Trötthet

De flesta känner sig trötta då och då. Ibland beror det på för lite sömn. Men ibland kan du känna dig trött, fast du har sovit mycket. Till exempel om du är sjuk eller om du är orolig för något.

En person som somnat i soffan, med skolväskan bredvid sig, illustration.

Varför är jag trött ibland?

I puberteten händer mycket i kroppen. Det gör att du kan känna dig trött och behöver sova mer än tidigare. Det är vanligt att bli piggare på kvällarna, och sen sova tungt på morgonen när det är dags att gå upp.

Många känner sig tröttare på hösten och vintern och behöver sova mer då. 

Om du är nedstämdstressad eller mår dåligt, kan du känna dig trött. Om du funderar mycket över allvarliga saker, kan kroppen spänna sig så att du blir trött.

Kanske har du svårt att låta bli att tänka på jobbiga saker på kvällen? Om du ligger och oroar dig kan det vara svårt att somna, och så blir du ännu tröttare nästa dag.

Du kan också bli trött om du är sjuk, eller håller på att bli sjuk. En del sjukdomar gör att man blir mycket trött. Vissa mediciner kan också göra att man blir trött.

Du kan känna dig trött för att du inte har ätit tillräckligt. Om du då äter söta saker som ger snabb energi, blir du tillfälligt piggare. Men efter en stund kan du bli ännu tröttare. För att slippa det kan du tänka på att äta bra och näringsrik mat.

Ljus och rörelse gör dig piggare

Kroppen ställer in sig på att sova när det blir mörkt. För att känna dig piggare, försök vara utomhus minst en halvtimme varje dag. Även om det är en mulen vinterdag kan ljuset utomhus hjälpa dig att bli piggare och mer vaken.

Om du rör på sig till exempel genom att träna eller ta en kort promenad varje dag, kan du känna dig piggare.

Var kan jag få hjälp?

Om du vill prata med någon om din trötthet kan du kontakta en ungdomsmottagning, vårdcentral, studenthälsan eller elevhälsan.

Vad tyckte du om den här texten?

Till toppen av sidan