Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Vad kan man göra för en kompis som får ångest?

Vad ska man göra när en person får ångest, panikångest, grov panikångestattack och panikattack? Jag älskar en kille och vill förstå och kunna hjälpa till vid de olika behoven och olika slags ångest. Så ni som har ångest vad vill ni att man som vän ska göra och inte göra?
/Alias

Svar:

 • Fråga honom vad han förväntar sig och önskar av dig i de lägen han mår så dåligt, han vet ju bäst. Om han förminskar sina känslor eller förnekar det av skam eller annat så fortsätt ändå finnas där och visa att du bryr dig genom att erbjuda att din kompis kan höra av sig när hen vill och att du inte har några krav eller förväntningar på att hen hör av sig ofta eftersom när en person mår väldigt dåligt kan det vara supersvårt och ansträngande att hålla jämn kontakt med vänner pga trötthet, ångest osv.
  /Hjärnologen
 • Min sambo har generaliserad ångest och förstår ditt dilemma. Några saker jag lärt mig: panikångest upplevs som en fysisk rädsla och kan kännas som att man helt på riktigt kan dö (men är såklart helt ofarligt). Ångest är olika för alla och man behöver olika hjälp beroende på person och tillfälle.

  Prata med honom när han inte har panikångest och kom överens om ett system för att han icke verbalt ska kunna förmedla symtom och vad han vill. Kroppskontakt kan vara både bra och dåligt. Fråga om det är okej att du kramar om eller om det är okej att ta tag i hans hand. Är ni en offentlig miljö så hjälp honom att komma till en mer avskild plats. Man behöver inte säga så mycket utan det räcker med att bara vara där.

  Absolut viktigast: var lugn. Om du är lugn kommer det hjälpa honom att själv bli lugn men det är svårare än det låter. När ens partner genomlider något så obehagligt är det lätt att själv dras med och bli uppstressad men då förstärker man bara. För min sambo hjälper det väldigt mycket att lyssna på min hjärtrytm eftersom kroppen naturligt speglar hjärtrytm. Vi brukar även andas tillsammans. Det är inte alltid vi kan göra sånt från början men att andas långsamt och få ner pulsen gör otroligt mycket för att ångesten ska lägga sig.

  Om han inte redan får hjälp från psykiatrin tycker jag du ska peppa honom att göra det. Där lär man sig verktyg för att hantera ångesten och man kan även få antidepressiva som ofta kan hjälpa mycket.
  /Kille, 22
 • Jag har väl ångest och inte panikångest och mest kring hälsan, men det jag vill mest från kompisar och folk runt mig är att de ska säga att det inte är någon fara, prata lite med mig, och hålla med om att min ångest bara överreagerar och är jobbig. Kanske är annorlunda om det är socialt eller annat.
  /24
 • hej! jag förstår. du kan försöka lugna ner dom eller säga en skoj dom brukar skratta åt. du kan trösta dom om dom har ångestattack. om det blir värre kan du försöka hitta en vuxen, lärare, nån som kan hjälpa!.
  /Milou
 • Prata med honom och låt honom berätta. Det kan vara svårt att förklara hur ångesten känns och vad den beror på men låt det ta sin tid. Ett tips kan även vara att försöka skriva ner och uttrycka sin ångest på papper. Vill han att du ska veta kan han sen visa dig vad han har skrivit.

  Om han får en panikångestattack är det viktigt att lugna honom. Sätt er ner och ta djupa andetag, visa att du förstår. (Tips är att läsa om panikattacker så du vet vad han upplever). Att försöka lätta upp stämningen brukar sällan fungera. Då kan han känna sig oförstådd och det är väldigt svårt att förstå någon med allvarlig ångest om man aldrig själv har upplevt det.
  /EnSomVet :)
 • Bara finnas där för hen och när hen börjar öppna upp sig så visa att du vill lyssna och att det är okej att prata om det! Annars kanske hen drar sig tillbaka.
  /Heeeej
 • Vill bara berömma dig för vilken fin kompis du är som vill finnas där och hjälpa din kompis :)
  /🙃

Mer på UMO

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Artikel

Hur pratar du med andra killar om jobbiga känslor?

Tänk dig att du precis har blivit dumpad och är jätteledsen. Du skulle gärna prata med någon. Då ringer din killkompis och föreslår att ni ska gå ut. ”Om du blir riktigt full glömmer du allt!” säger kompisen.

Tips för att må bättre

Innehåll med tips för att må bättre.

Egna berättelser

Stolt över att jag kunde ta mig ur ångesten

ALLT löser sig med tiden, oavsett om det tar en vecka, 2 månader eller ett halvår. Det löser sig, det kommer gå över tillslut, även fast man i stunden tycker att känslan är en evighet så kommer du tillslut hitta glädjen. När du hittat glädjen igen kommer du tänka tillbaka på perioden som något häftigt, för du gjorde det. Du tog dig ur dig ur den mörka gropen, oavsett om du gjorde det själv eller utav hjälp så ska du vara stolt över dig själv. Jag är extremt stolt över mig själv, jag tror inte på att man blir starkare av att gå igenom jobbiga saker. Men jag tror att det kommer hjälpa dig till nästa gång något blir jobbigt i livet, för du kommer se tillbaka på den perioden och tänka att "oj jag klarade ju faktiskt det då kommer jag klara detta".

Till toppen av sidan