dig vid ett fönster och saker utifrån tar din uppmärksamhet så kan du testa att ta ner persiennerna
  /Gabriella
 • Musiken gör mig lugn så ni kan ju testa att sätta på er hörlurar med musik eller en podd i för att hjärnan ska få slappna av lite då och då
  /Matilda
 • Om du har svårt att koncentrera dig du skolan så kan du fråga om att få sitta brevid än vän som kan hjälpa till, fråga om att få gå ut me en extra lärare som jag brukar, det finns flera olika sätt. Men försök att hitta dina egna strategier eller prata med dina föräldrar eller din ADHD-läkare om hur du kan förbättra saker i din vardag och sätta upp mål. Om man skulle tycka att inget funkar kan man prova medicin.
  /Tjejen me ADHD some jobbig
 • Jag har stressboll, sittdyna, gummiband, skärm och hörselkåpor det funkar ibland. Alltså är jag trött eller låg energi så brukar det inte hjälpa då hjälper inget. Men om jag är pigg och glad så funkar det, ibland då jag inte är trött så kan jag ändå ha svårt att fokusera men det är bättre än när jag är trött.
 • KOM IHÅG att de med ADHD inte bara har saker som är dåligt de har också bra saker. De är kreativa, glada, spralliga, bra vänner. Jag själv har ADHD och jag har svårt med ganska mycket men jag har också många bra sidor❤️❤️
  /Tjej
 • Om någon säger något elakt så försök stå emot, men om du verkligen inte kan försök att inte säga något för fult ord.
  /Jevangeline
 • Jobb: Gör något som håller dig igång fysiskt och där du styr dina tider själv. Fritid: Medicin så du kan slappna av och va närvarande med familj och umgänge överhuvudtaget.
  /Marie
 • Mina djur är mina bästa vänner. Dom klagar eller dömmer aldrig, jag kan vara mig själv när jag är med mina djur och känner ingen ångest över hur jag är.
 • Jag har adhd och det som hjälper mig mest är musik. När jag är arg eller ledsen sätter jag på hög glad musik i mina hörlurar och gör något jag tycker om.
 • Jag vet att du kan bli oförstådd och felbehadlad. Andra har inte alltid kunskapen, och det är inte ditt fel.
  /Kanel
 • DU DUGER SOM DU ÄR! HEJA DIG! DET ÄR INGET FEL PÅ DIG, DU HAR BARA ANDRA FÖRUTSÄTTNINGAR!
  /Kokos
 • Hej! Jag är en anonym person med adhd själv. Jag vill bara säga att oavsett hur svårt vissa saker nu är så kommer det tjäna dig senare i livet!
  /Anonym
 • Jag har svårt att komma ihåg vissa saker, men alarm funkar nästan aldrig. När någon säger till mig att göra någonting så känns det nästan ännu svårare. Jag blir enklare för mig att skriva upp saker på färggranna post-it lappar och sätta dem på kylskåpet eller på väggen i mitt sovrum.
  /person med adhd som inte får nåt gjort
 • Att ha rutiner och bra kommunikation med sin brukare. Att ha regler att följa dagliga rutiner och ett bra samarbete. Lyssna och vara lyhörd, leda och lära på ett mjukt och pedagogiskt sätt. Att kunna hjälpa människan till ett så självständigt liv som är möjligt för hens funktionssättning.
  /Mirjana och Ida
 • De tråkigaste tipsen som man alltid hör, är det som funkar bäst. Sömn, träning och rutiner har hjälpt mig sååå mycket. Att vakna och lägga sig samma tid (även på helgen) och göra samma sak innan man går och lägger sig hjälper med sömnen. Det tar lite tid att komma in i det men efter ett tag blir det en vana och mycket lättare.

  Träning och att vara ute mycket hjälper med ångest och koncentration också. Ett tips är att hitta någonting man gillar och vill göra, kan vara simning, att träna med en kompis, eller bara promenader. Sedan är det viktigt att inte jämföra sig med andra och fokusera på att hitta en vardag som fungerar för en själv :) Juste!

