Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Min kompis vapear - jag är orolig

Jag har en klasskompis som jag är ganska bra kompis med, vi brukar inte hänga på fritiden men på lektioner, ibland raster och vi har roligt tillsammans. Han vapear, vilket gör mig orolig, jag vill säga till honom, men vet inte hur. Funderar också på att säga till vuxen, men vill inte tjalla heller, golare har inga polare liksom.

Tror inte det är nikotin i hans vape, men är osäker, det luktar väldigt sött iallafall, så det kanske bara är någon sorts smakgrej. Han brukar vara med ett ganska stort gäng och vad jag vet är det flera, nästan alla, som också håller på med det. Så hur ska jag göra? Jag vill inte att han förstör sitt liv, men vill inte heller lägga mig i hans liv.

/Orolig

Svar:

 • Jag tycker att du ska säga till en vuxen så får dom sköta resten 🥰🥰😊
  /Snälla gör det och lägg dig inte i😊😔
 • Jag förstår att du är orolig men du kan inte ändra hans beteende, han kommer förhoppningsvis inse om ett tag att det inte är bra!
  /:(
 • Det viktiga är att din kompis inte får dåligt inflytande på dig så att du råkar göra något dumt. Om du är orolig för din kompis så kan du alltid säga till en vuxen, ingen behöver ju veta att det var du som ”skvallrade”.
  /Anonym
 • Kan förstå dig då jag också har vänner som gör det, men vill bara säga att du inte borde lägga dig i och reagera så länge han inte tvingar på vape på dig. Jag vet, det är jobbigt att se någon använda sig utav ett farligt ämne men i slutändan är det inte ditt liv. Sedan så vapear man för många anledningar. Bland annat grupptryck eller för att det kan kännas dämpande.

  Alltså är det ingen poäng att säga till en person som kanske är beroende att sluta vara det. För enkelt är det verkligen inte. Så håll det bara för dig själv. 
  /hejhejejh
 • Fint av dig att vara orolig tycker jag. Även om det inte är nikotin har jag hört att man lättare börjar röka vanliga cigg om man vajpat. Så helt ofarligt tror jag inte det är.
  /Jag
 • Jag skulle säga att han får vapea om han vill, det är hans liv liksom. Jag lider av samma i min omgivning dock finns det inte så mke man kan göra tyvärr.
  /En tjej som vet
 • Säg bara att du inte tycker om det. Vuxna kommer knappast göra något annat än att skälla på honom och det kommer inte ändra nåt. Vill han inte sluta så kommer han inte sluta oavsett vad du eller vuxna gör. Han har ansvar över sitt egna liv. Möjligtvis tipsa NO-läraren om att ha lektioner om vad all form av rökning gör med kroppen så att han åtminstone vet vad som händer. Då har du ändå gjort något utan att lägga dig i.
  /<3
 • Säg till honom att du är orolig, mer än så tror jag faktiskt inte du kan göra. Oroa dig heller inte för mycket även fast det är fint av dig, för det är hans liv och du kan inte göra något åt hans beslut.
  /Anonym
 • Det är en svår situation, men allt ordnar sig. Du är orolig om din vän, vilken är begriplig. Jag tycker att du borde berätta om saken till trygga vuxna. Om du vill, du kan först prata med din vän och fråga vad är i hans vape, när började han användning av vape samt hur mår han i allmänhet. Frågorna kan kännas påflugena, varpå du kan understryka din bekymmer. Men det här är för din vän. Som du sade, du vill inte att din vän förstör sitt liv.

  Du kan be honom till lugn utrymme utan hans andra vänner och sedan ta upp saken. Det är möjlig att din vän beter inte liksom du hoppas när du diskuterar med honom. Du måste bara andas djupt och komma ihåg även om du är orolig för honom, det är ändå hans liv. Du kan stödja honom, men det bästa skulle vara berätta om saken till vuxna för att de kan hjälpa honom bäst av allt.
  /en tjej som försöker hjälpa
 • Det är hans liv och hans responsibilitet, jag förstår att det är orolig men han kommer nog inte sluta om han själv inte vill.
  /kille, 16
 • Hej! Alla min kompisar vapear och det är farligt! Men jag är smart, jag gör inte det. Säg till honom att han är en loser :)
  /Fräsch och snygg
 • Jag tycker att du borde kontakta någon som kan hjälpa han.
  /hjälpreda

Mer på UMO

Svara varandra

Jag känner mig pressad att testa vape, vad ska jag göra?

Alla mina kompisar har börjat köpa puffbars eller starz, det är alltså vape med ungefär 2x nikotin i. Jag känner mig pressad att göra det själv.

Frågor & svar

Är vitt snus farligt?

Jag trodde det var ofarligt. Men nu har jag hört att det innehåller nikotin, stämmer det? Och är vitt snus dåligt för hälsan på nåt sätt?

Till toppen av sidan