Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Jag har en knöl i ena blygdläppen

Fråga

Jag har upptäckt att jag har en knöl vid slidöppningen, inne i ena blygdläppen. Den gör jätteont och är ungefär lika stor som en ärta. När jag kollar med en spegel är det tt, men det syns inget annat. Vad är det och vad kan jag göra för att den ska försvinna? 

Svar

Det du beskriver skulle kunna vara symtom på bartolinit. Det är ofarligt men smärtsamt, och beror på att en eller två körtlar som sitter vid slidöppningen har blivit inflammerade.

Körtlarna bildar ett sekret som håller slemhinnorna i underlivet fuktiga. När körtlarna blir inflammerade svullnar de och öppningarna täpps igen. När sekretet stängs inne i körteln kan en varböld bildas. 

Kontakta en vårdcentral eller en gynekologisk mottagning om besvären inte går över på ett par dagar eller om du får väldigt ont. Då får du veta säkert vad knölen beror på. 

Om det är bartolinit kan en läkare behöva tömma ut lite var från den svullna körteln. I så fall får du bedövning först. Ibland kan du behöva antibiotika. 

Var inte orolig för det här, det finns bra hjälp att få. 

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska 

Mer på UMO

Artikel

Blygdläppar

Precis som alla har sitt eget utseende med färg på ögon, rakt eller lockigt hår, långa ben eller platta fötter ser också blygdläpparna olika ut.

Snippan

Innehåll om snippan.

Till toppen av sidan