Panik - lämna sidan!
Tips för att må bättre

UMO frågar: Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Ta del av andras tips. Eller svara på frågan och tipsa andra.

Så här gör andra om en vän mår dåligt

Några personer svarar på vad de tycker är viktigt att göra när en vän känner sig nere.

Vill du tipsa din kompis om att ta hjälp? Här finns en lista med ställen som ger stöd till den som mår dåligt.

Fler tips:

 • prata med henne ordentligt och fråga henne om hon vet vad det är som gör att hon mår som hon mår. - bara ge henne en stor bamsekram för att visa "du behöver inte säga något jag är vid din sida i allt.
  /Alias.
 • Jag tog hand om min bästa vän en hel helg nu när hennes pappa plötsligt gick bort. Vi har gjort lite av allt som hon har orkat och velat med. Lyssnat, kramat, bara varit och låtit henne sova och vila, men också äta gott och göra vanliga saker. Lyssnat in henne. Nu är jag väldigt trött för det tar extremt på krafterna att vara ett 100%-igt stöd under en hel helg, men nu under veckan ska vi ha lite kontakt men jag måste vara noga att ta hand om mig själv med.
  /BAMBI
 • Att kompisen ska få lungna ner sig. Och sen så kommer kompisen när hen har lugnat ner sig.
  /Ell
 • Låt kompisen få berätta själv när den mår dåligt och tvinga inte fram något svar. Fråga gärna två gånger om hen säger hur den mår, och berätta för kompisen att du lyssnar och vill finnas där och stötta.
  /Alice S
 • Jag skulle fråga vad som hänt och trösta och vara med hen så att hen inte känner sej ensam eller utanför!
  //hjälpasinvängenast<3
 • Skicka något snällt på snapchat eller WhatsApp (eller en snap) och sen frågar du hen hur den mår och säg att du saknar hen och tycker synd om den! Trösta, hjälp till, var med hen så att hen inte känner sig utanför, mobbad, skadad eller ensam. Var på kompisens sida om ni blir vänner eller är vänner men om det är din fiende så hjälp bara och sen kan du säga till kuratorn eller annan på din skola, eller din lärare. Viktigast att hen känner sej trygg och mår bättre!
  //HJÄLP VÄNNERNA<3
 • Finns där för en, det kan hjälpa mer än vad man tror av bara någons närhet. Kom även ihåg att du kanske inte ska göra saker du vet att den personen inte känner sig trygg vid, utnyttja inte personen. Du ska även försöka prata om roligare saker eller hitta på något kul ni kan göra tillsammans.
  /anonym Psykolog
 • Prata med henne och fråga hur hon mår stöta henne också.
  /Ella
 • Det bästa tipset är att vara närvarande. Säg fina saker, krama din kompis, visa hur mycket han eller hon betyder för dig. Även om det känns som att du är ivägen så är du inte det, alla uppskattar närhet när de mår dåligt, men att man där och då är så ledsen så man inte riktigt kan hantera sina impulser, men den viktigaste saken av de alla är att komma ihåg att personen mår dåligt, och att det inte är fel på dig. Fokusera på den personen och att få den att må bra, istället för att skuldbelägga dig själv om du tillexempel råkade säga något dumt❤️
  /.
 • Prata och visa att du finns där. Men var försiktig med att tränga dig på och låt hen bestämma själv vad hen vill säga och inte. Hör av dig på ofta och på kvällarna och försäkra dig om att hen mår bra. Fråga två gånger för att vara helt säker.
  /R
 • Lyssna och finnas där för den personen. Få hen att förstå att man är där för att lyssna och hjälpa istället för att döma deras känslor. Försöka få den att tänka på andra saker som kan göra att man glömmer bort det dåliga för en stund men också värdera hens känslor och inte trycka undan dem.
  /###
 • Man kan muntra upp hen med att köpa något gott eller bara visa att jag finns där för hen.
  /kunskap
 • frågar om varför den mår dåigt och pratar med den
  /snusmumrikern
 • visa uppskattning till personen och hjälpa till och finnas där, och vara snäll
  /ida
 • Prata med någon vuxen du litar på.
  /anonym
