Panik - lämna sidan!
Sömn och trötthet

Trötthet

Det är vanligt att känna sig trött ibland, särskilt om du har sovit dåligt. Du kan känna dig trött fast du har sovit bra, till exempel om du är sjuk eller om du är orolig för något. Du kan få hjälp om tröttheten inte går över.

En person blundar och ser trött ut.
Är du trött på dagarna? Det beror troligen på att du har sovit för lite eller att du har sovit dåligt. Men det kan bero på annat också.

Du kan bli trött om du har sovit dåligt

Alla sover för lite ibland. Det gör inte så mycket om det bara är någon gång då och då. Men det är viktigt att sova för att må bra. Kanske sover du för lite för att du har svårt att somna. Till exempel för att du tänker på jobbiga saker på kvällen eller oroar dig för något.

Många känner sig tröttare på hösten och vintern och behöver sova mer då. Du kan också vara tröttare och behöva sova mer när du är i puberteten. Men du kan bli ännu tröttare om du sover alldeles för mycket.

Tröttheten kan bero på annat också

Sover du bra men är trött ändå? Det kan bero på flera saker, här är några exempel:

  • Du är stressad eller nedstämd.
  • Du är sjuk eller håller på att bli sjuk.
  • Du använder någon medicin som gör dig trött.
  • Du har inte ätit tillräckligt med bra mat.
  • Du har järnbrist eller blodbrist.

Dagsljus, rörelse och bra mat kan hjälpa

Kroppen är inställd på att sova när det är mörkt, och att vara vaken när det är ljust. Försök att vara utomhus minst en halvtimme varje dag. Ljuset utomhus kan hjälpa dig att bli piggare, även om det inte är soligt.

Du kan också bli piggare om du rör på dig varje dag. Till exempel genom att träna, ta en kort promenad eller cykla till skolan eller jobbet.

Du behöver äta bra mat för att vara pigg och orka göra saker. Att äta söta saker gör bara att du blir piggare en kort stund, sen blir du ännu tröttare.

Det finns olika sorters trötthet

Man kan vara trött på olika sätt. Därför kan du behöva göra olika saker för att få ny ork. Ibland är det bra att vila när du är trött, men ibland kan det till exempel vara bättre att gå en promenad.

Kan du känna på vilket sätt du är trött? Här är några exempel:

  • Du kan vara sömnig för att du har sovit för lite. Då är det bra att sova eller vila.
  • Du kan vara trött i kroppen för att du har ansträngt dig fysiskt. Då kan det vara bra att göra saker som låter kroppen vila. Till exempel läsa, titta på tv eller fika med en kompis.
  • Du kan vara trött i hjärnan för att du är stressad eller har haft mycket att tänka på. Då är det bra att låta hjärnan vila, till exempel genom att gå en tyst promenad, träna eller bara slappna av och blunda en stund.
  • Du kan vara trött för att du har umgåtts mycket med andra personer. Då kan det vara bra att vara för dig själv en stund.

Du kan få hjälp med tröttheten

Du kan få hjälp om tröttheten är jobbig eller inte går över efter par veckor. Du kan till exempel kontakta skolsköterskan, ungdomsmottagningen eller en vårdcentral. Då kan du få hjälp att ta reda på varför du är trött, och vilken hjälp du behöver.

Mer på UMO

Sömn och trötthet

Innehåll om sömn och trötthet.

Artikel

Vem kan man prata med?

Alla har det jobbigt och behöver stöd ibland. Ofta brukar det hjälpa att prata med någon. Du kan till exempel prata med någon du känner, någon som jobbar med unga eller med en stödverksamhet på nätet.

UMO-podden

Mår jag tillräckligt dåligt för att få hjälp?

01. "Jag sökte hjälp på en ungdomsmottagning när jag mådde dåligt, men det var nära att jag la på luren innan de svarade."

Till toppen av sidan