Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Jag är rädd för krig - är det fler som känner samma?

Jag gick in på TikTok idag och fick upp flera videor om att det kan bli krig i Sverige. Detta gör mig orolig och lite rädd över vad som ska hända och om det över huvud taget kommer bli krig. Vad tror ni? Vill se om det är någon som känner samma.
/Ung tjej

Svar:

 • Hej! Jag kände också samma känsla men sen såg jag en video där de förklarade varför de sa att det kan bli krig i Sverige. De sa att det var för att det pågår ett krig väldigt nära Sveriges gränser och att de vill uppmärksamma det så vi inte glömmer bort att det finns krig och att vi inte bara kan leva som att det inte finns. Hoppas det här hjälpte!
  /Hedda
 • Ja det är hemskt men försvaret är bra, jag vet det. Så var inte rädd, försvaret övar hela tiden bara surfa in på försvarsmaktens hemsida, och jag tror att sverige är säkert och tänk på ditt liv i fall det blir krig kommer försvarsmakten kriga för oss och vår frihet.
  /En person som kan mycket om försvaret
 • Du ska bara vara lugn❤️ De är många fler som känner som du❤️
  /Tadebaralugnt

 • Jag personligt är inte så jätte rädd att det ska bli krig men min vi bor väldigt nära ett skyddsrum som vi kan gå till om det blir krig. Snacka med dina föräldrar så dom kan göra dig tryggare.
  /Pauline

 • Asså det beror egentligen på var du bor, o sedan så behöver du inte vara orolig för Putin försöker bara få oss att vara rädda. Vi har legit ingenting som han vill ha direkt.
  /Kille 17
 • Jag blir också rädd när jag hör nyheter om det eftersom det är inget man nånsin riktigt kan förbereda sig mentalt för även om man kan förbereda sig praktiskt. Jag vill inte att min familj eller jag råkar illa ut eller oskyldiga människor överlag. Sverige ska fortsätta va ett tryggt land och jag vet inte längre vad som skulle va tryggt om vi skulle drabbas också. Men jag tror nyheterna handlar mer om ifall-det-skulle-hända och inte en absolut garanti eller sanning, men klart det är läskigt om det finns en risk. Tror och hoppas dock att vi som bor här ska kunna ha bra möjligheter att skydda oss med tanke på vårat lands utveckling överlag.
  /Bleb
 • Jag känner så varje dag så jag är rädd. Alla nära och min kille säger att det inte kommer säkert bli krig. Det kommer hända långt fram tror dom. Men jag är fortfarande rädd varje gång jag går ifrån huset eller är i stan så är jag alltid rädd. Men då brukar jag ringa Min kille så jag  kan tänka på nått annat. Man kan till exempel ringa sin kompis eller mamma.
  /De kmr bli bra❤️
 • Jag är också rädd så du är inte ensam.
  /Agnes
 • Det kan bli krig överallt i världen och de menar att det är större risk än det var innan och att man ska vara förbered om det skulle bli krig. Men det betyder inte att det kommer att hända. Jag tycker att man ska inte tänka så mycket om det. Jag själv är inte så rädd för det för om det händer så få man bara acceptera att det är så. Det är ju ingenting man kan göra åt det. Men man ska förbereda sig själv om det skulle hända.
  /Tjej
 • Känner lite samma här mest för att jag har hört i skolan men försöker tänka positivt och mesta delen av mig tror inte att det kommer bli krig i Sverige.( :
  //Tjejen
 • Hej! Vet inte om jag är så mycket till hjälp, är en av dem som inte tar det på så stort allvar och det är säkert både befriande och idiotiskt men som flera har sagt: Använd trovärdiga källor, inte tiktok för där hittar du mest folk som överdriver och skämtar om det.
  /Anonym
 • Jag har också känt samma sak. Sedan det blev krig här i Europa har risken ökat. Men försvarsmakten har sagt att de ej tror det kommer bli något krig.
  /Elinpelin
 • Jag tror inte du behöver oroa dig, om Ryssland ska attackera oss måste de ta sig igenom ett eller flera Nato-länder för att komma till oss. Och attackerar de ett Nato-land attackerar de hela Nato så jag tror inte det är någon större risk.
  /15 åring som tror han kan allt
 • Varför griper polisen inte Putin? Om jag hade beställt mord på någon och polisen hade fått reda på det så hade ju jag gripits men Putin sitter helt öppet och beställer mord på folk....varför grips han inte ?
  /Amanda
 • Är livrädd
  /Alex
 • Samma här, blir så rädd, jag kan inte fatta vad värden gör. Jag kan inte sluta tänka på det.
  /kille14
 • Hej jag känner samma, jag vet hur det känns. Men tänk tex: på Ukraina i vissa delar av landet är det ställen som bombas sönder men på andra ställen fungerar samhället nästan helt normalt. Hoppas det här hjälpte Hejdå!
  /En som känner likadant
 • Jag är också rädd men jag försöker att inte tänka på det. Jag tror att det är en väldigt liten risk. Och Ryssland har inte så mycket pengar kvar😊
  /En omtänksam 15 årig kille❤️
 • Förstår att du är rädd, men det är viktigt att söka mer på internet, och gå in på trovärdiga källor. Att gå in på TikTok är ju inte den bästa källan att få information om att det ska bli krig! 
  /Kille 17
 • Jag tror att Sveriges befolkning inte har något större hot från något annat land, så tänker att du kan vara trygg.
  /Kille
 • Behöver inte oroa dig. Det de menar är att man ska va beredd ifall att. Det är ej för att dom tror det kommer hända. Det är ba på grund av risken. 
  /Politik intresserad grabb😀
 • Det kommer förmodligen inte bli något krig i närtid. Jag tror inte att Ryssland skulle ha några pengar och militärutrustning för att kunna strida i Ukraina och Sverige. Anledningen med att regeringen går ut och säger det tror jag är för att folk ska vara beredda pågrund av det omtumlande världsläget. Så du behöver inte vara rädd☺️
  /Elisss samhällsintresserad
 • Hejsan! Du har absolut inget att vara orolig över! Jag tror att man bara vill försöka få alla att tänka & planera ifall det skulle ske. Jag tror att det länge har funnits risk/chans att det bli krig här i Sverige, men att man vill bara uppmärksamma och se till att informera vad & hur man ska tänka/göra.
  /Man, 25år nyligen genomförd värnplikt
 • Nej, jag är inte rädd för krig, inte just nu iallafall. Om Ryssland fortsätter beror ju på hur det går i Ukraina. Tycker mer att dom senast dagarnas krigshets fått mig mer motiverad att göra lumpen!
  /Kille 17
 • Jag förstår att du kanske har hört olika spekulationer, men det är viktigt att inte låta rädslan ta över. För närvarande finns det inga pågående hot om krig mellan Ryssland och Sverige. Sverige och Ryssland har historiskt haft fredliga relationer och båda länderna strävar efter att upprätthålla en fredlig dialog. Det är alltid bra att vara medveten om vad som händer i världen, men det är också viktigt att inte låta rykten och spekulationer skapa onödig oro. Fokusera på att vara positiv och njuta av nuet! 😊🌍
  /Hej/
 • Om du tänker på Ryssland så säger jag att det inte är så troligt att vi blir inblandade. Sverige har inte varit i krig i över 200 år. Jag tror inte det är någon risk för det just nu, och du borde verkligen inte oroa dig. Dessutom är vi kända för att ha välutbildade soldater och stenhårda träningar, för att inte tala om våra allierade som Finland, och andra länder genom NATO. Dessutom tror jag inte, och rätta mig om jag har fel, att TikTok är den bästa källan för risken av militär konflikt. Oroa dig inte. Det är bäst att få en bra sömn och slippa stress.
  /Det kallas "tillgänglig", inte "singel" 🗿
 • Jag tycker typ att de har sagt jättemånga gånger att det kommer bli krig och sen några veckor efter så glömmer alla det. Och för den delen så gränsar inte Sverige med Ryssland ändå. Men om det skulle bli krig så skulle Nato-länder och andra allierade med Sverige hjälpa till. Så jag tror det är är lungt.
  /Kille
 • Tycker det är dåligt av dem att uttrycka sig på det sättet. Jag läser mycket om säkerhetspolitik och kan väl dela med mig av mina tankar kring detta. Ryssland har ju misslyckats kolossalt med att invadera sitt grannland Ukraina som de delar en stor landgräns med.

