Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden 59: Varför får jag ont när jag har samlag?

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Signaturmelodi

Josefin:

Det gjorde ont precis i slidöppningen. Och det var som en skarp och lite svidande smärta. Jag kände mig otillräcklig gentemot min dåvarande pojkvän. Kände att jag inte kunde ge honom vad han vill ha.

Signaturmelodi

Idji:

Sex är ju nåt som ska vara skönt. Men för en del gör det istället ont. I den här UMO-podden ska vi svara på en fråga om att få ont i slidan vid slidsamlag. Vi ska reda ut vad det kan bero på och vad man kan göra åt det.

Jag heter Idji och sitter här helt ensam i här i studion den här gången. Men jag har två personer med på telefon. Johan, du är sjuksköterska och jobbar bland annat med att svara på frågor om sex och kroppen, du är den som och ska svara på den här frågan och ge oss fakta.

Johan:

– Mm, precis. 

Idji:

– Jag är lite nyfiken, var sitter du någonstans hur ser det ut där du är?

Johan:

– Ja i mitt kök faktiskt sitter jag.

Idji:

– Och Josefin har jag också med på telefon. Du har haft problem med smärta när du har din dåvarande pojkvän hade samlag. Du ska få berätta hur det var för dig och hur det blev bra för dig.

Kan du ge en bild av hur det ser ut, liksom i rummet där du är?

Josefin:

– Ja jag sitter i min studentlägenhet i min soffa.

Idji:

– Josefin, kan du berätta hur det började, det här problem för dig?

Josefin:

– Ja, alltså jag minns inte specifikt första gången som det gjorde ont för mig. Utan jag minns inte mer som en hel period utav mitt sexliv där jag insåg att någonting liksom inte stod rätt till. Så det var så det började. Att jag kände att det gjorde ont när jag skulle ha penetrerande sex, eller penetrationssex. Ja sen så tänkte jag att det skulle gå över av sig självt men det gjorde det inte. Utan sen fortsatte det.

Idji:

– Och du hade haft samlag tidigare som inte gjort ont, både med andra och med den här pojkvännen. Hur reagerade du när du det liksom började göra ont så här?

Josefin:

– Ja men precis. Jag var van vid att allting funkade som det ska, att allting kändes skönt under samlag. Men när det sen började göra ont reagerade jag väl först inte så jättemycket, utan jag tänkte det var någonting som kunde gå över av sig själv. Jag tänkte att det ... att det inte skulle vara någon fara liksom.

Men sen när jag insatt där var problemet som liksom ... fortsatte och till och med blev värre, så reagerade jag väl med att, ja jag blev ledsen. Jag kände att det kändes lite läskigt att inte veta vad som pågick i kroppen. Och kände lite skam, för jag vågade inte prata om det med någon.

Idji:

– Minns du på vilket sätt det gjorde ont och liksom exakt var?

Josefin:

– Ja. Det gjorde ont precis i slidöppningen. Och det var som en skarp och lite svidande smärta. Precis som man ... precis som man har ett sår och att någon trycker mot det.

Idji:

– Hur tänkte du och kände när det blev så här?

Josefin:

– Jo men jag kände mig otillräcklig gentemot min dåvarande pojkvän. Kände att jag inte kunde ge honom vad han vill ha. Och blev, alltså, en ganska osäker person och osäker i min egen kropp, under den perioden.

Idji:

– Hur reagerade din pojkvän på att du fick ont?

Josefin:

– Han blev såklart ledsen för min skull. Och han var ... väldigt stöttande, väldigt snäll. Och uppmuntrade mig flera gånger att jag borde söka hjälp för det. Så att han var väldigt stöttande i problemet.

Idji:

– Hur pratade ni om det?

Josefin:

– Ehm ... Vi pratade om det på ett väldigt fint sätt. Vi talade om det som ... ja men, vi talade inte om det som att det var problem för vår relation, utan snarare av att det var problem ... nånting som hände med mig och min kropp och någonting vi båda såklart vill skulle lösas på nåt sätt.

Idji:

– Minns du vad ni liksom sa till varandra?

