Fråga

Varför fick jag panik i klassrummet?

Fråga

Idag när min lärare frågade mig om en sak inför hela klassen fick jag panik helt plötsligt, och kände hur hela mitt ansikte blev rött. Alla kollade på mig och jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Jag har alltid haft lätt att prata inför folk och har aldrig blivit röd i ansiktet tidigare, inte ens på redovisningar inför hela klassen.

I slutet av lektionen skulle man säga vad man tyckte om dagen, jag fick panik och kunde knappt andas. Så jag gick rakt ut från klassrummet och sprang hem. Vad är det som händer med mig?

Svar

Du fick något som kallas för ångest. Det är väldigt vanligt och helt normalt, ingenting farligt alls. Men det känns oftast väldigt konstigt och obehagligt.

Ångest kan man få när man blir rädd, osäker, skrämd, nervös, stressad eller orolig. Det är kroppens sätt att reagera på en situation som kroppen tror är farlig.

Det viktiga nu är att du inte undviker situationer där du känner ångest, rodnar eller känner obehag inför. För då tror kroppen att det verkligen är farligt. Försök istället att andas långa, djupa andetag och tänka att du reagerar helt normalt, och det är inte farligt att känna det du känner.

Om du vill kan du också prata med någon vuxen om det här, då kan det kännas mera begripligt och mindre konstigt och farligt. Prata med dina föräldrar eller någon annan vuxen. Du kan till exempel också gå till skolkuratorn eller skolsköterskan, eller till en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Eva Holmberg, psykolog

Till toppen av sidan