Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Min förra kille hotar mig och min nya kille!

Fråga

Jag har nyss gjort slut med min förra pojkvän och har nu en ny pojkvän. När min förra pojkvän fick reda på det så blev han rasande arg och både slog och hotade min nya pojkvän. Han säger att jag tillhör honom och han kontrollerar allt jag gör. Vad ska jag göra?

Svar

Det du beskriver är mycket allvarligt. Så här ska du inte behöva ha det. Att hota och kontrollera dig och att slå din pojkvän är olagligt. Du ska polisanmäla det här så fort som möjligt. Det kan du få hjälp med av en vuxen hemma, på skolan eller en ungdomsmottagning.

Du skriver att din förra pojkvän kontrollerar allt du gör. Då kan du behöva hjälp med att komma bort från honom en tid om du är rädd och orolig. Du kan till exempel kontakta socialtjänsten där du bor eller en tjejjour.

Att ha det som du har det just nu är mycket påfrestande. Du behöver därför allt stöd du kan få från din familj, vänner och andra i din närhet. Prata mycket med dem om hur du har det och be dem om hjälp.

Du kan också kontakta Brottsofferjouren för unga, Unga BOJ.

En kurator eller en psykolog på en ungdomsmottagning är exempel på personer som kan hjälpa dig att göra polisanmälan och ge dig stöd och hjälp med att hantera det som händer.

Med vänliga hälsningar
Susie Ek-Rasmussen, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Svara varandra

Blir kallad "hora" av en hel stad - vad ska jag göra?

Jag blir kallad hora och är hatad av alla, känns som att det inte finns någon utväg ur det här.

Svara varandra

Hjälp, min familj kontrollerar allt!

Jag får inte umgås med vänner eller göra något själv.

Egna berättelser

Började med skjutningar som 14-åring

Jag tror jag kommer bli skjuten på gatan om några år. Alla ni som tycker kriminalitet e roligt, det är inte roligt att sitta, byta hem, ha ångest, känna stress hela tiden och ta droger.

Svara varandra

Vad gör vi om vår kompis blir bortgift?

Jag och min kompis tror att våran snart 15 åriga klasskompis ska giftas bort.

Egna berättelser

Du har alltid rätt att ändra dig

Det är aldrig okej att ligga med någon som uppenbarligen är alldeles för full för att ge samtycke. Om du har varit med om nåt liknande hoppas jag att du känner dig mindre ensam.

Artikel

Åldersgräns för sex

Du kanske har hört att du blir byxmyndig när du fyller 15 år. Det handlar om lagar som ska skydda barn och unga från att bli sexuellt utnyttjade. Därför är det förbjudet att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

Egna berättelser

Jag lyckades lämna killen som misshandlade mig fysiskt och psykiskt

Jag tyckte det var imponerande att jag (som inte är så attraktiv i mångas ögon) kunde få en två år äldre kille som skämde bort mig med gåvor och kom bra överens med min familj så utifrån såg vi ut som väldens bästa par.

Frågor och svar

Personalen på SiS-hemmet är elaka, hjälp!

Får personalen göra vad som helst? Vad krävs för att jag ska få flytta?

Egna berättelser

Väntade med att ta hjälp efter övergreppet

Som 11/12 åring var jag med om ett övergrepp (trauma) och sen dess har det mesta i mitt liv strulat. Först efter ett halvår vågade jag berätta för någon. Jag gick och pratade med tre olika personer innan jag hittade rätt. Och trots att det är långt ifrån bra så kan jag ibland se ljus igen. Med det sagt vill jag verkligen ge er råden att: 1. Våga berätta direkt! (Även om ni tänker att det kanske inte är ”så farligt”, för det kan bli det med tiden) 2. Våga söka och be om hjälp, från skolan, familj, vänner, vården och liknande. Du förtjänar ett lika bra liv som alla andra. 3. Det är aldrig ditt fel och det kan bli bättre igen!!

Artikel

Utsatt för sexism

Har du blivit behandlad som att du är mindre värd, på grund av ditt kön? Då har du blivit utsatt för sexism, och det är inte okej.

Till toppen av sidan