Panik - lämna sidan!

UMO frågar: Vad är dina tips till andra som har adhd?

Här kan du som själv har adhd ge tips och råd till andra som också har det! Du kan också läsa andras tips. Det kan ta några dagar innan tipsen som skickas in visas på sidan.

Andras tips:

 • Hej jag är 13 år och fick den vid 3 års ålder men har haft det hela livet. Mitt tips är att tänka om man har de hjälpmedel man behöver. Om man inte har det sök hjälp på habiliteringen i din stad!
  //Anonym
 • Du kan vara dig själv fast du har adhd.
  /Emma
 • Prata med vuxna och dom på din skola så du kan få den hjälpen du behöver.
  /Greta
 • Tillåt aldrig att en person får dig att känna dig som att du inte duger... Är du bland folk som

  1• tycker du ska vara på ett visst vis
  2• klagar och hackar på dig
  3• kräver du ska vara still och tyst
  4• saknar förståelse
  5• är din vän ena dagen men nästa dag då din energi är i topp så får du bara höra en klagan ...

  Gå därifrån! Lägg inte någon tid eller energi på någon annan person bara för att passa in. Du är du. Du har samma/lika värde som alla andra. Var rädd om dig! Värdesätt dig själv.
  /Cathrin "Zool"
 • Att lyssna på lugn och go musik. Försök att slappna av och plugga lite och sedan ta 3 min rast och kör igen.
  /Alicia
 • En sak jag gör när det blir för mycket intryck o hjärnan pajar är att gå o kolla luren prata med tjej eller vänner. Jag älskar att åka longboard så tar en tur med den
  /Alfred. P
 • Om man nyligen fått sin diagnos och ska berätta för sina vänner kommer de troligen inte att göra så stor grej av det, för att du förändras ju inte bara för att du har fått en diagnos. Du är ju fortfarande samma person. Ignorera personer som har fördomar om folk med ADHD. Gå till BUP (barn och ungdoms-psykiatrin) asså ärligt. De är där för att hjälpa dig trots att det kan kännas som raka motsatsen.
  / A
 • Om du upplever att ditt liv är stressigt, stanna upp och kolla över vad det är som har en stresspåverkan och gör dig av med den!
 • Du ska gå din egna väg det är du som väljer hur du ska leva.
 • Tro på dig själv! Det är dags att göra en positiv vändning i ditt liv.
 • Om du inte kan fokusera på en lektion så prova lämna klassrummet och gå ut för att ta en paus
  /V
 • Lugnande medicin när du vill lugna ner benen som legit vill springa åt fanders när man bara vill sova
  /adhdunge
 • Jag blev nyligen 18 och fått min ADHD dignos. Hela min barndom har jag trott att jag varit dum, sämre än de andra barnen i min ålder. Jag bröjade märka det som mest när jag började gymmnasiet och det började bli svårare. Alla elever hade kommit igån med sin uppfifter och var nästa klara medan jag satt ooch inte ens hade hunnit komma igång.

  Jag kände mig dummare än andra och mådde jättedåligt. Med tiden har jag lärt mig att det inte var något fel på mig, utan på system i skolan, som inte hade anpassats till mig eller oss med ADHD. Jag har lärt mig att inte klandra mig, utan ha hänsyn till att min hjärna helt enkelt inte fungerar som de andra barnen hjärna. Min hjärna är unik!
  /ZOzo
 • Jag har ADHD och Autism. Jag tar medicin på morgonen och på eftermiddagen. Om jag inte tar min medicin så har jag svårt att hejda mig om jag gör nåt som blir fel. Jag går på en skola där andra barn oxå har diagnoser. Jag känner igen mig i andras liv.

