Tipsa andra som har adhd

Här kan du som själv har adhd ge tips och råd till andra som också har det! Du kan förstås också läsa andras tips. Det kan ta några dagar innan tipsen som skickas in visas på sidan.

Andras tips:

 • Jag har ADHD jag måste träna för att må bra annars blir jag lät rastlös, deprimerad och lät irriterad . När jag började träna började jag att må så jävla mycket bättre. Så börja träna för fan
  /Alla
 • Hej! Har nyligen fått diagnosen ADD, glad och arg mest för att det tog tid. Glad nu slipper jag och andra spekulera. Alltid gillat att träna och det har hjälpt mig. Styrkelyft och Taekwondo. Träning där de har bra ledare och det man tycker är roligt är det som kommer fungerar. Det bästa med diagnosen är att man är kreativ och nu kan jag få hjälp med studierna och rätt hjälp utan att behöva att gissa. Det spar tid!
 • Jag har adhd och det har jag haft hela livet. Se det som en superkraft, det är en sak du har, din adhd är speciell för just dig. Adhd är väldigt jobbigt men ibland också väldigt bra. Jag har tips om du blir arg lätt och vill slå/ta sönder saker.
  1. Det kan va bra att ha en stressleksak att leka med/klämma på.
  2. Ta tre djupa andetag och tänk på något positivt
  3. Försök lugna ner dig själv genom att säga allt du vill skrika rakt ut, säg det inombords.
  4. Det finns alltid hjälp som man kan få.
 • Tänk inte negativt på adhd utan tänk positivt! För mig har adhd hjälpt mig väldigt mycket så var inte arg eller ledsen för du har adhd
 • Gällande skolan kan du be om att få en app där du kan lyssna på böcker istället för att läsa dem. Hjälpte mig väldigt mycket när vi skulle läsa en bok på 300 sidor. 
 • Om du har svårt med att städa rummet, försök strukturera på detta sättet! 1. plocka allt skräp, lägg i en plastpåse 2. Bädda sängen (detta gör stor skillnad för mig) 3. Plocka dina kläder, lägg på sängen! 4. plocka saker och lägg de där dem bör vara 5. Nu kan du separera kläderna i rent och smutsigt. Rent hör plats i garderoben och smutsigt ska mot tvätten. 6. Dammsug/torka golv 7. Torka av ytor Hoppas detta hjälpte
 • Utnyttja din energi till något bra som att springa eller träna på nåt annat sätt när du känner dig rastlös och sprallig. Sjung om du känner att tankarna bara rusar.
 • Man ska inte skämas on man har adhd.
 • Att vara sig själv bara leva livet. Jag är 13 år och har haft det sen jag var 6 år. Jag älskar min adhd även om jag kan ha svårt för saker, men allt löser sig!
 • Rita eller doodla! Använd inte blyerts eller något som går att sudda, för mig känns det bättre när jag vet att det inte går att perfektera. Jag tycker det hjälper att bara låta pennan rita det som kommer till hjärnan, inte tänka ut något innan, för att det sorterar mina tankar och gör mig lugnare.
 • Mina tips för ADHD är: Sömn: Ingen skärmtid i sängen och att läsa bok i halvbra belysning, då blir hjärnan snabbt trött. Också andningsövningar/medveten närvaro -övningar, finns kurser ibland spec för ADHD. Vardag: sätt alarm för allt! Att-göra-listor med beräknad cirka-tid för var uppgift. Och va generös med tidpålägg. På morgonen sätter jag alarm för: 1. Vakna 2. Extra vaknalarm 3. Dags att göra sig redo, ca 30 min innan jag måste gå. 4. Sätt på dig skorna, ca 15 min innan jag ska gå. Öva också in en Morgonrutin och en Kvällsrutin, skriv en lapp för varje där du skriver steg för steg vad du ska göra i vilken ordning så slipper du tänka varje gång. Ett övergripande veckoschema är också tips. Mat: ät bara. regelbundet. Mindre portioner oftare vid dålig aptit. Var 3e-4e timme. Gå ner i dos vid för stor biverkning på sömn och aptit. Jag har 20ng elvanse vilket funkar bra!
 • Hej, jag har adhd och har haft ett problem med att somna på kvällen så vi köpte ett tyngdtäcke som fungerar jättebra för mig. Jag har blivit av med typ alla mina vänner när vi fick reda på att jag har adhd
  /Josefine 12 år
 • Hej! Jag är 14 år och jag har adhd och jag har fått mediciner för det. Mina biverkningar är att jag inte har haft typ någon aptit (jag har gått ner typ 17kg) men det är ju från person till person. Och att det har tagit flera timmar för mig att somna. Mamma har tänkt att fråga om sömntablett, men hon viste inte om man kan ta den i samband med adhd medicin! BUP är det som har hjälpt mig med alla tips som jag kommer att ge nu! Sömntips: att du pratar med dina föräldrar så de kan ta tag med BUP. Prata om att du söker ett tyngdtäcke, då får dina föräldrar en bok som dom ska fylla i och så kanske dom tar ut ett tyngdtäcke så du får testa! Aptittips: De på BUP frågade om jag ville ha kostdrickor som smakade typ jos o sånt, så man får i sig allt man behöver. En till sak om du har gått ner jättemycket, är att du kan sänka din medicin!
 • Designa kläder eller måla det har funkat för mig :) /Freja 14
 • Hej alla, jag har adhd och har fått bra hjälp från BUP. Men köpte även tyngdtäcke. Hjälpte stort och fick en känsla av att man var ombäddad. Jag har alltid varit väldigt studdsig, velat veta vad som händer, ångest men även sett min diagnos som en superkraft. Minne, intryck med mer Glöm inte det bra, dröm stort
 • Köp ett tyngdtäcke om du har svårt att sova och håll dig till rutiner. Om jag slarvar med rutinerna så blir det totalt kaos.
 • Om du tappar bort alla viktiga saker kan du köpa en magväska. Det gjorde jag och det funkar, jag har den varje dag. Ett annat tips är att lägga dörrmattan utanför lägenhetsdörren, och hemnyckeln under dörrmattan, eller skita i att låsa dörren överhuvudtaget. Det är ändå bara man själv som går in.
 • Säg inte att du har adhd om du inte gjort utredning och har papper på det. Det är det värsta jag vet när folk säger att dom har det eller tror det, bara för dom pratar mycket eller fjantar på lektionerna.
 • Jag har inte Adhd men tips är att ni rör på er mycket först och sen gör nåt lugnt. Att ni träffar andra som har diagnosen. Hoppas tipsen hjälper och kom-ihåg att ni är bra som ni är och har rätt att få stöd.
 • Jag har fått adhd i vuxen ålder. Ända sen födseln har jag varit ett aktivt barn, överallt o ingenstans hela tiden. Fick till o med ha koppel hos min dagmamma för hon kunde inte hålla koll på mig. Aldrig sovit på dagarna för man vill ju inte missa något, det måste hända saker hela tiden.