  Att skriva ned saker man ska göra och ha det framme så att det är synligt. Det är bättre att välja ut en eller några viktiga saker och fokusera på det istället för att vara för ambitiös och försöka att göra allt på en gång.
  /19-årig tjej med ADD
 • Om man är borta mycket från skolan så kan det vara smart att kolla med en lärare eller elevhälsan om det går att vara med digitalt hemifrån på lektioner som man inte vill missa. Det har hjälpt mig väldigt mycket. Då slipper man missa tex viktiga genomgångar. Var inte rädd att be om hjälp om du hamnar efter. Ett annat tips är att skaffa ett par brusreducerande hörlurar. Jag har såna som sitter inne i örat så att inte alla i klassen märker. Då kan man få lite mer lugn och ro i huvudet om man har svårt att koncentrera sig när det blir högljutt. - Om ni har svårt att sova så är ett tips att skaffa tyngdtäcke, det är mycket lättare att slappna av med det. Öppna ett fönster också så att det blir lite svalt. - Ett annat tips är att inte vara rädda för att berätta att ni har ADHD. Det är absolut INTE pinsamt. Det kan vara svårt första gångerna, och man måste ju inte berätta för hela klassen, men det kan vara skönt att ha någon nära vän som vet - En VÄLDIGT viktig sak är att du måste låta dig själv må dåligt. Om du får en dålig start på dagen med ångest osv, tvinga inte dig själv att gå till skolan. Man blir utmattad och utbränd av det i längden. Vill bara säga återigen, man måste låta dig själv må dåligt, försök göra saker som ni tycker är kul och försök att undvika saker som skapar mer ångest! Lycka till i livet<3.

  Om du är med dina kompisar på rasterna eller lunchen, känn dig inte tvungen att stanna kvar där om det känns jobbigt. Du kan bara gå därifrån om det börjar bli lite för högljutt eller om du har svårt att vara social. När man har adhd så har man ofta svårt att koncentrera sig och lyssna på saker utan att göra något samtidigt. Jag t.ex brukar alltid sitta och spela på min mobil när jag tittar på film. Samma sak i skolan, om du har svårt att lyssna på genomgångar eller lärofilmer, anteckna allt som du hinner med, även om det är saker du redan kan. Det är lättare att ta in det man hör om man skriver ner det också<3
  /Deprimerad tjej med adhd
 • Tänk efter vad som är svårt i skolan, och prata därefter med elevhälsan. Jag har fått extra anpassningar efter det som kortare dagar, sitta ostört på prov och att jag får hoppa över långa genomgångar :)
  /Alva
 • Berätta för lärare så de vet om det och kan ge extra stöd om det behövs. Försök göra alla uppgifter i tid så du inte hamnar efter och får ett stort berg med uppgifter du inte gjort klart :)
  /Isasa:)
 • Skriv ner allt du planerat och ska göra under dagen för att slippa ha allt i huvudet!
  /Tove
 • Man märker oftast inte själv att medicinen fungerar, när jag börja med medicin tyckte inte jag att någon funka men andra märkte skillnad på mig. Sen märkte jag skillnad när jag glömde den en dag.
  /My
 • Hej jag har adhd och jag har svårt att va still och fokusera på rätt saker. Få mycket skäll i skolan. Detta är några tips jag har om du har svårt i skolan. Det brukar hjälpa med att ta en paus från skolarbetet och gå typ ett varv runt skolan eller nåt. Jag blir ganska många gånger utskickad från lektioner och sånt, prova att lyssna på musik och du kan prova att hitta ett sätt att jobba på så att de blir så bra som möjligt. Jag har till exempel en speciallärare som brukar ta ut mig till grupprum och sånt.
  /Moa
 • Till dig där ute som precis fått en ADHD-diagnos så vill jag säga att du är inte dum, långsam eller något av de elaka adjektiv du kallar dig själv. Jag förstår att det känns som om alla fattar saker snabbare än dig eller strukturera samt ha koll bättre än dig, tryck inte ner dig själv för det.

