Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför kommer jag inte iväg till skolan?

Fråga

När jag ska gå till skolan så får jag jättemycket ångest. Sen sitter jag hemma i sängen och tittar på klockan tills lektionen har börjat. Då får jag jättemycket ångest över att jag inte är där, och vågar inte gå dit alls. Jag är rädd för vad lärarna ska tycka när jag kommer för sent. Sen vågar jag inte gå till några senare lektioner på dagen för att undvika frågor från de andra i klassen.

Det är nästan värre när jag inte har lektioner på förmiddagen, för då hinner jag börja med något, eller fastnar i någon tv-serie eller något, och då är det nästan omöjligt att ta sig från soffan. Istället ligger jag där och får ångest. Ibland får jag panikångestattacker när jag tänker på att jag kan bli av med studiebidraget och sånt.

För ett tag sen flyttade jag hemifrån, och jag vågar inte berätta för mina föräldrar att jag inte tar mig iväg till skolan. För då kommer de tycka att jag ska flytta hem igen. Och då måste jag byta skola igen, och det vill jag inte. Jag tycker om skolan och vissa lektioner går jättebra. Men varför gör jag så här? Och vad ska jag göra åt problemet?

Svar

Du är inte ensam om att känna som du gör. Många har svårt att komma iväg på saker och skjuter upp det till sista sekunden.

Att du inte kommer iväg till skolan kan bero på olika saker. Till exempel att du känner en oro som gör att du får svårt att planera din tid. Men det kan också bero på att det är något som är jobbigt i skolan, till exempel att du är rädd för att det ska bli jobbigt med kompisar eller lärare eller att du ska känna dig ensam.

Kanske har det här att göra med att du är blyg. Om man är blyg är det vanligt att man lätt oroar sig för vad andra ska tycka. Du kan känna obehag när du får blickar på dig. Blickarna kan kännas otrevliga fast de egentligen inte är det.

Du skriver också att du flyttat hemifrån och att dina föräldrar inte vet hur du har det. Det låter jobbigt. Jag får en känsla av att du är ganska ensam med hur du mår. Tänk på att det inte är lätt att bo själv och ta ansvar och klara allt på egen hand. Du kan behöva stöd och uppmuntran och känna att någon bryr sig.

Här är några tips på vad du kan göra:

 • Prata om dina svårigheter med skolkuratorn eller någon annan vuxen som du litar på. Det kan hjälpa mycket. Kanske kan den du pratar med stötta dig så att du kommer iväg på morgnarna.

  Att vara ensam hemma och må dåligt och ha ångest är det absolut sämsta alternativet. Så ska du inte behöva ha det.

 • Förbereda så att allting är klart kvällen innan du ska gå till skolan. Förbered gärna frukosten, vad du ska ha på dig och vad du ska ha med dig.

 • På morgonen kan du försöka göra allting nästan som en "robot" utan att tänka så mycket. Sätt dig inte i sängen när du har klivit upp. Gå snabbt hemifrån när du är klar.

  Om du börjar fundera, känna efter och oroa dig kommer du att tappa energi och det blir svårare att komma iväg.

 • Öva dig att komma för sent till skolan om du märker att du inte kommer att hinna i tid. Det är mycket bättre att du kommer för sent än att du inte kommer alls.

  Försök att möta blickarna när du sen kommer in i klassrummet. På det viset känner du att du har kontroll och det kan kännas mindre jobbigt.

  De obehagskänslor som kanske kommer behöver du acceptera. Låt de bara finnas där tills de börjar försvinna. Att komma för sent är verkligen inte så farligt. Lärare och alla andra i skolan blir mer bekymrade om du inte kommer alls.

 • Prata med någon på en ungdomsmottagning om du tror att din oro handlar om familjen, kompisar eller hur du ser på dig själv.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

ArtikelAtt vara blyg

De flesta personer känner sig blyga ibland. Men en del är så blyga att det känns som ett problem. Det finns saker du kan göra om du vill bli mindre blyg. Du kan också få hjälp om du mår dåligt av att vara blyg.

ArtikelTips för att trivas i skolan

Ingen ska behöva må dåligt i skolan. Det finns många saker som kan göras för att du ska trivas i skolan. Det kan handla om att ha roligare på lektionerna, få vänner eller bli mindre stressad. Du kan till exempel kontakta elevhälsan eller en ungdomsmottagning för att få stöd och hjälp om du behöver det.

Egna berättelserStolt över att jag kunde ta mig ur ångesten

ALLT löser sig med tiden, oavsett om det tar en vecka, 2 månader eller ett halvår. Det löser sig, det kommer gå över tillslut, även fast man i stunden tycker att känslan är en evighet så kommer du tillslut hitta glädjen. När du hittat glädjen igen kommer du tänka tillbaka på perioden som något häftigt, för du gjorde det. Du tog dig ur dig ur den mörka gropen, oavsett om du gjorde det själv eller utav hjälp så ska du vara stolt över dig själv. Jag är extremt stolt över mig själv, jag tror inte på att man blir starkare av att gå igenom jobbiga saker. Men jag tror att det kommer hjälpa dig till nästa gång något blir jobbigt i livet, för du kommer se tillbaka på den perioden och tänka att "oj jag klarade ju faktiskt det då kommer jag klara detta".

ArtikelUMO frågade: Vad gör du om du vill må bättre?

UMO ställde frågan "Vad gör du om du vill må bättre?". Här är några av svaren och tipsen som kom in.

ArtikelUMO frågade: Vem pratar du med för att få stöd?

UMO ställde frågan "Vem pratar du med om du till exempel mår dåligt eller oroar dig för något?" Här är några av svaren.

Till toppen av sidan