Josefin:

– Ja jag ... det var oftast jag som påpekade att jag kände mig otillräcklig och att jag var ledsen över att vårt sexliv inte fungerade som det hade gjort innan. Och han var ... men besvarade mest med att vara stöttande och liksom förklara för mig att inte är därför han är tillsammans med mig, att det är liksom ... att det löser sig oavsett hur det går.

Idji:

– Var han orolig att det var någonting han gjorde?

Josefin:

– Det var mer nog oron kanske över att jag inte tyckte att han var attraktiv, eller att jag inte blev kåt av att ha sex med honom, eftersom att ja ... eftersom det gjorde ont och inte var skönt. Så det var väl kanske den ... alltså att man ställer sig den frågan. Så det blev så klart osäkerheter från bådas håll.

Idji:

– Ni hade varit ihop nåt år va, när det började det här problemet?

Josefin:

– Ja precis. Vi hade varit tillsammans i nästan två år när problemet började.

Idji:

– Hade ni andra typer av sex eller slutade ni ha sex?

Josefin:

– Under den här perioden så slutade vi ha penetrationssex. Och hade istället enbart oralsex och handsex och smeksex.

Musikjingel

Idji:

– Sjuksköterske-Johan du är kvar va?

Johan:

– Mm, jag är kvar. 

Idji:

Bra, för nu tänkte läsa upp frågan som du ska få svara på.

Musikjingel som fortsätter när frågan läses

Idji läser:

Hej UMO, jag får ont och det känns obehagligt när jag har samlag med min pojkvän. Det spelar ingen roll om jag är våt eller inte, det gör ändå ont när hans penis ska in. Har nästan slutat att vilja ha sex nu för att jag är rädd att det ska göra ont. Är det fel på min snippa? Eller varför blir det så här? Och vad ska jag göra?
Hälsningar
/Tjej på 17 år

Idji:

Ja det är ju flera frågor här Johan, du ska svara på allt. Men kan vi börja med om det kan vara något fel på snippan, kan det det? 

Johan:

– Nej, det skulle jag inte säga att det kan vara. Det går väl alltid att hitta undantag men jag tänker att en vanlig ... en vanlig oro är att man tänker det något fel på kroppen på något sätt. Och det tänker jag att det är inte det det handlar om i de här fallen.

Idji:

– Varför kan det bli så här frågar personen också. Ja, varför kan man få ont av slidsamlag?

Johan:

– Ibland går det inte att hitta en riktig anledning varför. Men det går att se vissa anledningar som det ofta handlar om.

Idji:

– Och du har gjort en lista på vanliga anledningar, eller hur?

Johan:

– Ja precis. Jag har en lista på sex vanliga orsaker.

Idji:

– Okej då ska du få dra din lista. Här är sex vanliga orsaker till att det gör ont i slidan när man har samlag. Varsågod sjuksköterskan Johan.

Kort musikjingel

Johan:

 1. En vanlig anledning är att man inte är tillräckligt våt eller upphetsad så att när penisen eller något annat förs in i slidan gör det ont. För när man blir upphetsad vidgar sig slidan och blir djupare. Och om inte slidan hunnit göra det kan det göra ont.

Idji:

– Kan man känna sig våt och så där som att man vill, men ändå inte vara tillräckligt våt och kåt?

Johan:

– Ja, det ska jag säga. Att man kan skilja på kropp och tanke på det sättet ibland. Att man kan känna att man vill någonting, att man vill ha sex men kroppen följer inte riktigt med på det sättet som man skulle vilja.

 1. Att ha en svampinfektion är en annan vanlig anledning till att det gör ont. För då blir slemhinnor i underlivet ömtåliga och sköra. Det kan vara ömt och svullet och svida då, och det kan bli små sprickor när en penis eller något annat förs in i slidan.
 2. P-piller och andra skydd mot graviditet som innehåller hormoner, kan vara en orsak. De kan göra att slemhinnorna i slidan blir lite torrare och skörare än annars. Då kan man få ont under eller efter man haft sex, och det är då även om man har varit upphetsad och våt och velat ha sex.
 3. Det kan göra ont för att man är nervös och man då spänner sig. Så att muskler sin finns runt slidan spänner, och då blir det svårare för till exempel en penis att komma in. Och det kan hända trots att man vill ha sex. Och kanske har man börjat ha samlag precis, eller kanske det är ens första samlag, den typen av spänningar och nervositet spelar in.
 4. Man kan spänna sig för att man varit med om något jobbigt tidigare. Det kan vara en sexuell upplevelse som inte varit bra, eller ett rent övergrepp.
 5. Det finns vissa medicinska tillstånd, som kan göra att det gör ont. Vaginism till exempel är ett sånt.

