Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Någon annan som inte gillar att resa hemifrån?

Hej!

Är det bara jag som hatar att resa och att åka iväg hemifrån? Jag får sjukt mycket ångest av att bara tänka på att resa iväg och inte vara hemma på flera dagar. Om jag fick bestämma så skulle jag vilja vara hemma hela tiden, jag ÄLSKAR att vara hemma. Jag tycker absolut det är kul att åka iväg på dag aktiviteter, men det är när det gäller flera dagar som jag känner ångesten.

T ex nu under höstlovet ska min familj och jag åka iväg i 10 dagar, bara tanken på att jag inte kommer kunna sova i min säng på över en vecka får mig nästan att gråta!! Jag hatar förändring och det värsta jag vet är att åka iväg! Jag har så jäkla specifika ”krav” och rutiner som måste stämma hela tiden för att jag tex ska kunna sova. Sover jag inte i min säng så sover jag nästan ingenting alls. Och som pricken över iet blir mina föräldrar arga på mig över detta. Dom tycker att jag är jätteotacksam som aldrig blir glad när vi ska åka iväg, men hur ska jag kunna va tacksam när resor är det värsta jag vet??
/15 åring tjej

 

Svar:

 • Hej! Kan tyvärr inte relatera till dig, men vill ändå svara eftersom jag tycker det är fel att dina föräldrar blir arga på dig. Tycker du ska försöka förklara för dem varför du får ångesten, om du inte redan gjort det, bara så de får en möjlighet att förstå.

  Som förälder tycker inte jag man ska vara så obrydd över ens barn känslor. Nu är du bara 15 år så vet inte om dina föräldrar kan tänka sig att låta dig vara hemma själv i 10 dagar, men annars skulle det ju vara ett alternativ att du stannar hemma. Men det hade kanske krävt att någon dina föräldrar litar på att nån kan komma och kolla till dig eller något.

  Men är viktigt att du pratar om detta med dina föräldrar så ni kan hitta en lösning. Och förklara då att du inte är otacksam utan att det beror på att du mår dåligt av att resa. Antagligen kan det vara svårt att förstå för dina föräldrar om de gillar att resa.

  Du kan ju då också testa att prata med en kurator som kan hjälpa dig att prata med dina föräldrar. Ibland kan det hjälpa att föräldrar får höra vad du känner från en annan vuxen. Du har all rätt i världen att må bra! Att du vill undvika att göra något som får dig att må dåligt har dina föräldrar ingen rätt att vara sur på dig för!
  /Tjej, 22
 • Har någon pratat med dig om autism? Jag har autism och känner igen mycket av det du beskriver. Prata med dina föräldrar om att starta en autism-utredning. Det kan hjälpa dig få svar på dina frågor om dina känslor och ditt beteende. Förhoppningsvis kommer dina föräldrar att förstå dig då och ta mer hänsyn till dina känslor.
  /Tjej/17 år
 • Du kan ju vända på det och se det positiva i det, du trivs i ditt hem! Har inte haft något stort problem att sova borta, men ibland så är det svårt att somna. Då burkar jag stanna uppe sent på kvällen tills jag blir väldigt trött och sedan sova, det gör så jag sover bättre och ofta hela natten även ifall det blir mindre timmar.
  /18 kille
 • Du beskriver nästan precis hur jag känner. Jag är på en plats i livet som jag inte känner för att resa. Får ångest att tänka att man ska vara borta när man kan vara hemma. Mina föräldrar respekterar det. Jag vet ju inte din relation med dina föräldrar, men försök om du inte redan gjort det, att förklara varför du inte vill. Det är det bästa man kan göra. Mvh
  /E Kille på 16 år

Aktuella artiklar

Artikel

Att prata om sin ångest på en ungdomsmottagning

Här får du se en film om hur det kan vara att prata om sin ångest med någon på en ungdomsmottagning.

Egna berättelser

Jag har hittat sätt att hantera ångestattackerna

Jag försöker andas genom näsan, prata med mina föräldrar, och min pappa stryker mig över huvudet samtidigt som han berättar en historia från barndomen.

Till toppen av sidan