Panik - lämna sidan!
Tips för att må bättre

Vad gör du om en kompis mår dåligt?

Ta del av andras tips. Eller svara på frågan och tipsa andra.

Så här gör andra om en vän mår dåligt

Några personer svarar på vad de tycker är viktigt att göra när en vän känner sig nere.

Vill du tipsa din kompis om att ta hjälp? Här finns en lista med ställen som ger stöd till den som mår dåligt.

Fler tips:

 • Säg att du alltid finns där för hen och att du lyssnar på hen.
  /Blablablabla
 • Jag frågar om min kompis vill träna eftersom träning är jättebra. Man kan äta bra mat och sova bra efter träningen. Jag kan också fråga om min kompis vill gå på bio för att glömma dåliga saker. Eller göra roliga saker som till exempel sy kläder, lyssna på musik eller gå ut och springa eller promenera. 
  /Hataw
 • Skämta, bjuda upp till lek.
  /Freja
 • Prata med den lyssna på det som den säger och trösta den om den mår dåligt eller är ledsen.
  /Theo
 • Tröstar, pratar eller kommer dit. 
  /Anonym
 • Stötta hen så gott du kan!
  /ida
 • Var där för hen och lyssna, släpp ditt ego. Det är aldrig tiden att tävla om vem som varit med om flest saker. Var en kompis som man kan lita på, känna sig trygg med osv❤️
  /Anonym
 • Verkligen lyssna på dom och inte säga massor av elaka saker.
  /Nikki
 • Jag brukar krama om hen och säga att det löser sig.
  /baba girl
 • Visa att det inte finns något att skämmas över. Försök att relatera istället för att tycka synd.
  /anonym
 • Jag tycker att man alltid ska försöka prata med sin kompis och fråga varför hen mår dåligt. Men om hen inte är villig att berätta något är det bäst att ge din kompis lite tid. Det kan vara så att din kompis bara behöver tid för att reda ut saker och ting. Din vän kanske vill berätta efter ett tag. Du ska inte pressa din vän för att berätta orsaken till hennes dålig tillstånd utan du ska ge tid till din kompis.
  /I0810I
 • Jag har inte hjälpt någon, men jag mår själv dåligt så här är några förslag på vad jag skulle vilja att mina kompisar gjorde.
  - sluta skämta om självmord, (t.ex. "omg nej vi ska ha idrott jag kommer skjuta mig själv") och uppmuntra vännen att sluta skämta om det.
  - ofta! påminna om att du finns här för hen, alltså typ en gång om dagen eller mer, istället för att säga det en gång och aldrig mer.
  - samma sak som ovan fast med att fråga hur hen mår, varje kväll till exempel.
  - prata om psykisk ohälsa oftare generellt, då kan det kännas lättare för hen att öppna upp.
  - sluta med nedvärderande skämt, (t.ex. Kompis: *gör något lite klumpigt/inte smidigt** Du: "wow vad otroligt vackert" (ironiskt))
  Det var alla tips jag kom på. Ta hand om er och era vänner <3
  /M
 • jag märkte att min kompis självskadade och visste att ngt va fel, hon hade liksom börjat bete sig konstigt. iaf så skrev jag till henne och frågade hur hon mådde påriktigt. jag tror hon skämdes, för hon ville inte säga varför hon gjorde det men jag skrev bara att jag finns för henne ifall hon vill säga något och att det inte spelar någon roll om vad det är.
  //anonym
 • När jag märker av att min vännina faller tillbaka i sin bulimi finns det 3 saker jag brukar säga.
  1: Ta bort Instagram och TikTok omedelbart, dessa appar matar bara din ätstörning.
  2: Att kräkas så mkt som du gör kan bokstavligen bli livsfarligt. Dessutom får du kinder som en hamster av kräkningarna och du får akne...
  3: Självklart finns det många stunder då jag bara sitter på golvet och gråter tillsammans med min vännina, då jag avskyr att se henne må så här dåligt. Dessa gråtstunderna verkar hjälpa betydligt mycket mer än de 3 tipsen jag nämnde ovan! Ps. Ätstörningar är komplexa, ingen vet hur man hjälper en ätstörd person :(
 • Följande råd är lättare att förstå desto äldre man blir. Men att MÖTA en människa som mår dåligt, att kliva in i denna människans universum (inte bokstavligen). Att SLÄPPA SIG SJÄLV OCH SITT EGO bara för en liten stund. Du ska aldrig fråga din vän hur hen mår, i hopp om att skapa en intressant konversation eller en tävling på vem som varit igenom mest.