Idji:

Och vaginism det kan man läsa om på UMO också.

– Okej det var listan med orsaker till varför det kan göra ont. Personen i frågan undrar jag också vad man ska göra åt det här problemet, och det ska du Johan strax få svara på. Men först vill jag fråga dig Josefin, hur du gjorde för att få hjälp när du hade ont?

Josefin:

– Ja, jag tog som sagt inte hjälp på ganska länge. För jag tyckte att det var ganska jobbigt problem att prata om. Men sen var jag på ungdomsmottagningen, hos min vanliga barnmorska som jag träffade, och skulle förnya mina p-piller. Och när vi var färdiga med det besöket så frågade hon hur det var annars i mitt liv, och om det var någonting annat jag undrade.

Och då tog jag modet till mig att berätta min kropp stämmer inte riktigt just nu. Jag har väldigt ont när jag ska ha penetrationssex och det går inte för att det gör för ont.

Och då lyssnade hon väldigt bra på mig och gav mig massa olika förslag på hur jag skulle gå till väga och bokade in mig, direkt, på ett nytt möte redan veckan efter.

Idji:

– Hur kändes det att liksom berätta om det här för nån?

Josefin:

– Det var skönt att berätta det för nån. Och också att berätta det för någon som man vet ... som man vet kan de här grejerna och vill hjälpa med de här grejerna.

Idji:

– Hur länge har du gått med det här problemet innan du berättade?

Josefin:

– Ja säkert ett halvår minst.

Idji:

– Så du fick komma tillbaka till ungdomsmottagningen och där gjorde de bland annat en gynekologisk undersökning, alltså en undersökning av snippan. Gjorde det ont?

Josefin:

– Nej det var det som var så himla konstigt att de gjorde inte ett dugg ont, och det var ändå min allra första gynekologiska undersökning. Så jag hade förväntat mig att de skulle göra superont, men det kändes ingenting.

Idji:

– Johan, om man just har problem med samlagssmärta kanske man också är rädd för att liksom bli undersökt. Vad är ditt tips om man känner sig rädd för det?

Johan:

– Tänker att det är bra att man berättar det för den som ska i så fall ska göra en undersökning. Så vet den som ska undersöka att man kanske ska vara ännu mer noggrann med att berätta vad man gör, så att inte känns liksom, överraskande eller obehagligt.

Man behöver inte heller göra en undersökning på en gång utan ibland så kan man komma och prata, med till exempel en barnmorska, lite kring hur en undersökning går till. Och så kan man boka en tid då, så gör man den liksom vid nästa tillfälle till exempel.

Idji:

– Josefin har du någon tips för att man ska tänka om man är rädd för att göra en sån här undersökning?

Josefin:

– Ja men precis som Johan sa så berättade jag för henne, att jag var orolig för undersökningen och att jag var orolig för att det skulle göra ont. Och då var hon jätteförstående. Och precis som Johan sa, så berättade hon väldigt tydligt vad hon skulle göra, hur hon skulle göra, under tiden hon undersökte också.

Idji:

– Josefin du fick också gå och prata med en psykolog och din pojkvän var också med hos psykologen några gånger. Hur var det?

Josefin:

– Det var jättebra. Det var väldigt skönt att få sitta och prata med en psykolog tillsammans, och inte bara att vi pratar vi två, alltså jag och min dåvarande pojkvän. Eftersom vi inte är utbildade och inte kunnig. Så var det väldigt skönt att prata med någon som är kunnig inom ämnet och som också kunde ...

