Panik - lämna sidan!
Fråga

Varför kommer jag inte iväg till skolan?

Fråga

När jag ska gå till skolan så får jag jättemycket ångest. Sen sitter jag hemma i sängen och tittar på klockan tills lektionen har börjat. Då får jag jättemycket ångest över att jag inte är där, och vågar inte gå dit alls. Jag är rädd för vad lärarna ska tycka när jag kommer för sent. Sen vågar jag inte gå till några senare lektioner på dagen för att undvika frågor från de andra i klassen.

Det är nästan värre när jag inte har lektioner på förmiddagen, för då hinner jag börja med något, eller fastnar i någon tv-serie eller något, och då är det nästan omöjligt att ta sig från soffan. Istället ligger jag där och får ångest. Ibland får jag panikångestattacker när jag tänker på att jag kan bli av med studiebidraget och sånt.

För ett tag sen flyttade jag hemifrån, och jag vågar inte berätta för mina föräldrar att jag inte tar mig iväg till skolan. För då kommer de tycka att jag ska flytta hem igen. Och då måste jag byta skola igen, och det vill jag inte. Jag tycker om skolan och vissa lektioner går jättebra. Men varför gör jag så här? Och vad ska jag göra åt problemet?

Svar

Du är inte ensam om att känna som du gör. Många har svårt att komma iväg på saker och skjuter upp det till sista sekunden.

Att du inte kommer iväg till skolan kan bero på olika saker. Till exempel att du känner en oro som gör att du får svårt att planera din tid. Men det kan också bero på att det är något som är jobbigt i skolan, till exempel att du är rädd för att det ska bli jobbigt med kompisar eller lärare eller att du ska känna dig ensam.

Kanske har det här att göra med att du är blyg. Om man är blyg är det vanligt att man lätt oroar sig för vad andra ska tycka. Du kan känna obehag när du får blickar på dig. Blickarna kan kännas otrevliga fast de egentligen inte är det.

Du skriver också att du flyttat hemifrån och att dina föräldrar inte vet hur du har det. Det låter jobbigt. Jag får en känsla av att du är ganska ensam med hur du mår. Tänk på att det inte är lätt att bo själv och ta ansvar och klara allt på egen hand. Du kan behöva stöd och uppmuntran och känna att någon bryr sig.

Här är några tips på vad du kan göra:

 • Prata om dina svårigheter med skolkuratorn eller någon annan vuxen som du litar på. Det kan hjälpa mycket. Kanske kan den du pratar med stötta dig så att du kommer iväg på morgnarna.

  Att vara ensam hemma och må dåligt och ha ångest är det absolut sämsta alternativet. Så ska du inte behöva ha det.

 • Förbereda så att allting är klart kvällen innan du ska gå till skolan. Förbered gärna frukosten, vad du ska ha på dig och vad du ska ha med dig.

 • På morgonen kan du försöka göra allting nästan som en "robot" utan att tänka så mycket. Sätt dig inte i sängen när du har klivit upp. Gå snabbt hemifrån när du är klar.

  Om du börjar fundera, känna efter och oroa dig kommer du att tappa energi och det blir svårare att komma iväg.

 • Öva dig att komma för sent till skolan om du märker att du inte kommer att hinna i tid. Det är mycket bättre att du kommer för sent än att du inte kommer alls.

  Försök att möta blickarna när du sen kommer in i klassrummet. På det viset känner du att du har kontroll och det kan kännas mindre jobbigt.

  De obehagskänslor som kanske kommer behöver du acceptera. Låt de bara finnas där tills de börjar försvinna. Att komma för sent är verkligen inte så farligt. Lärare och alla andra i skolan blir mer bekymrade om du inte kommer alls.

 • Prata med någon på en ungdomsmottagning om du tror att din oro handlar om familjen, kompisar eller hur du ser på dig själv.

Med vänliga hälsningar
Mikael Cleryd, psykolog

Mer på UMO

Till toppen av sidan