Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Får jag titta på porr?

Fråga

Jag brukar titta på porr. Får man göra det? Ibland känns det inte bra.

Svar

Det är lagligt att titta på porr som visar vuxna personer. Men det är förbjudet att titta på, ha eller sprida porr som visar personer som är under 18 år.

Porr visar ofta kroppar och sex på ett sätt som inte stämmer med verkligheten. Det är vanligt att porr innehåller förnedring och våld mot tjejer. Det är olagligt att utsätta någon för våld eller att tvinga någon att ha sex. 

Det kan kännas både upphetsande och fel att titta på porr. Om du tittar mycket på porr kan det påverka hur du tänker att sex ska vara, eller vad olika personer gillar. Det kan också påverka hur du mår. Många mår dåligt av att titta på porr. 

Vill du prata med någon om det här, eller få hjälp att sluta titta på porr? Kontakta en ungdomsmottagning, eller hjälptelefonen PrevenTell på nummer 020–667 788. 

Med vänliga hälsningar 
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska 

Mer på UMO

Frågor & svar

Tittar jag för mycket på porr?

Jag tittar på porr väldigt ofta. Det blir mycket mer än jag vill och det känns nästan som att jag är beroende.

UMO-podden

Porr - hur slutar jag titta?

33. "När jag slutade titta på porr blev sexet bättre och jag kunde jag få stånd igen".

Artikel

Funkar sex som i porren?

Det är lätt att tro att sex ska vara som i porren, särskilt om du ser porr innan du har sex med någon första gången. Men porr är inte till för att visa hur sex går till. Den är gjord för att vara upphetsande för den som tittar och för att de som tillverkar porren ska tjäna pengar. Här kan du läsa eller se en film om hur porr skiljer sig från sex i verkligheten.

Artikel

Bildspel: Vad är okej sex?

Ibland är det svårt att veta vad som är okej och inte när det gäller sex. Här får du veta vad som är tillåtet, vad som är olagligt och vad som kan vara olagligt i vissa situationer.

Frågor & svar

Varför tänder jag på våldtäktsfantasier?

Det händer inte jämt, man det kan hända någon gång ibland. Det har även hänt att jag blivit upphetsad av våldtäktsscener i filmer och böcker.

Till toppen av sidan