Menskopp

En menskopp ser ut som en liten skål med ett skaft eller ögla längst ner. Den är gjord av silikon eller gummi och är ungefär lika lång som en tampong men lite bredare. Du stoppar in menskoppen i slidan och blodet hamnar i koppen. En menskopp kan användas i flera år.

Närbild på hand som håller i en menskopp, fotografi.

Hur sätter jag in en menskopp?

Innan du sätter in en menskopp ska du alltid tvätta händerna så att du inte får in smuts eller bakterier i slidan.

För att sätta in en menskopp viker du ihop den och för in den i slidan, ungefär som när du sätter in en tampong. Men menskoppen ska inte föras lika långt in i slidan som en tampong utan sitta precis innanför slidmynningen. När koppen sitter på plats vecklar den ut sig. För att ta ut den drar du i skaftet. Blodet kan du tömma i toaletten.

En menskopp kan inte försvinna in i kroppen eftersom slidan är en cirka en decimeter lång kanal som slutar med livmodertappen.

Hur ofta ska jag tömma menskoppen?

En menskopp rymmer mer blod än en binda eller tampong så därför behöver du inte ta ut den och tömma den lika ofta. Två till fyra gånger om dagen brukar vara lagom. Eftersom menskoppen sitter i slidan kan du både kissa och bajsa utan att ta ut den. När du tar ut menskoppen tvättar du den med varmt vatten och tvål. Mellan mensperioderna är det bra att koka den för att undvika bakterier.

Vad kostar en menskopp?

En menskopp kostar mellan 200 och 400 kronor. Du kan köpa en menskopp på nätet. Det finns också apotek som säljer dem.

Kan jag bada med menskopp?

En av fördelarna med menskopp är att du kan bada med den.

Till toppen av sidan