Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Bjuden på fest med alkohol - ska jag berätta för föräldrarna?

Jag är en kille som går i åttan. På senaste tiden har kompisar till mig och andra i mina parallellklasser börjat anordna och gå på fester (med alkohol). Jag har blivit bjuden flera gånger men har tackat nej. 

Problemet är att jag inte vet vad mina föräldrar skulle säga om jag är ärlig med att jag ska på en fest. Det känns som att de skulle kunna säga blankt nej, och i så fall kommer jag inte få gå på fester alls tills jag blir äldre även fast jag vill.

Men samtidigt vill jag inte ljuga, dels för att jag vill vara öppen med de och dels för att jag är rädd för att bli påkommen. Någon som varit/är i samma sits? Några råd på hur jag ska göra?

/Kille på 15 bast

Skriv ditt svar

Svar:

 • Om dina föräldrar frågar tycker jag att du borde säga att de finns alkohol men att du inte ska dricka. Om dom sedan bestämmer att du får stanna hemma så får de vara så. Eller så säger du att det inte finns nån alkohol. Men då får du vara beredd på att sanningen förmodligen kommer komma fram.
  /Melissa
 • Var ärlig. Om du ljuger eller inte berättar allt kommer dom få veta det sen o då blir dom ba arga. Om du är ärlig kommer dom och lita på dig mer o de e mkt bättre. Drick inget och om du skulle göra de ring till dina föräldrar så kan dom hämta dig så du inte råkar ut för nåt typ. Var försiktig så blir det nog bra
  /L
 • Du behöver inte ljuga, men du behöver inte berätta allt. Du kan säga att några av dina vänner tänkte bjuda över våra vänner och ha en liten fest. Nämn inget om alkohol. Om de kommer fram dagen efter kan du bara säga att du inte hade någon aning om det. Det är lite beroende på hur din relation är m dina päron. Min o pappas relation e nt så bra så ja berättar inget för han men min o mammas är jättebra så där berättar ja allt för hne.
  /Alias
 • Säg inget. Du är femton, lev lite. Skulle dock råda dig att inte dricka alkohol och låt INGEN hälla upp dricka. Du kan bli alkoholiserad ofrivilligt eller drogad. Dessutom jävligt segt med bakfylla. Men dricker du, kör varannan vatten. Hämta ut kondomer på ungdomsmottagningen också så blir de inga olyckor om du blir full. 
  /Tjej13/jävligtklok126iq
 • Sa att jag skulle på fest, inget om alkohol, men det var väl underförstått.  Mina föräldrar litade på att jag inte skulle dricka.
  /Anonym
 • Nej, säg inget, du vill inte va en golare.
  /Tjej på 13
 • Jag fattar att det är svårt, men för min del har det alltid varit bäst att vara ärlig. Jag har inte sagt rakt ut att där fanns alkohol eller att jag drack men det var underförstått. Du måste ju inte dricka heller. Mina föräldrar var förvånansvärt positiva när jag var ärlig och de är glad att jag är ärlig. Bevisa att de kan lita på dig!
  /Tjej 17år
 • Ja det tycker jag.
  /Ellie
 • Jag gjorde såhär att jag sa till mina föräldrar att det är en fest med alkohol som alla mina kompisar ska gå på, men jag vet att man inte får dricka och jag lovar att inte göra det. Jag vill bara känna mig som en av alla och vara med mina kompisar. Snälla!
  /Tjej på 13 år
 • Jag brukar berätta för mina föräldrar vart jag ska, vad vi ska göra och vilka jag träffar bara så att de vet! Det gör att jag får väldigt mycket mer frihet då jag nu knappt behöver säga vart jag ska längre utan de litar på att jag tar hand om mig själv!
  /Kommunikation!!
 • Hallå! Från första början skulle jag sagt att de va en fest men även haft tillit och inte druckit, men om dom fortfarande säger nej skulle jag gått ändå.
  /🤷🏼‍♀️
 • Du kan hålla det snyggt, drick lagom mycket om du ens vill dricka, och var inte hemma för sent. Ha kul!
  /H

Mer på UMO

Svara varandra

Onormalt att inte vilja festa eller dricka?

Jag har tyvärr tappat många av mina kompisar då jag hellre tränar och fokuserar på att lära mig saker som kommer ge nytta i framtiden. Min fråga är ifall det är onormalt att inte gilla varken att festa eller dricka?

Svara varandra

Vad gör ni när en förälder dricker för mycket?

Jag behövde ta hand om pappa och han bara pratade jätte konstigt.

Svara varandra

Mina föräldrar litar inte på mig för att jag en gång ljög, vad ska jag göra?

Jag får inte vara ute sent, måste berätta vart jag går och vad jag gjort. Jag känner mig extremt begränsad, som att jag inte får göra något alls!

Svara varandra

Jag är avundsjuk på de som festar och super

Sen när jag började högstadiet som kom jag till en klass där 5 av tjejerna super sig fulla varannan helg och går på fester och sånt. I början tyckte jag bara att dem var töntiga eftersom att dem är för små för sådant.

Egna berättelser

Jag drack för mycket, spydde, ramlade och skadade mig

Jag vaknade upp fastklibbad i en pöl med spya på golvet. Det rann blod från min näsa, den var bruten, och mina byxor var spårlöst försvunna.

Tips/inlägg från unga

Unga berättar hur man säger nej till alkohol?

Det kan vara svårt att säga nej när andra dricker. Hur gör du? Dela med dig av dina tips eller läs andras.

Egna berättelser

Jag har kommit ifrån alkoholmissbruket nu

Ångesten och depressionen förvärrades ju mer jag drack men det stoppade inte mig.

Svara varandra

Kompisen har börjat dricka och ta droger, hjälp!

Min kompis började för ett tag sedan umgås med ett gäng som är ett år äldre. Detta ledde till att hon nu börjat dricka, röka och till och med testa droger. Hur kan jag kan prata med henne eller berätta för någon utan att förlora hennes tillit?

Frågor och svar

Hur mycket alkohol kan jag dricka?

På kvällarna dricker jag ofta öl för att kunna sova. Det funkar jättebra. Jag blir inte full, bara lugn så att jag kan somna.

Till toppen av sidan