Och väldigt skönt för mig personligen att ha någon som satt och förklarade för honom att det här är ingenting som hon kan hjälpa eller liknande. Inte för att han någonsin tyckte det men det var bara skönt att ha någon annan som också påpekade.

Idji:

– Så du kunde känna dig trygg i det att han visst är det och så?

Josefin:

– Ja precis.

Idji:

– Vad tyckte han om att följa med dit då, och sitta där och prata med en psykolog?

Josefin:

– Han var väldigt positivt inställd till det. Det var jag som frågade, om han ville följa med, och han sa ja direkt och var väldigt positivt inställd till det.

Kort musikjingel

Idji:

– Johan. Nu ska du som sjuksköterska få svara på vad man kan göra om man får ont när man har slidsamlag. Och du har sex tips på saker man kan göra och tänka på.

Johan:

– Ja. Det har jag.

Idji:

– Varsågod.

Musikjingel

Johan:

 1. Låt bli att ha sex som gör ont. Och avbryt direkt om det gör ont. Tänk på att vara tillräckligt våt och upphetsad innan då en penis eller något annat förs in i slidan. För vid upphetsning vidgas slidan och blir djupare. Och om något förs utan att underlivet hunnit bli redo kan det göra ont.

Idji:

– Tjejen i frågan skriver ju att hon är våt och att hon ... ja, och att hon antagligen känner sig kåt. Jag undrar liksom, hur lätt ska det vara att föra in något? Hur vått ska det vara? Liksom hur ...?

Johan:

– Det ska ju går lätt utan att det liksom gör ont eller att man behöver ta i med någon större kraft liksom. 

Idji:

– Man ska inte behöva pressa ...?

Johan: 

– Nej. Man ska inte behöva pressa, nej precis.

 1. Har bara sex som känns skönt och bra. Ofta funkar det bra att ha smeksex eller munsex där inte någonting förs in i slidan. Och man kan tillsammans med sin partner då bestämma sig för att inte ha samlag, under en period. Det kan göra att man känner att man lättare kan slappna av och mat vet att sexet inte kommer göra ont.
 2. När man tvättar underlivet så kan man göra det en gång om dan men inte mer. Och bara använda vatten och inte tvål eller duschkräm eller någonting annat som kan vara uttorkande. För hud och slemhinnor kan bli torra om att tvätta sig mycket eller använder tvål och då kan det bli små sprickor som kan svida och göra ont. Och vill man kan man smörja underlivet med till exempel en oparfymerad olja.
 3. Om det gör ont att ha samlag och man har problem med svamp så är det bra att undvika receptfria mediciner mot svamp som har i eller runt slidan. Och då är det bättre att använda mediciner som man tar genom munnen, som tabletter till exempel.
 4. Om du har p-piller eller hormonspiral, p-stav något annat graviditetsskydd som innehåller med hormoner, så tycker jag man kan prata med den som har skrivit ut det eller nån annan på en ungdomsmottagning, så kan man testa att byta sort eller kanske göra en paus med det. För ibland kan det vara det som är anledningen.
 5. Och så tycker jag att man kan söka hjälp på en ungdomsmottagning, där man är vana vid att prata om sex, samlag, underliv, besvär av olika slag. Och där kan man få hjälp med att hitta sätt som kan göra att det slutar att göra ont.

Idji:

– Tack Johan.

Musikjingel

Idji:

– Då går jag över till Josefin. Vad var det som gjorde att samlagssmärtorna gick över för dig?

Josefin:

– Det finns inte någon riktig tydlig förklaring till varför det gick över för mig. Men jag tror en stor anledning var att jag bytte preventivmedel. Förmodligen var det mina dåvarande p-piller som torkade ut mina slemhinnor.

Idji:

– Var det nåt annat som det också kanske var?

Josefin:

– Ja jag tänker att eftersom det gjorde ont och eftersom man, eller jag, la press på mig själv att det borde gå, så självklart spände jag mig ifall vi skulle försöka. Så det hade säkert med det att göra också.

Idji:

– Är det något annat som du känner igen i den här listan som Johan sa?

Josefin:

– Jag känner igen listan utifrån vad de på ungdomsmottagningen förklara för mig att det kunde vara och att man kunde göra. Men av allt är så skulle jag säga att för mig personligen så var det här med preventivmedlet som förändrade.