  På min skola så får man extra hjälp med olika saker. Sånt som man kanske inte får hjälp med i en vanlig skola. Jag är typ två personer kan man säga. Om jag inte tar medicinen så blir jag ganska flamsig, lätt arg, tar åt mig och väldigt trött. Men tar jag den så blir jag den jag är. Man är inte annorlunda bara för att man har diagnoser. Du är bara dig själv och det är inget fel med det. Ändra aldrig på den du är. Du är bra som du är. :)
  /Ella.E
 • Några tips för att städa: Vänta på motivation innan du städar, om du försöker städa utan motivatiom kan den sluta med att ditt rum bara blir stökigare. Skriv upp städningen i flera steg, tex 1 plocka upp saker från golvet, 2 damsug mm. Ge dig själv en belöning effter varge stort steg, belöningen skulle kunna var någon godis eller 10 min att hålla på med mobilen. Dela in alla stora delar i flera små delar, börja med att plocka bort alla kläder när du städar golvet kanske, i mellan alla små delar tar du en mindre belöning/ en kort pause. Lyssna på musik/pod eller ha någon serie på i bakgrunden.
  /Anonym
 • Hejsan. Jag vill bara säga till alla att: Se inte din adhd som ett hinder, utan mer som en superkraft. Tänk vad mycket du kan åstadkomma bara genom hur din hjärna automatiskt fungerar! Vad många kreativa idéer du kan komma på, eller alla modiga saker du vågar pröva om du får en impuls att göra det. Och kom ihåg, att du har adhd betyder INTE att du är ”osmart” som många tror. Tvärtom :)
  /Sjätte planeten i solsystemet
 • Har haft Adhd nu i några år. Jag har aldrig varit överaktiv fysiskt utan mer psykisk. När jag blir intresserad av något så gör jag det till 1000%. Det har gjort så att jag ifrågasätter om jag verkligen har adhd. Men har insett att det är på det viset min överaktivitet tar utlopp. Varje dag så kämpar jag med att hitta nya sätt att få huvudet att orka med!
  /Northina
 • Att försöka ta dig lungt.
  /Thakira
 • När man får diagnos på papper så kan det kännas som en lättnad, för att folk änkligen tror på en känns det som (fast de kan ha gjort det längre). Men tänk på hela resan man har framför sig & att man kan få kämpa mer än vad man gjorde innan man fick det på papper.

  När man får papper på sin ADHD så försök tänka ett steg längre även fast det kan vara svårt. Försök inse att man har en lång uppförsbacke framför sig & att man kan vara lite glad då & då men att man tar ut all glädje & lycka man har när man är högst upp på toppen av uppförsbacken. (Det har hjälpt mig mycket & då är jag fortfarande inte högst uppe på uppförsbacken än). PS hoppas det hjälper någon/några till där ute
  /Så kallad dampungen efter sin diagnos
 • Har nyligen fått adhd på papper och mår piss av vetskapen av att folk inte kan förstå hur mycket som händer i mitt huvud. Försöker alltid förklara för folk men då känns det bara som att folk tror jag är uppmärksamhets kåt.

