Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Föräldrarna förbjuder mig att träna på gym

Hej! Jag är en 15 årig kille som bor i Göteborg. Jag har länge velat börja träna på gym men alltid fått den här responsen av föräldrarna: "Gör ett par armhävningar istället, det är bara pedofiler där, det kan finnas steroider där, lägg den tiden på att plugga eller vara med vänner". Det tycker jag är larvigt.

Åtminståne halva min klass går och tränar på ett gym,  vilket skulle göra det lätt för mig att följa med och träna med dom. Jag är inte särskilt stark men vill bli starkare. Tyvärr är föräldrarna det ända som står i vägen. Jag har länge provat träningsprogram hemma som jag hittat på nätet, och slutat med godis som jag inte ätit på nu ett år. Men jag har svårt att se några framsteg vilket får mig att må skit.

Jag har också tappat intresset på träningsprogrammen då man utan framsteg inte ser någon egentlig mening till att fortsätta med det.

Har några tips på vad jag kan göra med situationen som jag befinner mig i?

/Erik

Svar:

 • Okej man ska lyssna på föräldrarna, men dom kan inte bestämma över dig. Säg bara som det är, antingen köper ni ett gymkort åt mig eller så smiter jag in med kompisarna.
  /Kille15
 • Där jag bor finns inget gym det är långt till stan och mina föräldrar vill inte stjutsa mig så jag köpte hem vikter till mig
  /N
 • Okej prata med dina föräldrar, säg exakt som det är och varför du vill gå dit så kanske de ändrar sig, lycka till
  /Tjej14år
 • Du borde prata med dem det kanske finns någon annan lösning typ att du går med i en träningsgrupp.
  /Göteborgskan
 • Jag vet hur det känns när dina föräldrar inte tillåter dig att göra något du önskar, det har hänt mig själv. Vad jag brukar göra är att berätta problemet rakt fram till dom och sen ge en lösning. T.ex du kan berätta att du vet om att det finns farliga människor där som kanske erbjuder steroider, MEN du kommer bara dit för att träna och om någon du inte känner kommer fram till dig tackar du nej eller bara går där ifrån. Berätta gärna att du vill bli starkare och om detta inte funkar, försök att träna framför dom uttan att det blir akward eller för obvious och visa hur seriös du är om det här. Jag hoppas det hjälper!
  /L
 • Mitt tips till dig är att inte lyssna på dina föräldrar, visst dom är dina föräldrar och bestämmer över dig men i detta fall tycker jag inte dom har någon rätt att bestämma. Just för det är din egna kropp, din fritid som du får lägga vad du vill på, och du vill träna och du brinner för det. Då ser jag inte någon anledning till att inte få gymma. Jag vet inte om du har något gym i närheten du kan gå på, men försök kolla runt vart man kan gymma när man är 15 år. 

  Lyssna ej på dina föräldrar och lyssna på vad du vill. Kör vad du vill, du kan. Det är en stor skillnad på att träna hemma och på gym, det är som en hel ny värld öppnar upp sig när du kommer till gymmet. Låt inte dom vinna nu, kör på det du vill!
  /Anonym
 • Gå på gym ändå och om dom blir arga säg bara "som om jag är ditt liv eller?" Och om dom blir arga säg då "Och såklart blir du arg för du har inget annat och säga".
  /Erik2 nee jag heter Aliina
 • Säg till dina föräldrar varför du vill börja gymma, säg att du kan hänga med nån kompis och kom överens med dom vilket gym, vilken kompis och när du ska gymma.
  /Y
 • Dina föräldrar kan inte tänka, argumenten dom använder, så som pedofiler, finns överallt inte bara på gymmet. Säg till dom att du är mer säker om du går med dina kompisar till gymmet då ni är fler.
  /glad göteborgare
 • Gå till gymmet ändå!
  /Zyzz
 • hej! alltså det låter som dina föräldrar bryr dig om dig. Kanske lite för mycket. Men jag tycker att du ska sätta dig ner med dina föräldrar och berätta varför det är så viktigt. exempel jag och min bror gjorde en powerpoint och la upp alla positiva grejer med att träna på gym. vi fick efter flera ordentliga samtal och jag och min yngre bror tränar tsm idag. om de inte vil lyssna säg då att du åker med en vän och tränar så de vet att du inte är själv.
  /tjej 15
 • Pedofiler finns överallt. Det borde kännas mer betryggande att du är på ett gym om kvällarna snarare än ute, springandes i spåret. Om dina kompisar också gymmar, betona då att det är med dom du ska gymma och att gymmet är viktigt för att det finns professionell kompetens där, som är viktigt så att du ska kunna utvecklas och ej skada dig.
  /tjej

Mer på UMO

Artikel

Film: Därför mår du bra av att träna och röra på dig

Vet du varför du blir gladare, lugnare och mer koncentrerad när du tränar och rör på dig?

Artikel

Film: Hur mycket ska man träna och röra på sig?

Här kan du se filmer om hur mycket du ska träna och röra på dig för att må bra.

Frågor & svar

Jag får inte göra det jag vill på fritiden

Alla andra får sova över, vara ute sent och gå på fest, men det får jag absolut inte göra. Det känns så orättvist. Vad ska jag göra?

Artikel

Barnkonventionen

Barnkonventionen handlar bland annat om att unga under 18 år ska få vara trygga och kunna påverka sina liv.

Till toppen av sidan