Panik - lämna sidan!
Tips för att må bättre

UMO frågar: Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Ta del av andras tips. Eller svara på frågan och tipsa andra.

Så här gör andra om en vän mår dåligt

Några personer svarar på vad de tycker är viktigt att göra när en vän känner sig nere.

Vill du tipsa din kompis om att ta hjälp? Här finns en lista med ställen som ger stöd till den som mår dåligt.

Fler tips:

 • Lyssna och finnas där för den personen. Få hen att förstå att man är där för att lyssna och hjälpa istället för att döma deras känslor. Försöka få den att tänka på andra saker som kan göra att man glömmer bort det dåliga för en stund men också värdera hens känslor och inte trycka undan dem.
  /###
 • Man kan muntra upp hen med att köpa något gott eller bara visa att jag finns där för hen.
  /kunskap
 • frågar om varför den mår dåigt och pratar med den
  /snusmumrikern
 • visa uppskattning till personen och hjälpa till och finnas där, och vara snäll
  /ida
 • Prata med någon vuxen du litar på.
  /anonym
 • Lyssna och visa uppskattning till personen.
  /Saga
 • Jag lägger ner mer tid på att finnas där för min BF. Jag lyssnar och försöker förstå vad min BF säger och tänker. Jag föreslår professionell hjälp. Jag skriver positiva saker, exempelvis, glöm inte att du är värdefull, du betyder extremt mycket för oss alla, du är fin som du är osv. Jag stöttar min BF och frågar om vi ska träffas eller om min BF ska göra något och är positiv till det oavsett vad det än är om det inte är skadligt.
  /Morfar
 • Vara där för dom och lyssna på dom
  /Shhh 🤫
 • får den och må bättre och att hen känner sig trygg med dig eller någon annan.
  /lily
 • Fråga om din kompis är ok.? Försök att se det från bådas perspektiv.. Försök att hjälpa!
  /De little shit som älskar bra människor och roblox
 • Får kompisen att tänka på andra, roliga saker. Prata om saker ni brukade göra innan hen mådde dåligt.
  /Delfinen
 • Jag skulle först fråga vad som har hänt, sen skulle jag vara extra mycket med den så att den inte behöver gå igenom det som har hänt själv. Visa att jag finns där för hen...
  /Andreja
 • Försöker visa att jag finns där. Skickar sms utan svarkrav. Försöker prata om annat när vi pratar eller om vännen vill prata om de som är jobbigt lyssnar jag. Försöker bolla frågor för att inte komma med massa lösningar. Försöker alltid avslutar varje samtal/möta i att jag finns där om de skulle vara så, ett samtal/sms bort, vad klockan än är. Även om vännen vet det så kan det behövas en påminnelse. Det jag tycker är svårt är att inte själv bli påverkad av vännens känslor. Jag går med en oro, och lätt till tårar för att vännen inte har det bra.
  /Linda
 • Lyssna på dem. Erbjud dig att snacka med dem. För att om de får prata om det och kanske får ett perspektiv från någon annan kan det kännas mycket bättre.
 • Fråga om hen vill prata om det, om hen vill prata om det så gör jag mitt bästa för att lyssna och komma med lösningar eller bara muntra upp. Annars brukar jag föreslå aktiviteter som jag vet att hen tycker om, det kan vara att kolla på film, spela spel, bara hänga etc.
  /löv
 • Jag pussar mina kompisar som mår dåligt
  /Älg
 • Du kan alltid prata med henne eller honom, fråga om de vill säga vad som hänt och kanske också säga om du har gått igenom samma sak.
  /sedr
 • Jag skulle skrivit till personen på snap på morgonen . Godmorgon idag tar vi oss igenom denna dagen tillsammans. Sen skulle gett personen en kram och sagt det kommer bli bra finns vid din sida tills du mår bra igen. Du kan nå mig dygnet runt även när jag sover.
  /Linnéa
 • det beror på vart man är, det är skillnad om det är på sms men jag skulle ha kramat om den personen för jag vet att dom som mår dåligt alltid behöver en kram och jag skulle försöka prata med den om den personen orkar prata och nu vet jag inte riktigt om sms är samma sak men då skulle jag nog kommit till den personen om det var min vän och bara vart med den och tröstat
