Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Jag har hittat sätt att hantera ångestattackerna

Hej!
Jag är en tjej på 13 år som har börjat få ångest. Förr brukade det bara hända när jag var nervös över tex en skolutflykt. Jag kunde få ont i magen då.

Men nu har jag börjat få ångestattacker helt plötsligt utan att ha en anledning, eller för nåt så simpelt som att jag är rastlös eller att vädret är dåligt! Jag kan få ont i magen, bli yr, det kan kännas som om hjärtat slår hårdare, känna tryck över bröstet och det kan till och med kännas svårt att andas.

Jag kan bli jättetrött och gråta men jag har hittat saker som hjälper mot ångest. Jag försöker andas genom näsan, prata med mina föräldrar, och min pappa stryker mig över huvudet samtidigt som han berättar en historia från barndomen. Jag blundar och får tankarna på nåt annat.

Jag har till och med testat att sätta alla i min årskurs i bokstavsordning i klassvis för att få nåt annat att tänka på😂. Båda mina föräldrar och min bror har haft nån typ av ångest, så de förstår mig väldigt bra😇.

Ibland kan jag ha bara lite ångest som typ, trycket över bröstet när jag verkligen känner efter. Men ibland kan jag få ångestattacker som har varat väldigt länge.

Tänk på att ångesten inte får stoppa dig att göra det du gillar att göra, tex va med vänner. För då undviker kroppen att göra den saken och du kopplar ihop den saken med ångest och då blir du rädd när du gör det. UMO har lärt mig mycket om min ångest, att jag vet vad det är och att det inte är farligt. Om jag är dålig på att förklara kan du kolla själv😅.

Första gången jag fick en ångestattack trodde jag ärligt talat att jag skulle dö för jag var så svag i kroppen att jag inte ens kunde lyfta mig själv. Men det kommer gå över jag lovar!! Och om du behöver, sök hjälp!

/13 årig tjej

Mer på UMO

Artikel

Ångest

Nästan alla känner ångest ibland. Du kan få hjälp om ångesten gör livet jobbigt för dig.

Artikel

Panikångest

Panikångest kan kännas skrämmande men det är vanligt och inte farligt.

UMO-podden

Reportage: "Jag pratar om ångesten med en psykolog"

28. "Om jag inte hade gått och pratat med någon hade jag blivit deprimerad. Jag hade nog inte ens tagit mig upp ur sängen."

Att prata med någon

Innehåll om att prata med någon.

Till toppen av sidan