 • Lyssna och visa uppskattning till personen.
  /Saga
 • Jag lägger ner mer tid på att finnas där för min BF. Jag lyssnar och försöker förstå vad min BF säger och tänker. Jag föreslår professionell hjälp. Jag skriver positiva saker, exempelvis, glöm inte att du är värdefull, du betyder extremt mycket för oss alla, du är fin som du är osv. Jag stöttar min BF och frågar om vi ska träffas eller om min BF ska göra något och är positiv till det oavsett vad det än är om det inte är skadligt.
  /Morfar
 • Vara där för dom och lyssna på dom
  /Shhh 🤫
 • får den och må bättre och att hen känner sig trygg med dig eller någon annan.
  /lily
 • Fråga om din kompis är ok.? Försök att se det från bådas perspektiv.. Försök att hjälpa!
  /De little shit som älskar bra människor och roblox
 • Får kompisen att tänka på andra, roliga saker. Prata om saker ni brukade göra innan hen mådde dåligt.
  /Delfinen
 • Jag skulle först fråga vad som har hänt, sen skulle jag vara extra mycket med den så att den inte behöver gå igenom det som har hänt själv. Visa att jag finns där för hen...
  /Andreja
 • Försöker visa att jag finns där. Skickar sms utan svarkrav. Försöker prata om annat när vi pratar eller om vännen vill prata om de som är jobbigt lyssnar jag. Försöker bolla frågor för att inte komma med massa lösningar. Försöker alltid avslutar varje samtal/möta i att jag finns där om de skulle vara så, ett samtal/sms bort, vad klockan än är. Även om vännen vet det så kan det behövas en påminnelse. Det jag tycker är svårt är att inte själv bli påverkad av vännens känslor. Jag går med en oro, och lätt till tårar för att vännen inte har det bra.
  /Linda
 • Lyssna på dem. Erbjud dig att snacka med dem. För att om de får prata om det och kanske får ett perspektiv från någon annan kan det kännas mycket bättre.
 • Fråga om hen vill prata om det, om hen vill prata om det så gör jag mitt bästa för att lyssna och komma med lösningar eller bara muntra upp. Annars brukar jag föreslå aktiviteter som jag vet att hen tycker om, det kan vara att kolla på film, spela spel, bara hänga etc.
  /löv
 • Jag pussar mina kompisar som mår dåligt
  /Älg
 • Du kan alltid prata med henne eller honom, fråga om de vill säga vad som hänt och kanske också säga om du har gått igenom samma sak.
  /sedr
 • Jag skulle skrivit till personen på snap på morgonen . Godmorgon idag tar vi oss igenom denna dagen tillsammans. Sen skulle gett personen en kram och sagt det kommer bli bra finns vid din sida tills du mår bra igen. Du kan nå mig dygnet runt även när jag sover.
  /Linnéa
 • det beror på vart man är, det är skillnad om det är på sms men jag skulle ha kramat om den personen för jag vet att dom som mår dåligt alltid behöver en kram och jag skulle försöka prata med den om den personen orkar prata och nu vet jag inte riktigt om sms är samma sak men då skulle jag nog kommit till den personen om det var min vän och bara vart med den och tröstat
  /felicia
 • Försök hitta på något tillsammans som ni båda tycker om. Gå på bio, spela det där spelet, besök den där platsen. Prata med varandra - det behöver inte vara om hur hen mår, utan om vad som helst. Men var inte heller rädd för att prata om hur ni mår. Jag och min kompis brukar ringa varandra, det kan vara skönt att bara få prata ut om det är något som är jobbigt, men också bara lite spontant. Vi lägger undan lite tid, och även om man bara kan prata i fem minuter kan det vara väldigt skönt. Vi brukar också sms:a en del, personligen tycker jag att det kan vara lättare att prata om djupare saker när man skriver.
  /hoppas det hjälper!

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

UMO-poddenNär en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

ArtikelStötta någon i kris eller sorg

Du kan stötta någon som har det svårt genom att lyssna och finnas för personen. Men det är viktigt att du tar hand om dig själv också.

Till toppen av sidan