Panik - lämna sidan!
Frågor & svar

Varför kommer jag inte iväg till skolan?

Fråga

När jag ska gå till skolan så får jag jättemycket ångest. Sen sitter jag hemma i sängen och tittar på klockan tills lektionen har börjat. Då får jag jättemycket ångest över att jag inte är där, och vågar inte gå dit alls. Jag är rädd för vad lärarna ska tycka när jag kommer för sent. Sen vågar jag inte gå till resten av lektionerna eftersom jag inte vill få frågor från de andra i klassen. Det är som att jag blivit en hemmasittare. 

För ett tag sen flyttade jag hemifrån, och jag vågar inte berätta för mina föräldrar att jag inte tar mig iväg till skolan. För då kommer de tycka att jag ska flytta hem igen. Jag tycker egentligen om skolan och vissa lektioner går jättebra. Vad ska jag göra åt problemet? Och varför gör jag så här?

Svar

Jag tycker att du ska prata med någon om hur du har det, gärna så snart som möjligt. Du kan till exempel prata med skolkuratorn, en lärare eller någon på en ungdomsmottagning. Då kan du få stöd och hjälp att hitta sätt så att du kommer iväg på morgnarna.

Det är inte är lätt att bo själv, ta ansvar och klara allt själv.

Här är några andra tips på vad du kan göra:

 • Förbereda så att allting är klart kvällen innan du ska gå till skolan. Förbered frukosten, vad du ska ha på dig och vad du ska ha med dig.
 • På morgonen kan du försöka göra allting nästan som en "robot" utan att tänka så mycket. Gör det du planerat att göra och gå sedan direkt hemifrån.

  Det blir svårare att komma iväg om du börjar fundera, känna efter och oroa dig.
 • Öva dig att komma för sent till skolan om du märker att du inte kommer att hinna i tid. Det är mycket bättre att du kommer för sent än att du inte kommer alls.

  Försök att möta blickarna när du kommer in i klassrummet. På det viset känner du att du har kontroll och det kan kännas mindre jobbigt.

  Du behöver acceptera känslan av obehag som kanske kommer. Låt känslan bara finnas där tills den börjar försvinna. Det är inte så farligt att komma för sent. Det är värre om du inte kommer till skolan alls.

Att du inte kommer iväg till skolan kan bero på olika saker.

Här är saker det skulle kunna bero på:

 • Du har svårt att planera din tid.
 • Du känner oro. Till exempel för det ska bli jobbigt med kompisar eller lärare eller att du ska känna dig ensam.
 • Du är blyg. Om man är blyg är det vanligt att oroa sig för vad andra ska tycka. Då kan andras blickar göra att man känner obehag. Blickarna kan kännas otrevliga fast de egentligen inte är det.

Du är inte ensam om att känna som du gör. Många har svårt att komma iväg till skolan. Men det finns hjälp att få och du ska inte behöva vara ensam hemma och ha ångest.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Artikel

Att vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

Egna berättelser

Stolt över att jag kunde ta mig ur ångesten

ALLT löser sig med tiden, oavsett om det tar en vecka, 2 månader eller ett halvår. Det löser sig, det kommer gå över tillslut, även fast man i stunden tycker att känslan är en evighet så kommer du tillslut hitta glädjen. När du hittat glädjen igen kommer du tänka tillbaka på perioden som något häftigt, för du gjorde det. Du tog dig ur dig ur den mörka gropen, oavsett om du gjorde det själv eller utav hjälp så ska du vara stolt över dig själv. Jag är extremt stolt över mig själv, jag tror inte på att man blir starkare av att gå igenom jobbiga saker. Men jag tror att det kommer hjälpa dig till nästa gång något blir jobbigt i livet, för du kommer se tillbaka på den perioden och tänka att "oj jag klarade ju faktiskt det då kommer jag klara detta".

Artikel

Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen.

Artikel

Film: Fem tips för att trivas i skolan

Du går i skolan en stor del av livet. Det är viktigt att förändra situationen om du inte har det bra. Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Du kan kontakta elevhälsan, skolkuratorn eller någon annan vuxen på skolan för att få stöd och hjälp om du behöver det. De kan hjälpa dig vidare om det behövs.

Artikel

UMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

Till toppen av sidan