  Men mår så dåligt av att inte få berätta för allt och alla hur jag fungerar och varför jag gör som jag gör. Idag berättade jag för en kille att anledningen till att jag blev arg på en person i min klass över en liten sak är pga min diagnos (han visste inte att jag har adhd) och han blev arg å sa att jag bara använde det som ett frikort från mitt misstag. Vilket jag inte menade att göra utan ville bara berätta för honom om hur jag fungerar. Så nu är han arg på mig hahahah. Men för en person som alltid har varit dampbarnet så är det så skönt att veta att det inte är mig det är fel på och så sjukt skönt att prata med andra som har adhd.
  /Ninni
 • Att ha adhd kan vara hemskt och fantastiskt på samma gång, om du har adhd ska du försöka ta fram det bästa ur det. Tänk positivt och ge aldrig upp. Gör sånt som gör dig lycklig, man kan må skit, men kom ihåg att det går att få hjälp. Berätta för dina kompisar hur du fungerar, det har hjälpt mycket för mig. Det är svårt för dem att förstå helt. Det de kan göra är att finnas där för dig och kanske veta lite vad diagnosen är och hur den påverkar dig. Och kom ihåg, du är aldrig ensam med att ha adhd, våga ta hjälp.
  /Ester
 • Jag har ADHD och jag blir alltid arg på kvällarna. Mina föräldrar småretas och tror att jag ska börja skratta, men jag blir bara argare. Min ADHD har alltid varit ett hinder för mig. Jag blir alltid rastlös. Jag måste göra något asså. Jag blir oftast irriterad på småsaker. Ett tips jag ger är att kolla på en film som du gillar eller lyssna på musik i hörlurar!
  /Anonym
 • Jag har adhd och blev diagnostiserad för ca 6 månader sedan. Detta är ett väldigt känsligt ämne för mig och jag börjar nästan alltid gråta när jag pratar om det men jag tänkte ändå berätta om mig. Jag behöver vara själv ofta och har svårt i skolan. Jag har svårt för ljud och att koncentrera mig precis som många andra med adhd. Jag har också varit med i många konflikter och varit deprimerad under en period då jag brukade sova på golvet i korridorerna och strunta i allt och alla. När detta hände så viste jag inte ens vad adhd var, inte heller när jag var liten och min lärare tjatade på att jag inte skulle gunga på stolen.När jag varje kväll bråkade, slog och skrek på min mamma när det ända jag ville va att få en kram.När jag alltid glömde och slarva bort allt. Eller när jag sprang ut och smällde i dörrar ifall det blev för mycket ljud och stök i klassrummet. Eller när jag alltid pillade på allt för att jag inte kunde hålla fokus. Jag har alltid varit stökig, hyperaktiv, dampbarnet enligt mina klass kompisar och orolig. I ca 8 år hade jag levt såhär och inte fått någon hjälp. Jag gick i massa grupper varje månad och pratade med andra barn som hade samma problem som jag, pratade med psykologer och till många doktorer som för att jag inte åt och alltid hade ont i magen. Men inget hjälpte. Tills mamma och pappa berättade att jag skulle gå till bup - barn och ungdoms psykiatrin. Det var där allting vände. Jag fick berätta om mina problem och göra olika tester för att få uträttat min diagnos. Nu tar jag medecinen och har några lösningar i skolan som hjälper mig. Jag har hörselkåpor, saker att pilla på gummiband istället för fotstöd och en pall som man kan gunga och röra på. Nu mår jag mycket bättre och det går bra i skolan. Mitt tips till er barn som nyligen fått reda på att de har adhd eller misstänker att ditt barn har det. Sök hjälp på bup och tänk på barnets bästa. Om du läst detta så kan du ju tänka att alla barn med adhd lider utav något av det som jag berättat om. Så hjälp dem så mycket du kan så löser det sig.
  /Nova
 • Jag har ADHD jag måste träna för att må bra annars blir jag lät rastlös, deprimerad och lät irriterad . När jag började träna började jag att må så jävla mycket bättre. Så börja träna för fan
  /Alla
 • Hej! Har nyligen fått diagnosen ADD, glad och arg mest för att det tog tid. Glad nu slipper jag och andra spekulera. Alltid gillat att träna och det har hjälpt mig. Styrkelyft och Taekwondo. Träning där de har bra ledare och det man tycker är roligt är det som kommer fungerar. Det bästa med diagnosen är att man är kreativ och nu kan jag få hjälp med studierna och rätt hjälp utan att behöva att gissa. Det spar tid!
 • Jag har adhd och det har jag haft hela livet. Se det som en superkraft, det är en sak du har, din adhd är speciell för just dig. Adhd är väldigt jobbigt men ibland också väldigt bra. Jag har tips om du blir arg lätt och vill slå/ta sönder saker.
  1. Det kan va bra att ha en stressleksak att leka med/klämma på.
  2. Ta tre djupa andetag och tänk på något positivt
  3. Försök lugna ner dig själv genom att säga allt du vill skrika rakt ut, säg det inombords.
  4. Det finns alltid hjälp som man kan få.
 • Tänk inte negativt på adhd utan tänk positivt! För mig har adhd hjälpt mig väldigt mycket så var inte arg eller ledsen för du har adhd
 • Gällande skolan kan du be om att få en app där du kan lyssna på böcker istället för att läsa dem. Hjälpte mig väldigt mycket när vi skulle läsa en bok på 300 sidor. 
 • Om du har svårt med att städa rummet, försök strukturera på detta sättet! 1. plocka allt skräp, lägg i en plastpåse 2. Bädda sängen (detta gör stor skillnad för mig) 3. Plocka dina kläder, lägg på sängen! 4. plocka saker och lägg de där dem bör vara 5. Nu kan du separera kläderna i rent och smutsigt. Rent hör plats i garderoben och smutsigt ska mot tvätten. 6. Dammsug/torka golv 7. Torka av ytor Hoppas detta hjälpte
 • Utnyttja din energi till något bra som att springa eller träna på nåt annat sätt när du känner dig rastlös och sprallig. Sjung om du känner att tankarna bara rusar.
 • Att vara sig själv bara leva livet. Jag är 13 år och har haft det sen jag var 6 år. Jag älskar min adhd även om jag kan ha svårt för saker, men allt löser sig!

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan