Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mina föräldrar blir aldrig nöjda!

Hej!

Jag går naturprogrammet åk 2, mina snittbetyg ligger på A från ettan. Jag hade det näst bästa betyget i klassen och är supernöjd med detta. Men mina föräldrar är aldrig nöjda. Jag pluggar hur mycket som helst i skolan sedan så gymmar jag på några timmar och då vill jag bara komma hem och sova eller träffa min tjej eller ha kul eller jobba.

Å andra sidan vill mina föräldrar att jag ska plugga och så skriker de eller skäller på mig och det känns asdåligt att jag e typ den bästa i klassen o har så bra betyg men det är aldrig tillräckligt.

Och det som brukar hända mest är att jag blir jämfört med min bror som går på läkareprogrammet . JAG ORKAR INTE MER MED ATT bli tvungen och må skit att plugga det är asjobbigt. Har någon några idéer?
/Siuuu

 

Svar:

 • Prata med dem, om de inte lyssnar eller det känns väldigt jobbigt kan du gå till någon annan vuxen, typ kurator på skolan eller ungdomsmottagning, och be om råd. De kanske kan hjälpa dig prata med dina föräldrar.
  /M
 • Jag tycker att du ska flytta hemifrån i ett tag (t.ex bo hos en släkting eller nära kompis) för att ta avstånd från dina päron. Du må gå i 2:an men jag flyttade från mina föräldrar av samma anledning fast något år senare … Och om päronen fortsätter att ha dålig hyfs så tycker jag att du ska minska kontakten med dem. Föräldrar som dina kommer nog att aldrig ändra sig - tro mig. Spelar ingen roll hur mycket du än säger åt dem.
  /NN
 • Har också ångest över plugget men försök att ta en dag i taget och om dina föräldrar inte blir nöjda kan du försöka prata med dem eller med någon du känner dig trygg med.
  /En tjej
 • Säg till de på skarpen, säg att det de gör får dig att må dåligt. Du är snart 18 år antar jag och får snart göra dina egna val, så det är dags att stå upp för dig själv eftersom ingen annan kommer att göra det. Det är inte hälsosamt eller nödvändigt att plugga hela tiden du kan komma in på bra högskolor ändå.
  /h
 • Om du själv vet att du fått A sen i ettan ska DU vara super stolt över dig själv. Ens föräldrar kräver alltid med av en än vad man kan ge.
  /Misae
 • Jag vill framförallt att du tänker på om det hade varit till hjälp att prata med någon om det här. Den typen av press är väldigt svår att hantera, och den kan påverka dig senare i livet. Jag har varit i samma situation, och när jag började på universitet klarade jag inte av skolan längre, även om jag gick ut Gymnasiet med väldigt bra betyg.

  Jag fick en liknande press från min familj, som tyckte att jag borde absolut gå en avancerad utbildning och bli ingenjör eller så - men det är inte det jag vill. När jag började prata med en Kurator på UMO fick jag hjälp att inte fokusera så mycket på vad andra vill att jag ska göra.

  Kom ihåg att det kommer komma en tid när du inte behöver vara runt dina föräldrar hela tiden, när du gått ut gymnasiet har du ju möjligheten att söka högre utbildning, eller jobba, eller göra vad du känner egentligen - och då behöver du inte stanna hos dina föräldrar längre. Fram tills dess rekommenderar jag att gå till en kurator och se om hen kan hjälpa dig må bättre.

  Det är också viktigt att komma ihåg att ditt liv är ditt eget - tänk på dig själv först, det är det du vill som är viktigast, speciellt när andra bara vill stressa upp dig och jämför dig med någon annan.
  /03
 • Känner samma, det spelar ingen roll vad jag gör, dom bara gnäller på mig och förstår inget.
  /nath

Mer på UMO

Artikel

Stränga föräldrar - föräldrar som vill bestämma för mycket

Oftast känns det bra att föräldrar eller andra vuxna du bor med bryr sig om dig och ditt liv. Men ibland kan vuxna lägga sig i eller bestämma för mycket. Då kan du behöva prata med dem om det. Om det inte går kan du behöva hjälp av någon annan vuxen för att lösa det.

Artikel

Rättigheter hemma

Dina föräldrar eller andra vårdnadshavare bestämmer inte över allting. Du har rätt att vara trygg hemma och vara med och påverka ditt liv.

Artikel

Vad kan jag göra om jag är stressad?

Här är tips som kan göra dig mer avslappnad och mindre stressad. Några av tipsen har du nog hört förut, medan andra kanske förvånar dig.

Artikel

Bråkigt med föräldrar eller andra vuxna hemma

Det är inte konstigt att bli arg på och bråka med sina föräldrar eller någon annan vuxen hemma ibland. Men om du tycker att det är mycket bråk och att det gör er relation sämre, är det bra om ni försöker göra något för att lösa det.

Svara varandra

Mina föräldrar blir aldrig nöjda!

Jag hade det näst bästa betyget i klassen och är supernöjd med detta. Men mina föräldrar är aldrig nöjda. Jag pluggar hur mycket som helst i skolan.

Till toppen av sidan