Panik - lämna sidan!
UMO-podden

Textversion av UMO-podden 58. Min tjej får ont vid sex, hjälp!

Den här sidan finns för dig som har nedsatt hörsel eller av någon annan anledning föredrar att läsa istället för att lyssna på UMO-podden. Du kan också läsa samtidigt som du lyssnar.

Signaturmelodi i bakgrunden

Johan:
Gör det ont att ta slidsamlag, så ha sex på andra sätt då tänker jag. Munsex till exempel.

Josefin:

Och det gick hur bra som helst. Det var jätteskönt för mig som hade ont att känna att vad skönt att sex bara ska vara skönt ett tag och inte något annat.

Signaturmelodi

Idji:
I den här UMO-podden ska vi svara på en fråga om vad man kan göra om den man har sex med får ont när man har samlag. Jag heter Idji. Och Johan och Josefin finns med på telefon från andra delar av ladet.

Josefin:
Jag är i Stockholm, var är du Josefin?

Idji:
Södra Sverige. Josefin, du fick hy ont vid samlag en period och du ska få ge liksom tips utifrån dina erfarenheter. Och Johan, du finns också med. Johan var i Sverige finns du?

Johan:
Några mil söderut. Jag är i Malmö.

Idji:
Ah, ni är lite nära varandra där. Södra Sverige båda två.

Johan du är sjuksköterska och jobbar bland annat med att svara på frågor om sex och kroppen. Du ska få ge dina tips på vad man kan tänka på att göra om den man har sex med får ont.

Så här låter frågan:

Hej jag har träffat en tjej och vi är på gång att bli ihop, men det finns ett problem. Hon får ont när vi har samlag. Hon verkar vara upphetsad och vilja, men ändå måste vi ofta avbryta för att hon får ont. Vad kan jag göra? Har försökt att prata med henne om det här men hon tycker det är för jobbigt. Hälsningar 18 årig kille

Idji:
Ja Josephine, du som själv har haft ont vid samlag, vad tror du det kan bero på att den här tjejen inte verkar vilja prata om det?

Josefin:
Jag tänker att det är en väldigt känslig grej att prata om från början. Och oftast så vet man inte själva vad det är som pågår i ens kropp. Och när man då är i ny relation, eller bara på väg att bli tillsammans med någon, så kan det vara ännu svårare att prata om det. För det är ju en privat och ganska känslig grej.

Idji:
Mm, Johan, vad tror du?

Johan:
Ja, jag tror också att om de inte känner varandra så bra, så kan det nog vara svårt att prata om det, och kanske veta vad man kan säga och inte säga till någon annan. Och även tänker jag ibland, även om man känner varandra väldigt bra, så kan det ibland vara svårt att prata om … om saker man tycker är jobbigt med såna som just står en närmast. Ibland kan det vara lättare att prata om sånt med nån som finns lite utanför.

Idji:
Mm, nån man inte känner så bra. Men skulle det vara bra om de kunde prata om det här tror du Johan?

Johan:
Mm, d et tänker jag absolut. Dels för att det är lätt att man börjar på varsitt håll tänka massa saker. Att ja, det är fel på mig, och sådär. Att båda kanske går och tänker det. Eller gör jag någonting som är orsaken till det här. Eller varför blir det så här för mig. Och jag räcker inte till eller jag är dålig och så. Då är det ju bättre att vara öppen kring såna saker. Så tror jag man kan få bort massa onödiga tankar som stör.

Idji:
Josefin, du pratade med din dåvarande pojkvän om det här va?

Josefin:
Mm, precis.

Idji:
Och ni hade varit ihop i två år när ni … när du fick de här problem. Liksom, hur pratade ni med varandra?

Josefin:
Nämen, vi höll en väldigt öppen dialog om det. Vi pratade om det både när vi skulle ha sex, efter sex, bara när vi satt och åt eller … ja. Det behövde … Det behöver inte vara i en pressad situation, utan vi kunde prata om det lite när som helst, vilket jag tyckte var väldigt skönt.

Idji:
Var det som Johan sa sådär att det tog bort orostankar från både dig och honom eller hur … vad gav det er tror du, att ni pratade?

Josefin:
Ja men precis. Jag tror definitivt att du gjorde det. För det är precis som Johan säger att båda två kan gå åt varsitt håll och tänka att det är ens eget fel, på något sätt.

Idji:
Gjorde ni det? Eller hur tänkte du?

Josefin:
Ja i början så gick jag … gick jag själv med tankarna ganska mycket. Om att det var fel på mig att jag kände mig otillräcklig. Och kände att jag inte kunde prata med någon om det riktigt. Och det var också svårt att förklara vad som hände när man inte vet själv riktigt. Men så fort vi började prata om det så kändes det … kändes det bättre.

Idji:
Tror du att det kändes bättre för honom också?

Josefin:
Jo men det tror jag verkligen, det är ju väldigt fint, att en person som man tycker om så mycket, vågar öppna upp sig och man kan prata liksom … fritt med en person som man tycker om så mycket. Och också självklart att det kan ju ligga funderingar och tankar hos personen som ska ha sex med en som har ont.

Alltså tankar om att det är dens fel, eller att tjejen då är frågan, inte är attraherad av den här personen, eller liknande. Så jag tror att han tyckte det var skönt att vi pratade om det.

