Panik - lämna sidan!

Könsbekräftande vård och behandling

Du kan ändra på din kropp, för att få den att stämma bättre överens med det kön du känner dig som. Att ändra på sin kropp med operationer eller hormoner brukar kallas för könsbekräftande behandling.

En person som ser sig själv i spegeln och tänker: Det här stämmer inte! Illustration.

Det finns många olika sätt att vara på, och de stämmer inte alltid överens med hur man förväntas vara som kille eller tjej. Den kropp du har stämmer inte alltid överens med det kön du känner att du är. Det finns inte ett riktigt sätt att vara kille, tjej eller något annat kön på. Var och en får hitta det sätt som är bra för dem.

Kanske känner du att delar av din kropp inte passar ihop med din könsidentitet. Det kan även kännas fel att bli kallad för tjej eller kille av andra om du inte känner dig som det. För en del personer räcker det med att använda andra kläder eller könsuttryck eller att byta namn och pronomen. För en del känns kroppen så fel att man önskar hjälp att förändra den.

Det är viktigt att ta tankarna på allvar, eftersom de handlar om vem du är och hur du mår bäst. Du har rätt att kalla dig vad du själv vill och känna som du gör, oavsett vad andra säger.

Du kan ha könsdysfori om du mår dåligt och vill ändra på din kropp

Det kan vara mycket jobbigt att känna att kroppen inte stämmer med din könsidentitet. Kanske gör det att andra inte ser dig som det kön du har. Kroppen kan uppfattas som för maskulin eller för feminin, och du kan känna att du måste förändra detta. Om du känner så kan du ha könsdysfori.  

Utredning före könsbekräftande behandling

Du behöver genomgå en utredning om du tänker att du vill ändra på din kropp. Då får du träffa flera experter inom sjukvården. De ska stötta dig och se vad du behöver, och vilka lösningar som är möjliga. Experterna ingår i ett så kallat utredningsteam.

Utredningen innebär att du får prata om dina tankar och känslor med teamet. Du får prata om hur du ser på sig själv och din könsidentitet.

Utredningen syftar till att ta reda om det är könsdysfori som gör att du känner som du gör. Utredningen syftar också till att visa om du behöver hjälp med fler saker än med könsdysforin. Du får påbörja könsbekräftande behandling om utredningen kommer fram till att du har könsdysfori.

En del behandlingar kan bara du som har fyllt 18 år få, men du har alltid rätt att bli tagen på allvar och få bra hjälp.

Det kan vara bra med stöd från andra under utredningen

Under en utredning kan det vara skönt att prata med andra än dem som är med i utredningen. Det kan vara en kompis, en kurator på en ungdomsmottagning, andra som är trans, en fritidsledare eller någon annan som du känner dig trygg med.

Det viktiga är att du tar dina funderingar på allvar. Kanske kommer du fram till att du behöver könsbekräftande behandling. Kanske kommer du fram till att du mår bättre av att göra något annat.

Personer som är viktiga i ditt liv kan vilja vara delaktiga i vad som händer. De kan själva behöva prata med någon eller få information. Ibland kan utredningsteamet hjälpa till med det, och ibland får man söka själv efter stöd. Det finns föreningar, ideella organisationer och forum både på nätet och utanför, där man kan utbyta erfarenheter och tankar med andra.

Hur gör jag för att påbörja en utredning?

Du kan börja med att kontakta skolsköterskan eller någon på ungdomsmottagningen, barn- och ungdomspsykiatrin (bup), vårdcentralen eller psykiatrin i landstinget där du bor. Personalen där kan förklara för dig hur du gör för att komma till en utredning.

Det kan kännas läskigt att ta steget att prata med någon professionell om dina tankar kring din könstillhörighet. De som jobbar inom vården är vana vid den här typen av frågor och det finns flera olika ställen du kan kontakta. Välj det som känns bra för dig.

Du kan behöva en remiss för att komma till en utredning. Till vissa utredningsteam behöver du en remiss från barn- och ungdomspsykiatrin, eller från vuxenpsykiatrin. Till vissa utredningsteam går det bra med en remiss från distriktsläkare eller ungdomsmottagning. Till vissa utredningsteam kan du göra en så kallad egen remiss.

Ungdomsmottagningen kan hjälpa dig att ta reda på vad som behövs, eller så kontaktar du själv en mottagning. Du har rätt att välja vilken mottagning du vill komma till. 

