Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Det var rätt att göra slut, ändå har jag såna skuldkänslor

Fråga

Jag har precis gjort slut med min kille sedan tre år tillbaka. Jag avslutade det för att jag var så trött på alla bråk om småsaker. Det förekom även mycket psykisk misshandel från hans sida. Vi försökte länge att lösa det på olika sätt. Men att avsluta det var det enda valet jag hade. Jag älskar honom men jag är säker på att det är så här jag vill ha det. Jag vet att det blir bättre i längden.

Idag skrev han till mig att han ångrade sitt beteende, att han gjort så mycket misstag, att han gråtit hela natten och en massa annat. Jag vill inte att han ska känna så. På något sätt hade jag mått bättre om han var arg på mig, om han hatade mig. Men att han är ledsen, det gör så ont i hjärtat på mig.

Men svaret jag skrev till honom var att det är slut nu, och jag gav mig inte. Så till slut sa han "lycka till då, tack för allt". Jag har såna skuldkänslor att det inte går att beskriva. Jag behöver hjälp för att slippa den känslan, för jag vet att jag har gjort rätt.

Svar

Jag vill börja med att säga att du är stark, och att det är bra att du har gjort slut eftersom det inte har varit bra i ert förhållande.

Det är många som stannar kvar alldeles för länge i dåliga relationer. I relationer där de blir nedtryckta och där deras självförtroende nästan helt försvinner.

Det går inte att göra slut med någon som vill vara tillsammans med en utan att den personen blir väldigt ledsen, och det måste du stå ut med. Det är inte konstigt att du får skuldkänslor eftersom han är ledsen.

Men det är han som borde bära skulden, han har behandlat dig illa och det var därför du gjorde slut, eller hur? Håll dig fast i den tanken.

När man har varit ihop med någon så länge som du har gör det ont och du måste också sörja det som var bra mellan er.

Du är en person med självrespekt och som har ett egenvärde. Du accepterar inte att bli illa behandlad och det ska du fortsätta med utan att få skuldkänslor. Många skulle behöva ha den kraften som du har. Och det kommer att gå över som du själv skriver.

Stå på dig och fortsätt med att sätta gränser för dig själv.

Med vänliga hälsningar
Anette Gesang-Gottowt, kurator och psykoterapeut

Mer på UMO

Artikel

Hur gör man slut på ett schyst sätt?

Det kan vara jobbigt att göra slut. Tipsa andra om hur man gör det på ett schyst sätt!

Artikel

Vad är bra med att vara singel?

Vilka fördelar finns det med att vara singel? Dela med dig av vad du tycker eller läs vad andra säger!

UMO-podden

Vi fortsätter ha sex fast vi gjort slut

15. "Jag kan inte ha sex efter att förhållandet har tagit slut. Jag kan inte fortsätta att ses och ha samlag. Jag vill bara inte det."

Till toppen av sidan