  Jämför dig inte med andra personer som INTE har en funktionsnedsättning. Det är okej att be om hjälp , det betyder inte att du är svag och det borde vara ”bare-minimum” att be om hjälp när man har en funktionsnedsättning.

  Någon förklarade det så här till mig: ”Tänk dig en person som bara har en arm, dem har en funktionsnedsättning. Om denna person hade varit din vän då hade du såklart hjälp dem bära, eller hur? Detsamma gäller för din ADHD ”.

  Tro mig, du är starkare än vad du tror för varje dag lever du i ett samhälle som är icke-ADHD-vänligt och klarar dig fint. Du klarar allt som alla andra kan göra men du behöver bara göra det på DITT sätt, och ibland kan lite hjälp behövas och det är okej <3
  /En 19 åring som äntligen fått sin diagnos
 • Jag har problem med ångest. Får ångest ofta tillexempel när jag ska träffa nytt folk eller vara i skolan eller när jag är ensam och ångesten kommer vid fler tillfällen också. Ett tips jag har fått många gånger är att skriva ner det jag känner kanske under stunden eller bara på kvällen men ibland kan jag tycka att det känns jobbigt att skriva då brukar jag rita de jag har känt under dagen. Ibland blir det en tydligare bild och ibland är de bara cirklar och sträck.
  /Bella
 • Schemalägg allt. Verkligen allt. Att inte behöva gå och fundera på att man missat någon. Eller gå och tänka på något man absolut inte får missa. Det ger en ett lugn i kroppen när du vet att du bara kan kolla av ditt schema. Så skaffa en rutin för detta. Tack vare detta kan jag driva 2 st företag med totalt 20 anställda. Det hade varit helt omöjligt annars.
  /Företagaren
 • Gå en liten tur å spela fotboll om du gillar det.
  /Engla
 • Jag tycker att man ska berättat för vänner/lärare. Dom kan göra så du kan prestera bättre i skolan, jag berättade för mina vänner. Dom tror typ att adhd är att man blir arg. Och har aggressionsproblem men det har man inte. Jag har lärt mig att adhd det är en superkraft som finns där med dig hela livet.
  /Alva
 • Jag blir ofta distraherad av mobilen. Jag har märkt att jag blir lugnare om jag lägger den i ett annat rum när jag arbetar med något. Att lägga undan mobilen när man sover kan också hjälpa. Jag lägger den i en låda så att jag inte ska kunna plocka upp den. Ofta är jag för trött när jag ligger i sängen för att orka gå upp och hämta den.

  Det kan ta lite tid att vänja av sig mobilsurfandet, men man upptäcker ganska snart att man inte behöver den dygnet runt. Jag känner mig lugnare när jag inte behöver tänka på vad alla skriver på sociala medier etc, de flesta kommentarerna ger en inget av värde ändå.

  Sömnen är kanske det viktigaste för den mentala hälsan. Jag har en tendens att inte vilja äta tidigt på dagen, men om man äter åtminstone något tidigt på dagen får man den mentala och fysiska energin som krävs för att vara produktiv. Att röra sig är också bra.

  De nätter jag sover bäst är när jag varit ute och rört mig under dagen. Många av oss bär på energi som vi inte får utlopp för, och det är nog den energin som stannar genom natten och gör det svårt att sova. All typ av rörelse räknas, det behöver inte vara hård träning. Även promenader räknas.
  /Celine

Mer på UMO

Funktionsvariation

Innehåll om funktionsvariationer.

Svara varandra

Har samtalsgrupper hjälpt er med NPF-diagnos?

Känner att jag har många frågor och problem men hjälper verkligen grupp-pratet eller räcker det med läkare och psykologer. Hjälp! Hur har det varit för er?

Artikel

Film: Tips för att må bra

Här är några tips på saker du kan göra själv, för att må bättre.

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Artikel

Vad hjälper mot ångest?

Ångest är jobbigt och obehagligt, men det finns saker som hjälper.

Artikel

Vad är dina tips till andra som har autism?

Vad gör du för att vardagen ska funka? Här kan du dela med dig av dina tips eller läsa andras.

Till toppen av sidan