Panik - lämna sidan!
Sociala medier: Kärlek och vänskap

Hitta vänner eller kärlek på nätet

Många personer träffas på nätet genom spel, appar eller sociala medier. Det kan vara lättare att prata och lära känna varandra när man ses genom en skärm.

En person som sitter invirad i ett täcke, med dator framför sig.
Att prata med någon på nätet kan vara pirrigt och spännande.

Fler att välja bland - fler med samma intressen

Genom dejtingappar, spel eller sociala medier kan du träffa personer du inte känner sen tidigare. Det kan vara lättare att hitta personer på nätet som har samma intressen som du, samma sexuella läggning eller andra erfarenheter som ni delar.  

Du kan också umgås med personer du redan känner på nätet. För en del kan det kännas lättare att prata på nätet. Du kanske vågar vara på ett sätt som du inte är annars. 

Du kan bli kär i någon som bor långt borta

En del blir kära på nätet. Eftersom nätet gör att allt känns lika nära kan du bli kär och ihop med någon som bor långt bort. Kanske i en annan del av världen.

Om du blivit intresserad av någon på nätet är det inte konstigt om du också vill ses utanför nätet. Det är helt upp till dig om du vill prova att ses IRL. Det kan vara väldigt pirrigt första gången. När ni träffas kan du ta reda på om samma känslor finns utanför nätet. 

Det kan vara svårt att veta direkt vad du tycker och känner när ni inte har en skärm framför er. Var beredd på att det kan kännas annorlunda utanför nätet. Det är inte konstigt om ni behöver träffas några gånger för att kunna slappna av i varandras sällskap.

Olika känslor kan uppstå utanför nätet 

Så här kan det kännas att träffa någon för första gången utanför nätet: 

  • Precis likadant som på nätet. 
  • Bättre än på nätet. 
  • Konstigt och obekvämt. 
  • Helt fel. 

Personen kanske ser ut på ett annat sätt än på sina bilder, eller är annorlunda än vad du trodde. Det är förstås likadant för personen du träffar. Hen kanske tänkte att du skulle vara på ett annat sätt. 

Känns dejten inte bra?  

Det är inte säkert att det känns bra när ni träffas. Du måste inte känna på ett visst sätt eller göra vissa saker. Det spelar ingen roll vad du känt innan, om du har blivit bjuden på något, om ni har pratat om att följa med varandra hem, eller om ni har kysst varandra eller gjort något annat.

Du får ändra dig när du vill. Du bestämmer vad du vill göra, och över din kropp. Gå ifrån dejten om det inte känns bra. Säg att du har ångrat dig. Du har rätt att göra det, även om det kanske känns jobbigt.

Får man ljuga om sig själv på nätet? 

Det är inte olagligt att hitta på saker om sig själv eller ändra på något om sig själv på nätet men det kan även andra personer som du har kontakt med göra. Du kan alltså inte vara helt säker på om någon verkligen är den hen säger. 

Du kan känna dig lurad om du får veta att någon inte har varit helt ärlig. Det kan kännas obehagligt att få veta att någon du kanske tycker om, har ljugit om sig själv. 

En del personer lurar andra på nätet för att utnyttja dem, till exempel för att få sex eller pengar. Det är ofta brottsligt och kallas bedrägeri eller sexualbrott.

Podd: Fatima träffas helst där det finns andra

Fatima berättar om första dejten med sin pojkvän. Hon, Martin och sjuksköterskan Johan pratar om för- och nackdelar med att träffa sin dejt på ett café.

Här kan du lyssna på fler UMO-poddar med dejtingtips.

Mer på UMO

Sociala medier: Kärlek och vänskap

Innehåll om kärlek och vänskap i sociala medier.

UMO-podden

Ska jag skicka nudes?

45. "Jag kände mig väldigt förnedrad när jag förstod att min nakenbild hade spridits till andra. Sen ringde jag personen och sa att jag skulle kunna anmäla och att det inte var okej."

Till toppen av sidan