Panik - lämna sidan!
Svara varandra

Mitt husdjur dog - hur kommer jag över sorgen?

Min hamster har nyligen dött. Jag är typ förkrossad. Han var min bästa vän. Innan hade jag också en hamster som levde länge men dog pågrund av ögoninflammation. Var helt förkrossad efter hennes död tills vi skaffade en ny hamster. Nu när han är död så är typ hela mitt liv förkrossad.

Jag var med han hela tiden i alla väder och när jag var ledsen så gjorde han mig glad igen. Nu känns det som jag aldrig kommer bli glad och hel igen. Och jag känner mig så himla ensam.

Vi kanske ska skaffa en ny igen. Men det var något speciellt med den hamstern. Jag vet inte hur jag ska sluta tänka på han hela tiden. Kan inte fatta att jag aldrig mer ska få se honom. Men nu ligger han begravd bredvid min för förra hamster och de är jag glad över.

Hur gör man för att sluta tänka på han hela tiden? 

/Anonym

Skriv ditt svar

Svar:

 • Vad sorgligt! Mina medryttarhästar såldes för ett tag sen och det var hemskt, men gråt först ut alla dina tårar. Sen kommer du vara ledsen ett tag men till slut blir allt bra igen så fort du hittar någon annan att älska.
  /En som vet hur det känns att förlora någon\något
 • För ett par år sedan förlorade jag min hund som jag haft sen jag föddes, och innan dess. Vi behövde avliva henne för att hon hade alldedes för ont. Livet var inte värt att leva för henne. Min taktik var att distrahera mig tillfälligt och tänka igenom förlusten efter en tid när man har accepterat det mer,men alla är olika. Du kommer på något, det lovar jag❤️❤️❤️❤️‍🩹❤️‍🩹❤️‍🩹❤️‍🩹
  /En som förstår precis
 • Jag förlorade min katt i höstas. Han var 16 när han dog och jag hade aldrig levt utan honom. Var helt förstörd men känner att det är bara att ibland måste man acceptera att vissa djur inte lever lika länge som människor tyvärr. De är inte byggda för det och jag är glad över den tid jag hade med honom! Jag tror att du bara måste acceptera att din hamster har det bra nu! Sen är det klart att du fortfarande kan sakna hen. Jag gråter fortfarande över min katt!  ❤
  /Z
 • Tänk att det är bättre att ha älskat och förlorat än att inte älska alls
  /Anonym
 • Jag förlorade min katt för 4 år sedan och jag var också helt förkrossad. Jag pratade om det med andra och mådde lite bättre. Sedan köpte jag gosedjur som liknade min katt och ställde upp tavlor med blommor för att minnas honom. Sedan så är det bra att försöka tänka positivt för det hjälpte mig väldigt mycket. Jag tänkte att han fortfarande är med mig i hjärtat och att vi kommer träffas igen i nästa liv <3
  /Gurkmejan
 • Finns gosedjur som dom gör för att likna ditt djur exakt! Minns inte vad sidan heter men man kan söka upp det, gjorde en med min katt och har den jämte hans urna :)
  /Enid
 • köp en ny
  /frank
 • Skaffa ny, tänk bara att anden från gamla hamstern har flyttat in i nya
  /Green fn
 • Man kan fixa lyktor och fixa fram en bild på sitt döda husdjur, kanske tända ett ljus för dem varje kväll. Men bäst är väl att prata om det och få av sig det.
  /Boing Boing
 • Jag brukar tänka att jag kommer se mina husdjur i nästa liv, det brukar få mig att känna mig bättre.
  /Je
 • Fattar helt, jag var i samma situation. Hade en hamster hon var/ är bäst, var mer än ett husdjur, min allra bästa vän. Hon dog 2019 o är fortfarande ledsen över d o tänker på henne några gånger om dan, men tiden läker såren även fast jag fortfarande saknar henne. Men de är bara att acceptera, kanske måste du lära dig leva utan hamstrar kanske det bara blir svårare om du skaffar nya hela tiden.
  /Natalia
 • När mitt husdjur dog så kände jag en lättnad, asså det va ju sorgligt att hon dog men du fattar. Jag tänkte mer att hennes lidande var över och att inget gjorde ont mer fattar du?
  /13tjej
 • Jag har behövt ge bort ett djur och det är en av de jobbigaste känslorna jag har känt. Det enda jag gjorde första månaden var att gråta. Men sen när jag började känna mig mer bekväm började jag prata med min familj om alla de fina minnena eftersom de har gått igenom precis samma sak. Jag lovar att det kommer gå över men det tar tid. Jag gråter fortfarande ibland men det gör inte lika ont.
  //Anonym
 • Beklagar ett djur kan ju vara ens bästa vän mitt tips är att tänka på alla fina stunder ni haft ihop och att ditt husdjur har de bra på andra sidan
  /Alva
 • Jag känner med dig. För ett par år sen förlorade jag min katt som jag haft sen jag var ett litet barn. Det var, och är fortfarande väldigt tufft. Man har förlorat en sann vän som funnits där i vått och torrt. Mitt tips till dig är att låta sorgen få ta den tid den tar. Känn den, gråt om du behöver och bearbeta i din egna takt. Det kommer komma en dag då du kan tänka på din älskade vän med glädje och kärlek, istället för en övergripande saknad. Låt det ta tid, ta hand om dig <3
  /du kommer ut på andra sidan<3
 • Jag fattar exakt hur du känner! Min hund avlivades och jag var helt förkrossad. Jag stannade hemma från skolan i typ 2 veckor, men en dag bestämde jag mig att jag kunde inte leva så.

