Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför fick jag panik i klassrummet?

Fråga

Idag när min lärare frågade mig om en sak inför hela klassen fick jag panik helt plötsligt, och kände hur hela mitt ansikte blev rött. Alla kollade på mig och jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag har alltid haft lätt att prata inför folk och har aldrig blivit röd i ansiktet tidigare, inte ens på redovisningar inför hela klassen.

Det var i slutet av lektionen och man skulle säga vad man tyckte om dagen. Jag fick panik och kunde knappt andas. Så jag gick rakt ut från klassrummet och sprang hem. Vad är det som händer med mig?

Svar

Du fick något som kallas för ångest. Det är väldigt vanligt, helt normalt och inte alls farligt. Men det känns oftast väldigt konstigt och obehagligt.

Ångest kan du få när du blir rädd, osäker, skrämd, nervös, stressad eller orolig. Det är kroppens sätt att reagera på en situation som man tror är farlig. Det är vanligt att få ångest utan att man förstår varför.

Det finns risk att du börjar undvika situationer som kan ge ångest, för att slippa obehaget. Men det löser inte problemen. Då kan kroppen börja tro att det verkligen är farligt. Försök istället att andas långa, djupa andetag och tänk att du reagerar helt normalt, och att det inte är farligt att känna det du känner. Då brukar ångesten släppa.

Om du vill kan du också prata med någon vuxen om det här, då kan det kännas mera begripligt och mindre konstigt och farligt. Prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen du litar på. Du kan även få hjälp att bli av med ångest av skolkuratorn, skolsköterskan, eller någon på en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, sjuksköterska och psykoterapeut

Aktuella artiklar

Artikel

Skolsköterska

Sara Sandin berättar om vad hon gör som skolsköterska på en gymnasieskola. Hon finns där för dig som elev om du behöver hjälp och stöd.

Egna berättelser

Jag har hittat sätt att hantera ångestattackerna

Jag försöker andas genom näsan, prata med mina föräldrar, och min pappa stryker mig över huvudet samtidigt som han berättar en historia från barndomen.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Artikel

Vad tycker du hjälper mot ångest?

Ge andra tips på hur du hanterar ångest. Eller läs hur andra gör för att själv få stöd.

Artikel

Panikångest

Panikångest kan kännas skrämmande men det är vanligt och inte farligt.

Till toppen av sidan