Idji:
Johan, hur tycker du att den här killen ska göra för att hon ska vilja prata om det då?

Johan:
Att man … får gärna erbjuda sig att liksom att … säga och visa att man vill prata om det. Och man kan lyssna på den andra. Men man behöver kanske inte försöka liksom, så här, pressa på den andra … att den ska prata om det, eller vad det är som är fel eller så där. Utan ge den lite … lite utrymme att själv få bestämma var och när man vill prata om det.

Idji:
Mer säga att jag finns här om du vill prata om det. Och jag lyssnar gärna?

Johan:
Ja men precis så. Ibland så tror jag också att man behöver komma eller … tänka och känna lite själv för att hitta ord för vad det här handlar om, för att kunna prata om det. Man måste komma en bit liksom. Så att direkt så kanske det ibland är svårt att prata om det, men visa att man finns där som stöd.

Idji:
Och själva sexet då Johan. Hur ska de göra med det, tycker du?

Johan:
Ja, att inte göra sånt som gör ont. Men gör det ont att liksom ha slidsamlag, eller föra in någonting i slidan överhuvudtaget, så ha sex på andra sätt då, tänker jag. Munsex till exempel.

Idji:
Så att sluta ha samlag då?

Johan:
Det kan vara ett sätt. Ibland så kan det liksom lyfta bort en press från att … för även om man liksom fokusera på andra sätt att ha sex, på såna sätt som känns bra och skönt, så kanske man sen efter det ändå försöker ha samlag. Och då kan man … Det kan vara skönt att lyfta bort den delen helt och hållet. Och veta så här att nu har vi sex och ingenting av det här kommer att göra ont.

Annars kanske man ändå fundera på att sen kommer vi göra det där eller testa att ha samlag och det kommer kanske kännas, ”åh vad jobbigt” och så där.

Idji:
Så att under en period kanske bestämma att man inte har det. Eller man pausar det ett tag?

Johan:
Man kan pausa det ett tag, precis.

Och det kan man ju göra till exempel i samråd, om man till exempel tagit hjälp någonstans, så kan man i samråd med den man träffar där bestämma lite vad som är längden för en sån paus.

Idji:
Josefin, hur blev sex för er under denna perioden?

Josefin:
Men vi, ja … eh, först innan jag hade tagit hjälp, på ungdomsmottagningen, så var det mycket att, på mitt initiativ, att jag ville försöka, varje gång. För att jag ville att det skulle funka, jag ville så gärna att det skulle funka. Men sen när det inte gjorde det då gång på gång på gång, så blev det bara jobbigare. Och när jag fick ta hjälp, eller när jag fick hjälp på ungdomsmottagningen, så fick jag just det här att ”pausa penetrationssex och bara ha sex på annat sätt”.

Idji:
Ah, du fick det tipset?

Josefin:
Ja.

Idji:
Och gjorde ni så då?

Josefin:
Ja vi följde det och det gick hur bra som helst. Det var jätteskönt för mig som hade ont att känna att, vad skönt att sex bara ska vara skönt ett tag. Och inte något annat.

Idji:
Johan, har du något mer tips till den här killen som skrivit frågan?

Johan:
Ja, han kan ju kanske hjälpa till med att boka en tid på en ungdomsmottagning. Eller vara lite peppande att hon gör det. Man kan ju följa med dit till exempel, så, ibland är det lite läskigt att gå dit själv. Så då kan det vara skönt att ha sällskap, så kan man vänta i väntrummet … väntrummet under tiden.

Och ibland så tror att det är bra att ha vissa besök alla tre. Så att även då en partner, killen då i det här fall, är med och får liksom prata med en barnmorska till exempel, eller en psykolog, eller kurator, eller vem det nu är man träffar där.

Idji:
Mm. Josefin, har du något mer tips till den här killen?

Josefin:
Jag tänker att den här killen kan erbjuda säga att hjälpa och att prata med sin flickvän men att det är … men också ge henne tid. Och inte pusha på att de måste prata om det. Utan visa att han finns där som ett stöd ifall hon vill. Och också uppmuntra henen att ta hjälp och till exempel gå till en ungdomsmottagning.

Så … men framförallt visa att han bryr sig och finns där som stöd.

Signaturmelodi i bakgrunden

Idji:
Om du som lyssnar vill höra lite mer om vad det kan bero på att det gör ont i slidan när man har slidsamlag, kan du lyssna på en annan UMO-podd som heter ”Varför får jag ont när jag har samlag?”.

Där berättar du Johan vad den som har ont kan göra. Och Josefin du berättar hur hon gjorde för att bli av med det här problemet.  

På UMO kan du också läsa om vad du kan göra om sex gör ont.

Tack Johan och Josefin för att ni var med!

Josefin:
Tack så mycket.

Johan:
Tack så mycket.

Musikjingel

Killröst:
Du har lyssnat på en podd från UMO. Där kan du som är mellan 13 och 25 år få svar på dina frågor om sex, hälsa och relationer.

Mer på UMO

UMO-podden

Varför får jag ont när jag har samlag?

59. "Det gjorde ont i slidöppningen och var en stark och svidande känsla".

Frågor & svar

Penisen kommer inte in när vi försöker ha sex!

Han säger att "det liksom inte öppnar upp" när han försöker föra in sin penis i mig. Vad kan det här bero på?

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Till toppen av sidan