  /felicia
 • Försök hitta på något tillsammans som ni båda tycker om. Gå på bio, spela det där spelet, besök den där platsen. Prata med varandra - det behöver inte vara om hur hen mår, utan om vad som helst. Men var inte heller rädd för att prata om hur ni mår. Jag och min kompis brukar ringa varandra, det kan vara skönt att bara få prata ut om det är något som är jobbigt, men också bara lite spontant. Vi lägger undan lite tid, och även om man bara kan prata i fem minuter kan det vara väldigt skönt. Vi brukar också sms:a en del, personligen tycker jag att det kan vara lättare att prata om djupare saker när man skriver.
  /hoppas det hjälper!
 • Finns bara där och uppmuntra personen men om hen inte vill så är det bra att låta hen vara, försök att prata om något som du känner eller vad du hade känt i den situation för det funkade för mig.
  /M.s
 • Skriv ett meddelande som det står: allt kommer att bli bra. Hen tänker på dig där uppe.
  /Ellen
 • Lyssna bara, visa att du finns och att det går att lita på dig. Gå inte runt och berätta för andra. Uppmana dom till att söka hjälp och berätta om att det finns hjälp att söka. Berätta om liknade saker som du har vart med om/ känt. Det känns oftast bättre att veta att man inte är ensam. Lägg inte tyngden på dig och att allt är ditt ansvar att få dom att må bra. Hitta på roliga saker som hen tycker om att göra, t.ex gå på stan elr gå på bio. Prata inte alltid om att personen mår dåligt, det är viktigt att få den personen på andra tankar. Jag har så mkt mer men jag hoppas att det här har hjälpt någon<3 kom ihåg dig också och ditt välmående.
  /heja dig<3
 • Be någon att hitta strategier sätt och orka med dagen kanske följa med en kompis till bio exempel eller på något roligt aktivitet.
 • Jag försöker prata med personen och försöka lyssna så bra som möjligt. Lägga undan telefonen och försöka ägna all fokus åt personen. Om jag kan så ger jag tips på hur man eventuellt lösa situationen och talar om att jag alltid finns och lyssnar.
  Loke, 15
 • Fråga kompisen hur den mår hjälp den personen kanske gå en promenad prata ut sina problem göra någon rolig aktivitet❤️❤️❤️❤️❤️
  /Labolina
 • Försök prata med någon som du litar på i skolan eller hemma, om du inte har det kan du faktiskt vända dig till Bris, barnens rätt i samhälle, där kan man vara anonym om man vill, man kan chatta, ringa eller mejla. Eller sök dig till Bup barn och ungdomspsykiatrin, där kan du också få hjälp, där kan du träffa en psykolog.
  /Inez
 • Du kan alltid försöka få din kompis och skratta eller göra nåt den tycker om. Stötta din vän, ge hon eller han en kram och försök få din vän att byta fokus till nåt bra. Lyssna på vad din vän och säg positiva saker om din vän.
  /alias
 • Du ska finnas där och lyssna på vad hen har och säga. Du ska uppmana att söka hjälp. De räcker att du säger hej eller frågar hur hen mår.
  /LL
 • Om jag ser att min kompis som mår dåligt så går jag alltid fram och frågar hur den mår. Är det en mycket nära vän så brukar hen svara och jag kan stötta hen. Är det en inte jättenära vän så kan det vara så att hen inte alltid svarar, då brukar jag bara säga att jag finns här om hen vill prata med mig eller berätta något. Vill personen vara ensam måste man respektera det även fast man verkligen vill hjälpa hen.
  /en 13-år

Mer på UMO

ArtikelUMO frågar: Hur känner man igen en bra vän?

Hur känner man igen en bra vän? Skriv ditt svar och läs vad andra personer har svarat på den frågan.

UMO-poddenNär en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

ArtikelStötta någon i kris eller sorg

Du kan stötta någon som har det svårt genom att lyssna och finnas för personen. Men det är viktigt att du tar hand om dig själv också.

Till toppen av sidan