Panik - lämna sidan!
Om någon i din närhet har problem med alkohol eller droger

Björns pappa drack

Björns pappa är alkoholberoende. Han drack redan när Björn var liten, och det gjorde att Björn mådde dåligt och blev arg. Som tonåring blev han själv strulig och gjorde dumma saker. Han hade kunnat fortsätta bråka och riskera att råka riktigt illa ut, men valde att ändra sig.

Person som åker rullskridskor i en ramp, fotografi
Istället för att bråka och strula började Björn prata om sina känslor. Idag stöttar han andra unga som har föräldrar med missbruksproblem.

Trivdes inte hemma hos pappa

Björns föräldrar separerade när han var ett år. Efter det bodde han mest med sin mamma, men varannan helg hos sin pappa, med pappans fru och en bonussyster. Han kommer ihåg att han tidigt började jämföra de två hemmen.

– Jag hade en känsla i magen redan när jag var fem eller sex år. Hos mamma var det stabilt och kärleksfullt. Hos pappa var det rätt stökigt och bråkigt. Jag kunde inte förstå det då, men nu vet jag att det berodde på att pappa, hans fru och deras vänner drack.

Helgerna hos pappan innebar fester, ibland med skrik och slagsmål, så att Björn inte kunde sova.

– Det hände att polisen kom. På lördagsmorgnarna var bordet fullt med ölburkar och överfyllda askfat. Både de vuxna och vi barn mådde dåligt. Deras ilska och frustration gick ut över oss, och det var bråk för småsaker, konstiga bestraffningar och löften som inte hölls.

Björn började känna att han inte ville vara hos pappan.

– Visst, han var min pappa och vi kunde ha kul. Men de dåliga stunderna var så jobbiga. Jag vågade inte säga något till någon, utan det var mamma som märkte på mig att allt inte var bra.

– Efter ett tag förstod mamma hur det var hos pappa, och tog tag i det.

Det blev rättegång, men pappan fick ha kvar rätten till vårdnad. Så Björn fortsatte att vara hos pappan varannan helg. När han var nio år fick pappan och hans fru ett barn.

– Det blev lite bättre när min lillebror föddes. Men jag trivdes fortfarande inte där. Det är jobbigt att inte våga säga till någon vuxen vad du tycker. Det här gjorde att jag blev mer bråkig och jobbig i mellanstadiet. Och så började jag vägra att åka till pappa. Han blev sur, men vad skulle han göra?

Björn blev arg och bråkig

Så hände något som förändrade mycket för Björns pappa. Polisen hittade honom bredvid en krockad bil och han blev av med körkortet.

– Han förändrades mycket. Han strulade och fifflade med jobbet, som han aldrig hade gjort tidigare. Han började dricka mer. Pappas familj splittrades och han blev en av dem som satt och drack på parkbänkar.

– Det här förändrade också mig. Jag blev argare och argare. Jag letade nya förebilder och fick nya kompisar, började dricka och busa. Jag gjorde dumma saker och hamnade hos polisen första gången när jag var 15 år.

Han bestämde sig för att ändra sig

Björns mamma blev arg, och förklarade att han hade två val.

– Antingen kunde jag fortsätta vara en idiot, och till slut troligen hamna i fängelse eller bråka med fel person och råka riktigt illa ut. Eller så kunde jag ändra mig och få bra betyg och en bra relation med mamma, uppfyllda drömmar, ta körkort, resa och må bra i livet.

Björn bestämde sig för att ändra sig. Han bytte gymnasielinje och började se upp till andra personer än tidigare. Lärare, tränare och nya inspirerande kompisar blev Björns förebilder, istället för personer som drack eller bråkade.

– Jag började förstå vad du vinner på att vara snäll, det är viktigt. Och jag har lärt mig att det är väldigt bra om du får chans att snacka om dina känslor. Nu för tiden brukar jag själv försöka prata med och peppa kompisar som har det struligt.

Nu jobbar Björn med att stödja andra

Björn började jobba på en organisation som hjälper barn till personer med missbruksproblem eller psykisk sjukdom.

Där chattade och mejlade han med unga, och föreläste i skolor.

– Du inte är ensam om du har en förälder eller vårdnadshavare som har problem med alkohol, droger eller mediciner eller som är psykiskt sjuk. Och du inte ska skämmas för den vuxnas problem. Han eller hon kanske kan skämmas, men som barn ska du inte göra det!

– Om du har en förälder eller annan vårdnadshavare med missbruksproblem eller psykisk sjukdom betyder det inte att du är något offer. Du kan klara vad som helst! I den här organisationen har alla vuxit upp med vuxna som haft problem med alkohol eller droger, eller psykisk sjukdom. Och vi har alla gått stärkta ur det.

Han gillar utmaningar

När han inte jobbar gillar Björn att styrketräna, vara med sin tjej, träffa kompisar eller göra saker ihop med de som han är kontaktperson åt. Han håller också på med rapmusik.

– Jag gillar utmaningar, att testa saker som jag tror ska vara svåra. Det kan vara en ny sport, att resa, galna grejer. Jag har till exempel bestigit berg på ön Borneo, och det ser jag som ett bevis på att ett så kallat maskrosbarn kan komma hur långt som helst.

Björn har fortfarande kontakt med sin pappa

Björns pappa är fortfarande alkoholist. Ibland dricker han varje dag, men han har också nyktra dagar. Björn och han har kontakt, men Björn tycker inte att han måste ha det och han bestämmer själv när.

Personen på bilden är inte Björn.

Mer på UMO

Alkohol

Innehåll om alkohol.

Artikel

Att bo med en vuxen som har problem med alkohol eller droger

Det kan vara jobbigt om vuxna dricker för mycket eller använder droger. Du har rätt att få hjälp om det är så för dig.

Egna berättelser

Mamma, varför tar du inte hjälp?

Det är ingen av mina vänner som vet att du är alkoholist. Det är ingen av mina vänner som vet hur jag mår. Det är ingen av mina vänner som kan förstå.

Till toppen av sidan