Att ta bort hår

Du kan ta bort hår på kroppen på olika sätt. Du kan till exempel raka, vaxa eller klippa bort det. Ta bara bort håret om du själv vill.

En rakhyvel, en pincett och en hand som som rakar ett ben, illustration.

Rakning

Om du rakar dig är det bra att använda en ren och vass hyvel. Det är också bra att använda raklödder eller rakgel som gör att hyveln glider lätt. Det är bra att raka medhårs, eftersom det är bättre för huden än att raka mothårs.

Du ska försöka undvika att dela rakhyvel med någon annan, eftersom bakterier kan spridas. Men om du har har använt samma rakhyvel som någon annan behöver du inte bli rädd. Oftast får du inga besvär av det. 

Besvär i samband med rakning

Det är vanligt att du får olika besvär när du rakar dig. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som skyddar mot att bakterier får fäste.

Det är till exempel vanligt att du får röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer i samband med rakning. Hårsäcksinflammationerna kan se ut som finnar. 

Här är några saker du kan tänka på för att undvika besvär om du rakar dig eller för att lindra besvär som du redan har fått:

  • Tryck hyveln lätt mot huden, inte för hårt.
  • Raka på fuktig hud, aldrig på torr hud.
  • Smörj in huden med en oparfymerad, fuktgivande kräm efter rakning.
  • Strunta i att raka ett tag, särskilt om du har fått mycket besvär.  

Det här ska du tänka på om du har rakat dig i underlivet:

  • Använd underkläder som inte är för tajta.
  • Använd underkläder av bomull.

Håret förändras inte av rakning

Du kan få höra att du får mer eller grövre hår av att raka dig, men det stämmer inte. Däremot känns håret ofta mer när det växer ut och är kort, men ju längre det blir ju mindre stubbigt känns det. Håret växer inte heller fortare om du rakar sig jämfört med om du inte gör det. 

Vaxning

Du kan också ta bort hår genom vaxning. Det finns olika sorters vax som du kan köpa och använda själv hemma. Både flytande vax och så kallade vaxremsor. Instruktioner om hur du gör följer med förpackningen.

En del tycker att det gör ont att vaxa sig. Andra gillar det för att det håller håret borta längre än vad till exempel rakning gör.

Du kan också gå till en salong och få hjälp med vaxning, men det är dyrare än att göra det själv.

Efter att du vaxat dig kan huden bli lite rödflammig men det brukar gå bort på några timmar eller någon dag.

Hårborttagningsmedel

Du kan använda krämer för att ta bort hår. De brukar kallas för hårborttagningsmedel eller hårborttagningskrämer och gör att hårstråna löser upp sig och kan skrapas bort från huden.

Om du har känslig hud kan huden bli irriterad av hårborttagningskrämer, vissa kan till och med få en allergisk reaktion. Därför ska du alltid prova krämen på ett litet hudområde innan du sätter igång, så att du vet att du tål den. 

Andra sätt

Det finns fler sätt att ta bort hår på. Det kan till exempel vara att klippa bort det, använda rakapparat eller ta bort det med en epilator. Om du bara vill ta bort enstaka hårstrån kan du göra det med en pincett.

Du kan också ta bort hår så att det inte kommer tillbaka igen. Det görs med hjälp av laser och utförs på särskilda salonger.

Om du har frågor om hårborttagning kan du prata med skolsköterskan eller med någon på en ungdomsmottagning, till exempel en barnmorska eller sjuksköterska.

Till toppen av sidan