Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Räcker det att testa sig för klamydia?

Fråga

Min kompis säger att man får besvär eller märker om man fått någon annan könssjukdom än klamydia. Är det så att det räcker att testa sig för klamydia, om man inte har några besvär?

Svar

Klamydia är en mycket vanlig könssjukdom, och det är många som inte har några symtom fast de är smittade. Det är därför viktigt att du testar dig för klamydia om du har haft oskyddat sex med någon. Beställ gärna ett gratis hemtest.

Ofta räcker det att testa sig för just klamydia. I vissa fall kan det vara bra att testa sig för andra sjukdomar, till exempel om du har symtom eller om personen du haft sex med har berättat att hen har en könssjukdom. Diskutera med någon som jobbar på en ungdomsmottagning om du är osäker på om du behöver lämna flera tester. Kontakta i i så fall valfri mottagning via telefon, onlinebesök eller på 1177.se.

Med vänliga hälsningar
Kristina Lewis, läkare, specialist i hud- och könssjukdomar

Mer på UMO

ArtikelKlamydia

Klamydia är en vanlig könssjukdom som orsakas av bakterier. Klamydia överförs framför allt om du har samlag utan kondom. De vanligaste är att du inte har några symtom alls. Om du har utsatts för smitta eller har symtom är du skyldig att inte föra smittan vidare tills du har testat dig och vet om du har klamydia.

UMO-poddenReportage: "Jag testar mig för könssjukdomar"

19. "Det är alltid pirrigt att testa sig och första gången var det extra pirrigt. Men efteråt kände jag mig mer vuxen. Jag hade liksom gjort det helt själv utan att någon visste."

ArtikelAtt testa sig

Det är viktigt att du testar dig för könssjukdomar om du har haft oskyddat sex och tror att du kan ha blivit smittad av någon könssjukdom. Hur det går till att testa sig beror på vilken könssjukdom du testar dig för. Du behöver inte testa dig om du aldrig har haft sex med någon.

Till toppen av sidan