  Nu har jag svårt att somna hur trött man än är, så går hjärnan går på högvarv. Eller är man rastlös o kör ut en runda för att kolla läget eller springer runt hemma o pillar på nått hela tiden och kollar ut genom fönsterna, sen sover man 3-4 timmar sen e de full rulle igen. Mitt bästa tips till er att få hjälp med sömnen... för utmattningssyndrom är inget man vill ha! All min snabbhet & adhd-styrka till er!
 • Jag har adhd och det viktigaste för mig är att inte se något som omöjligt utan att jag måste se att det går. Jag hör allt som händer i klassrummet och därför pratade vi med lärarna så nu får jag sitta i ett extra rum som är tyst och lugnt men jag sitter faktiskt med andra som har diagnoser vilket gör att jag inte känner mig så ensam med att ha diagnoser.
 • Adhd är verkligen inte bara koncentrationssvårigheter, det är något man kämpar med både psykiskt och fysiskt (egentligen inte fysiskt men det psykiska blir fysiskt). Det försvinner inte från en man föds med det. Försök inte drömma någon med adhd utan försök förstå varför det blir som det blir.
 • Jag har aldrig sett diagnoser som någon slags funktionsnedsättning, eftersom att alla fungerar så olika. Jag har liksom inget koncept för diagnoser, det är ju bara något som hjälper folk som har svårt med något. That's it. Behandla personer med diagnoser som din jämlike.
 • Jag har nyligen fått min diagnos ADHD och kände själv en enorm lättnad när jag fick det på papper då jag länge känt att det är "fel" på mig. Mitt tips till alla med ADHD eller någon annan diagnos är att vara stolt över den DU är och över den din diagnos. Den stärker dig till att vara du och hur långt du kan komma med hjälp utav den. Det är tufft ibland men vi klarar det!
 • Ett JÄTTEBRA tips till alla mina adhd vänner där ute är att ha en app, där du kan skapa ditt egna bakgrundsljud... Själv har jag appen ''RelaxingMelodies'' Den är gratis, det finns flera ljud (men om du betalar får du såklart fler) och det hjälper mig massor. Lyssnar faktiskt på det just nu (:
 • Det går att lyckas bra med studier om du säger att du har koncentrationssvårigheter till studieansvariga. De måste hjälpa dig! Reglerat i lag. Medicin och eget rum när det är tenta och ett jävla driv tog mig hela vägen till en Master of Science in Finance. 300hp, men fyra år program. Fett bra jobb nu, bra lön och tillsvidare. Ovärt med studielån, men diplom på väggen, familjen stolt. Måste fortsätta reparera hela livet för hur man var som yngre, LVU mm, alla prickar försvinner då kan man söka bra jobb sen! Går inte ändra det som varit. Bara en dag i taget nu! Gå mycket promenader det läker själen.
 • Jag har adhd och jag brukar få höra detta: för mig verkar du normal. Blir så ledsen när jag får höra detta som om de skulle vara något fel på mig bara för att jag har adhd. Så mitt tips till dig som har en kompis med adhd är att även fast det verkat snällt så tro mig det är det värsta man kan få höra, så låt bli att säga det.
 • Jag har adhd och skulle vilja ge ett tips på vad du inte ska säga till en person med adhd, brukar själv få höra detta och blir riktigt irriterad.... Säg aldrig detta:
  • Du verkar ju helt normal ju ( ehm ja jag ingen utomjording )
  • Att du förstår ( säg inte att du förstår vad personen går igenom för tro mej de gör du inte)
  • Alla mår väll så ibland (jo men visst alla mår väll dåligt ibland men testa att må skit hela tiden för att du inte kan sova o får panikångest 24/7 o sen när skolan börjar o du inte orkar koncentrera dig!)
 • Jag har själv ADD fick diagnosen i våras jag har alltid haft en kort stubin och blir inte bara irriterad utan så arg in i helvetet ibland blir jag så arg så jag måste ha sönder något eller skada mig själv så istället för att slå sönder mina knogar eller att slå i sönder grejer (som jag brukade) tar jag en promenad själv och hoppas det lungnar mer mig.
 • Ett tips är att man kan gå ut och cykla en runda.Det lugnar ner mig.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan