Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Påverkas effekten av p-piller om jag är laktosintolerant?

Fråga

Jag äter p-piller och undrar om skyddet försvagas eftersom jag är laktosintolerant? Jag hörde nämligen det av en kompis, men jag har aldrig hört något om detta när jag varit på ungdomsmottagningen.

Svar

Nej, skyddet av p-piller försvagas inte av att du är laktosintolerant. Skulle du däremot få problem med diarréer, på grund av laktosen som finns i dina p-piller, finns en risk att skyddet påverkas.

Det finns en liten mängd laktos i p-piller men är man laktosintolerant tål man oftast den. Byt till ett annat skydd mot graviditet om du trots allt skulle reagera på laktosen i p-pillren.

Du behöver inte vara orolig över att bli gravid om det funkar bra med dina p-piller och du tar dem som du ska.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Mer på UMO

ArtikelSå äter du p-piller

Det är viktigt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tid varje dag. Du kan välja att ha blödning regelbundet eller att slippa blödningar när du använder p-piller. Du kan också skjuta fram blödningen.

UMO-poddenMyter om p-piller

48. "Det är en myt att man måste göra en gynundersökning för att få p-piller. Det behöver du inte och ingen kan tvinga dig att göra det."

ArtikelGlömt att ta ett p-piller?

Skyddet mot graviditet kan påverkas om du glömmer att ta ett p-piller. Klicka framåt i bildspelet för att läsa vad du ska göra om du glömt ett p-piller på första, andra, tredje eller fjärde raden.

Till toppen av sidan