Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför fick jag panik i klassrummet?

Fråga

Idag när min lärare frågade mig om en sak inför hela klassen fick jag panik. Det hände helt plötsligt, jag kände hur hela mitt ansikte blev rött. Alla kollade på mig och jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag har alltid haft lätt att prata inför folk och har aldrig blivit röd i ansiktet tidigare, inte ens på redovisningar inför hela klassen.

Det var i slutet av lektionen och man skulle säga vad man tyckte om dagen. Jag fick panik och kunde knappt andas. Så jag gick rakt ut från klassrummet och sprang hem. Vad var det som hände med mig?

Svar

Du fick något som kallas för ångest. Det är väldigt vanligt, normalt och helt ofarligt. Men det känns oftast väldigt konstigt och obehagligt.

Ångest kan du få när du blir rädd, osäker, skrämd, nervös, stressad eller orolig. Det är kroppens sätt att reagera på en situation som man tror är farlig. Det är vanligt att få ångest utan att man förstår varför.

Det finns risk att du börjar undvika situationer som kan ge ångest, för att slippa obehaget. Men det löser inte problemen. Då kan kroppen börja tro att det verkligen är farligt. Istället för att springa därifrån kan du andas långa, djupa andetag. Tänk att du reagerar helt normalt, och att det är ofarligt att känna det du känner. Då brukar ångesten släppa.

Om du vill kan du också prata med någon vuxen om det här. Då kan det kännas mer begripligt och mindre konstigt och farligt. Prata med en vuxen hemma eller någon annan vuxen du litar på. Du kan även få hjälp att bli av med ångest av skolkuratorn, skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning.

Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Skolsköterska

Madeleine Hjort berättar om sitt jobb som skolsköterska på en gymnasieskola.

Egna berättelser

Jag har hittat sätt att hantera ångestattackerna

Jag försöker andas genom näsan, prata med mina föräldrar, och min pappa stryker mig över huvudet samtidigt som han berättar en historia från barndomen.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Artikel

Panikångest

Panikångest kan kännas skrämmande men det är vanligt och inte farligt.

Till toppen av sidan