Idji:

– Du byter p-pillersort. Så sen så kunde ni ha samlag igen

Josefin:

– Ja. Precis.

Idji:

– Så sen så kunde ni ha samlag igen?

Josefin:

– Ja det tog tid. Den här processen gick ju inte på en vecka utan den gick ju på några månader snarare sagt. Men efter det så gick det igen och det kändes ju väldigt bra.

Musikjingel

Idji:

– Josefin du sa förut att du och din pojkvän hade munsex, alltså oralsex, under perioden när gjorde ont med samlag. Kunde du och din pojkvän njuta och liksom får orgasm av munsex?

Josefin:

– Ja. För mig var det nästan ännu bättre än att ha penetrationssex faktiskt. Så jag var ju nöjd med det då.

Idji:

–  Men du berättade samtidigt att du också kände dig otillräcklig för att ni inte kunde ha samlag. Varför du kände du så när ni båda två kunde njuta och ha det skönt av munsex?

Josefin:

– Ja det är svårt att veta det. men jag tänker att jag och många andra har ju fått lära sig vad sex är, i skola och genom internet, till exempel att titta på por eller liknande. Och då är det ju sällan enbart munsex eller smeksex, utan det är ju i heterosexuella relationer, utan det är ju ofta penetrationssex också. Så jag tror att det kommer mycket därifrån att det är någonting man ska ha eller någonting man har. För att göra båda nöjda. Men för mig så var ju munsex skönare.

Idji:

– Johan vad tänker du om det som Josefin berättar här?

Johan:

– Jag tycker att Josefin lyfter ganska viktiga saker i det här. Dels så tänker jag att alltså ... stimulering av klitoris är ju oftast den ... det sättet man enklast får orgasm på. Och det är ju mycket enklare att göra genom munsex än genom samlag till exempel. Men att samlag ses liksom den mest riktiga formen av sex.

Att munsex eller smeksex är det någonting man har innan som sedan leder till ett samlag, att det är bara kan stå för sig själv på något sätt, och har man inte samlag så kan det ge de här otillräcklighetskänslorna som du berättar om. Så ja ... Jag tror det viktiga saker som lyfts där.

Idji:

– Josefine hur är det med sexlivet idag?

Josefin:

– Det är bra, (skratt). Det funkar som det ska.

Idji:

– Är det både munsex och samlag?

Idji:

– Ja. Det är det. Jag har inte slutat med munsex, för det var (skratt) ... det funkar bra.

Idji:

– Jag vill tipsa dig som lyssnar att det finns mycket att läsa på UMO om att få ont vid sex. Och också om hur man tvättar snippan, hur det går till när man besöker en ungdomsmottagning och hur en gynundersökning går till.

Och för dig som har sex med nån som får ont vid slidsamlag, så finns en podd med tips till just dig. Min tjej får ont vid sex, hjälp! heter det avsnittet.

Då är det slut. Tack Johan och Josefin för att ni var med!

Josefin:

– Tack så mycket.

Johan:

– Tack själv.

Musikjingel

Tjejröst:

– Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

Mer på UMO

UMO-podden

Textversion av UMO-podden 58. Min tjej får ont vid sex, hjälp!

Här kan du läsa en textversion av UMO-podden: 58. Min tjej får ont vid sex, hjälp! Den är till för dig som har nedsatt hörsel eller som av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna.

Frågor & svar

Jag blödde när vi hade sex första gången, kan jag ha sex igen?

Jag kollade med en spegel och det såg ut som jag hade fått en spricka i underlivet.

Frågor & svar

Varför gjorde det så ont när vi hade samlag första gången?

Det gjorde så fruktansvärt ont och jag förstår inte varför? Vi höll på rätt kort stund för jag tyckte det gjorde så ont.

Filmer: Att besöka en ungdomsmottagning

Här kan du se filmer om hur det funkar att besöka en ungdomsmottagning. Till exempel när du har frågor om mensvärk, preventivmedel, penisen eller könsidentitet. Eller när du mår dåligt eller har problem med familjen.

Till toppen av sidan