Fråga

Min kompis har en ätstörning

Fråga

Min kompis har ätstörningar, vad ska jag göra för att kunna vara det bästa stödet för henne och för att kunna hjälpa henne ur det? Vad krävs för att hon ska komma in på rätt spår? Vad ska jag säga, och inte säga? Hon har, efter ett väldigt bra tag, precis börjat kunna prata med mig om det.

Svar

Vilken bra vän du är som skriver hit för att ta reda på hur du kan stötta din kompis. Att din vän har börjat berätta om sin ätstörning för dig är ett väldigt fint förtroende. Att du lyssnar och inte dömer kan vara väldigt betydelsefullt.

Men det är viktigt att du inte tar på dig ansvaret för att hon ska bli frisk från sin ätstörning. Du kan inte bota din väns ätstörning. Men du kan däremot vara en bra förebild för din vän genom att ta hand om din egen hälsa och äta bra och regelbundet.

Undvik att kommentera andras utseende. Kritisera inte dig själv eller andra. Inte heller kändisar eller personer på tv eller i andra medier. Visa din kompis att du tycker om henne för den hon är och att du finns där för henne. En kram kan till exempel vara väldigt värdefull när man är ledsen.

Det kan kännas väldigt jobbigt när någon du tycker om skadar sig själv genom att äta för lite eller kräkas upp maten. Det är vanligt att känna sig orolig, arg, ledsen och maktlös över att personen inte förstår att hen måste äta. Om man hetsäter och kräks ofta, eller om man är i svält påverkas hjärnan mycket. Det är vanligt man lätt blir arg eller ledsen, och att man får svårare att ta till sig sånt som andra säger.

Du skriver inte om din vän får vård för sin ätstörning eller inte. Om hon inte har sökt hjälp kan du erbjuda dig att följa henne. Hon kan få hjälp hos skolsköterskan, skolkuratorn eller någon annan vuxen som kan hjälpa henne att få rätt vård för sin ätstörning.

När en kompis berättar om att hen mår dåligt kan du själv behöva någon att prata med för att inte börja må dåligt. Du kan till exempel prata med dina föräldrar, skolsköterskanskolkuratorn, en lärare i skolan eller någon annan vuxen du känner förtroende för.

Med vänliga hälsningar

Anna Karlsson, dietist

Till toppen av sidan