  Prova att göra saker som du tycker om och var med dina kompisar. Prova att lyssna på låten When you lose someone. Den beskriver alla känslor inom sorg. Jag saknar min hund fortfarande. Du kommer att klara det
  /Ella
 • Jag har förlorat 8 katter och en kanin och vet att det är jobbigt men du kommer över det.
  /Tjej/13 år
 • Behövde avliva min katt för två år sedan och saknar honom fortfarande, men livet fortsätter och man vänjer sig.
  /Chucky
 • Jag förstår exakt hur det känns, min katt dog för ett år sen och mår fortfarande så otroligt dåligt och tänker ofta på han. Men jag lovar dig att man lär sig att hantera sorgen över tiden och det blir lättare till slut.

  Jag vet att det är så otroligt jobbigt nu i början och det kan kännas tomt och tråkigt men du är inte ensam. Det är nog svårt att bli av med sorgen helt, jag tror nog aldrig att jag kommer kunna komma över min katts död. Men som sagt det har faktiskt blivit mycket enklare över tiden och för att må bättre brukar jag ofta tänka att han har det bra nu och att han bodde i ett hem där han blev älskad.

  Jag grät väldigt mycket i början vilket faktiskt hjälpte en del då jag hade så mycket sorg inom bords som jag behövde släppa ut. Att förlora ett djur är inte enkelt. Men att man känner sorg visar att man bryr sig. Om du känner dig ensam kan du prata ut med någon nära, det brukar också hjälpa! Det kommer bli bättre jag lovar!! ❤️‍🩹
  /Anonym
 • Min hund dog när ja va ganska liten jag hade henne när jag va 3-4 år, sen dog hon i en trafikolycka. Och sen har en av mina nya hundar flyttat. Har bara haft två hundar, de tar tid o komma över det. Försök att göra annat som gör att du inte tänker på det. Fattar paniken!!❤️
  /Anonyma hemlig🌸

Mer på UMO

Svara varandra

Någon mer med borderline?

Just fått diagnosen borderline och mår skit.

Svara varandra

Jag har fått diabetes, går det att leva ett bra liv ändå?

Jag är en tjej som nyligen fått diabetes. Har du diabetes eller känner du någon annan som har? Går det att leva ett bra liv trots sjukdomen?

Svara varandra

Jag är rädd för krig - är det fler som känner samma?

Jag gick in på TikTok idag och fick upp flera videor om att det kan bli krig i Sverige. Detta gör mig orolig och lite rädd över vad som ska hända.

Svara varandra

Min förälder är allvarligt sjuk - ge mig hopp!

Just nu känns allt jobbigt och jag känner mig aldrig helt glad. Jag skulle verkligen behöva höra av andra som varit med om samma sak och att det har slutat bra för dem.

Svara varandra

Hur tog ni er ur dåligt mående?

Har ni varit deprimerade och hur tog ni er ur det? Hur berättade ni för era kompisar?

Egna berättelser

Mådde dåligt men hittade lycka igen

Till alla er som kämpar, ni klarar det! Ni är så starka! Jag vet det. Jag fick hjälp hos bup, fick gå i terapi och kbt. Allt kändes förgäves då och att det inte skulle hjälpa. Men sakta men säkert började jag hitta lycka igen.

Egna berättelser

Prata med någon om ni mår dålig!

Mina föräldrar skildes när jag var 6/7 år och jag har alltid tyckt att de varit jobbigt, för jag berättade inte för nån hur jag mådde och kände så de slutade med att jag fick många problem. Så jag uppmanar INGEN att ta samma väg som mig. Berätta för en lärare, kompis, förälder, tränare, nån du verkligen litar på så lovar jag att de blir bra.

Egna berättelser

Väntade med att ta hjälp efter övergreppet

Som 11/12 åring var jag med om ett övergrepp (trauma) och sen dess har det mesta i mitt liv strulat. Först efter ett halvår vågade jag berätta för någon. Jag gick och pratade med tre olika personer innan jag hittade rätt. Och trots att det är långt ifrån bra så kan jag ibland se ljus igen. Med det sagt vill jag verkligen ge er råden att: 1. Våga berätta direkt! (Även om ni tänker att det kanske inte är ”så farligt”, för det kan bli det med tiden) 2. Våga söka och be om hjälp, från skolan, familj, vänner, vården och liknande. Du förtjänar ett lika bra liv som alla andra. 3. Det är aldrig ditt fel och det kan bli bättre igen!!

Egna berättelser

Prata om era känslor

Jag berättade efter ett halvår hur jag mådde genom att jag skrev ett meddelande som jag bad min mamma läsa, sen berättade hon för pappa. Jag mådde inte bättre direkt men ganska fort efter jag hade berättat mådde jag bra. Det gjorde mig ledsen att de aldrig frågade igen hur jag mådde, de tog mig inte på allvar men huvudsaken är att jag vågade berätta och det gjorde mig både starkare men även att jag kunde släppa på min ångest.

Egna berättelser

Gangsterlivet leder ingenstans

I november 2020 förlorade jag min storebror till gatuvåldet. Han blev skjuten. I juli 2021 förlorade jag min tvillingbror, de var sjukt vi hade precis fyllt 16.

Till toppen av sidan