  Var TYST, lugn, ta hem din vän o sätt hen i soffan. Fråga nu hur hen ärligt mår! Och REGELN här är att inte hela tiden komma med "det hände mig med" "åh det påminde om värsta grejen jag var med om" eller "jag vet exakt hur det är att må som du" Din vän vill inte veta allt detta, för det är så otroligt förminskande och ger intrycket att hens känslor/problem inte tas på allvar, iställer bara blir en liten sagostund eller tävling.... CONCLUSION: SLÄPP DITT EGO INNAN DU HJÄLPER EN GOD VÄN! Möt vännens själ och hjärta, helst ett tar gånger om dagen♡
  /Maya
 • Du kan påminna dom om hur mycket du älskar dom hela tiden o påminna dom att de bara kan prata med dig när som helst. Fråga hur dom mår konstant o få dom att lita på dig.
 • Prata med dem, ibland vill de inte det och då borde du bara lyssna. Var alltid där för dem.
  /Alice
 • Ge han varm choklad och en bulle👍
  /Din mamma
 • Prata med henne ordentligt och fråga henne om hon vet vad det är som gör att hon mår som hon mår. - bara ge henne en stor bamsekram för att visa "du behöver inte säga något jag är vid din sida i allt.
  /Alias.
 • Fråga hur dom mår och hjälpa dom att hitta någon att prata med👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻
  /Kalla mig Kalle❤️👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻
 • Jag tog hand om min bästa vän en hel helg nu när hennes pappa plötsligt gick bort. Vi har gjort lite av allt som hon har orkat och velat med. Lyssnat, kramat, bara varit och låtit henne sova och vila, men också äta gott och göra vanliga saker. Lyssnat in henne. Nu är jag väldigt trött för det tar extremt på krafterna att vara ett 100%-igt stöd under en hel helg, men nu under veckan ska vi ha lite kontakt men jag måste vara noga att ta hand om mig själv med.
  /BAMBI
 • Att kompisen ska få lungna ner sig. Och sen så kommer kompisen när hen har lugnat ner sig.
  /Ell
 • Låt kompisen få berätta själv när den mår dåligt och tvinga inte fram något svar. Fråga gärna två gånger om hen säger hur den mår, och berätta för kompisen att du lyssnar och vill finnas där och stötta.
  /Alice S
 • Jag skulle fråga vad som hänt och trösta och vara med hen så att hen inte känner sej ensam eller utanför!
  //hjälpasinvängenast<3
 • Skicka något snällt på snapchat eller WhatsApp (eller en snap) och sen frågar du hen hur den mår och säg att du saknar hen och tycker synd om den! Trösta, hjälp till, var med hen så att hen inte känner sig utanför, mobbad, skadad eller ensam. Var på kompisens sida om ni blir vänner eller är vänner men om det är din fiende så hjälp bara och sen kan du säga till kuratorn eller annan på din skola, eller din lärare. Viktigast att hen känner sej trygg och mår bättre!
  //HJÄLP VÄNNERNA<3
 • Finns där för en, det kan hjälpa mer än vad man tror av bara någons närhet. Kom även ihåg att du kanske inte ska göra saker du vet att den personen inte känner sig trygg vid, utnyttja inte personen. Du ska även försöka prata om roligare saker eller hitta på något kul ni kan göra tillsammans.
  /anonym Psykolog
 • Prata med henne och fråga hur hon mår stöta henne också.
  /Ella
 • Det bästa tipset är att vara närvarande. Säg fina saker, krama din kompis, visa hur mycket han eller hon betyder för dig. Även om det känns som att du är ivägen så är du inte det, alla uppskattar närhet när de mår dåligt, men att man där och då är så ledsen så man inte riktigt kan hantera sina impulser, men den viktigaste saken av de alla är att komma ihåg att personen mår dåligt, och att det inte är fel på dig. Fokusera på den personen och att få den att må bra, istället för att skuldbelägga dig själv om du tillexempel råkade säga något dumt❤️
  /.
 • Prata och visa att du finns där. Men var försiktig med att tränga dig på och låt hen bestämma själv vad hen vill säga och inte. Hör av dig på ofta och på kvällarna och försäkra dig om att hen mår bra. Fråga två gånger för att vara helt säker.
  /R
 • Lyssna och finnas där för den personen. Få hen att förstå att man är där för att lyssna och hjälpa istället för att döma deras känslor. Försöka få den att tänka på andra saker som kan göra att man glömmer bort det dåliga för en stund men också värdera hens känslor och inte trycka undan dem.
  /###
 • Man kan muntra upp hen med att köpa något gott eller bara visa att jag finns där för hen.
  /kunskap

Mer på UMO

Artikel

Hur är en bra vän?

Här kan du skicka in svar på frågan "Hur är en bra vän?" och läsa vad andra tycker.

UMO-podden

När en vän tagit sitt liv

56. "Jag har haft väldigt mycket skuldkänslor. Om jag vetat hur illa det var hade jag kanske kunnat göra nåt mer".

Artikel

Stötta någon i kris eller sorg

Du kan stötta någon som har det svårt genom att lyssna och finnas för personen. Men det är viktigt att du tar hand om dig själv också.

Till toppen av sidan