  Vi i Sverige har Östersjön och Finland med sin enorma krigsmakt mellan oss. Så ryssarna skulle vara självmordsbenägna om de skulle försöka sig på något, speciellt nu när de är så försvagade. Så jag skulle inte vara särskilt orolig.
  /Erik 21 år
 • Jag känner samma typ men jag tycker också att du inte ska tro på allt som sägs på TikTok för mycket av det är bara fejk så bli inte för rädd.
  /Emma

Aktuella artiklar

Svara varandra

Mitt husdjur dog - hur kommer jag över sorgen?

Min hamster har nyligen dött. Jag är typ förkrossad. Han var min bästa vän.

Svara varandra

Någon mer med borderline?

Just fått diagnosen borderline och mår skit.

Svara varandra

Jag har fått diabetes, går det att leva ett bra liv ändå?

Jag är en tjej som nyligen fått diabetes. Har du diabetes eller känner du någon annan som har? Går det att leva ett bra liv trots sjukdomen?

Egna berättelser

Mina diagnoser räddade mitt liv

Jag spenderade en stor del av min barndom orolig, ledsen och isolerad. Duktiga tjejer går ofta odiagnostiserade, men snälla sök hjälp om du tror att det behövs.

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Artikel

Stötta någon som mår dåligt

Du behöver inte vara expert för att stötta någon som mår dåligt. Du kan vara ett stöd bara genom att finnas där. Att lyssna, prata, hitta på saker eller bara vara tillsammans kan kännas hjälpsamt för den som mår dåligt.

Svara varandra

Hur kontaktar jag skolkuratorn?

Det känns konstigt och nästan lite pinsamt att skriva till skolkuratorn för att jag har typ aldrig pratat med någon om mina problem förut.

Svara varandra

Orolig inför döden, vad tror ni händer?

På senaste har jag tänkt mycket på vad som händer efter döden och får riktig panik på när jag tänker att allt kanske bara försvinner. Har aldrig vågat varken prata eller skriva om det.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Till toppen av sidan