Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Hur hjälper jag en kompis med ätstörning?

Fråga

Min kompis har ätstörningar, vad ska jag göra för att kunna vara det bästa stödet för henne och för att kunna hjälpa henne ur det? Vad krävs för att hon ska komma in på rätt spår? Vad ska jag säga, och inte säga? Hon har äntligen börjat kunna prata med mig om det.

Svar

Vilken bra vän du är som skriver hit för att ta reda på hur du kan stötta din kompis. Att din vän har börjat berätta om sin ätstörning för dig är ett väldigt fint förtroende. Att du lyssnar och inte dömer kan vara ett väldigt bra stöd.

Det är viktigt att du inte tar på dig ansvaret för att hon ska bli frisk från sin ätstörning. Du kan inte bota din väns ätstörning. Men du kan stötta henne på olika sätt. Visa att du tycker om henne för den hon är och att du finns där för henne. En kram kan till exempel vara väldigt värdefull när man är ledsen.

Försök att undvika att kommentera andras utseende. Kritisera inte dig själv eller andra. Inte heller kändisar, personer på tv eller i sociala medier. Du kan också vara en bra förebild för din kompis genom att ta hand om din egen hälsa och äta bra och regelbundet.

Det kan kännas väldigt jobbigt när någon du tycker om skadar sig själv genom att äta för lite eller kräkas upp maten. Det är vanligt att känna sig orolig, arg, ledsen och maktlös över att personen inte förstår att hen måste äta. Hon kanske också blir arg på dig eller ledsen eftersom hon inte mår bra. Därför kan du själv behöva någon att prata med för att inte börja må dåligt.

Du kan till exempel prata med dina föräldrar, skolsköterskan, skolkuratorn, en lärare i skolan eller någon annan vuxen du känner förtroende för.

Du skriver inte om din vän får vård för sin ätstörning. Om hon inte har sökt hjälp kan du erbjuda dig att följa med henne. Hon kan få hjälp hos skolsköterskan, skolkuratorn eller någon annan vuxen som kan hjälpa henne att få rätt vård för sin ätstörning.

Med vänliga hälsningar
Anna Karlsson, dietist

Mer på UMO

Artikel

Hitta din ungdomsmottagning

Hitta din närmsta ungdomsmottagning.

Artikel

Skolkurator

Frida Jonsheden berättar om sitt jobb som skolkurator.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

Artikel

Skolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

Till toppen av sidan