Det är flera delar i att rätta till sitt kön

Här beskrivs olika steg i processen att rätta till sitt kön. De flesta av de behandlingar som beskrivs behöver du ha fyllt 18 år för att få påbörja. Men du som är under 18 år ska alltid bli tagen på allvar, få bra hjälp och få veta vad som gäller för dig.

Ägg och spermier kan frysas in för att användas senare

Innan du påbörjar hormonbehandling eller genomgår kirurgi av könsorganen ska du erbjudas att frysa in spermier eller ägg. De kan användas om du senare i livet vill försöka skaffa barn

Hormonbehandling

Du kan få hormonbehandling om du är över 18 år och har fått en diagnos som ger rätt till könsbekräftande vård. Hormonerna gör att kroppen börjar ändras på det sätt du vill. Du kan få behandlingen som till exempel spruta, plåster eller tabletter.

Du som är transkille får hormonet testosteron. Det gör att du slutar få mens, könsorganet växer, rösten blir mörkare, musklerna blir större, underhudsfettet minskar, och du får finnar, skäggväxt och mer hår på resten av kroppen. Det kan också göra att sexlusten ökar.

Du som är transtjej får bland annat hormonet östrogen. Det gör att du får mer underhudsfett och att brösten växer, så att du blir kurvigare. Din muskelmassa minskar och du får inte stånd lika lätt. Håret på kroppen slutar växa och håret på huvudet kommer att stanna kvar längre.

Förstora brösten

Det är olika från person till person hur brösten påverkas av hormonbehandlingen. Du kan göra en bröstförstoring om dina bröst inte växer så mycket som du önskar. Vid en bröstförstoring sätts implantat av silikon eller koksalt in under huden.

Operera bort brösten

Du kan få operera bort brösten. Ofta behöver bröstvårtornas storlek och placering justeras. Det är vanligt att det behövs mer än en operation för att resultatet ska bli som du önskar.

Ta bort hårväxt

Du kan få hjälp att ta bort skägg och annan hårväxt som du vill bli av med.

Röst och struphuvud

Du kan få träffa en röstspecialist som hjälper dig att träna rösten så att du låter som många andra tjejer eller killar gör. Du kan också få en operation som gör ditt struphuvud lite mindre.

Byta personnummer och ändra könsorgan

Enligt svensk lag behöver du ansöka till Socialstyrelsens rättsliga råd om du vill ändra personnummer eller opereras i könsorganen. För att din ansökan ska kunna godkännas behöver du ha fyllt 18 år, vara folkbokförd i Sverige och ha ett intyg från en läkare på att du har genomgått utredning.

I lagen står också att man sen en tid ska ha levt i det kön man känner sig som i alla sammanhang. Det brukas kallas Real life experience. Det innebär att du ska leva i ungefär ett år som det kön du känner dig som.

En del har redan visat för omgivningen att de är en tjej eller kille, till exempel genom kläder, smink eller kroppsspråk, men för andra blir det här första gången. Det kan vara i skolan, på jobbet, för vänner men också för alla du inte känner, genom att till exempel gå på toaletten eller omklädningsrummet för ditt rätta kön. Du kan byta namn och pronomen under den perioden, om du vill.

Byta personnummer

Du får byta personnummer utan att ändra ditt könsorgan. Du får inte ändra ditt könsorgan utan att byta personnummer. Det finns bara två juridiska kön i Sverige.

Ändra könsorgan

När Socialstyrelsen har godkänt din ansökan, kan du få genomgå operation av könsorganen. Det finns dock inget krav på att du måste operera könsorganen, och det är viktigt att du själv tänker efter om du vill det.

Du som har fötts med penis

Kirurgen använder penisens hud till slidvägg och blygdläppar. Ollonet ändras till en klitoris.

Du som har fötts med snippa

Kirurgen gör en penis och pung. Det finns olika metoder. En metod är att skapa en penis av hud från låret, armen eller magen. En annan metod är att använda klitoris för att skapa en penis. Pungen kan göras av silikoninlägg.

Det är svårt att skapa en penis som helt ser ut som en medfödd. Men alla penisar ser ju olika ut. En del är nöjda med de metoder som finns, andra vill vänta med operation tills det kanske kommer bättre metoder.

För många är inte operationen av könsorganen det viktigaste. Det viktigaste är i stället att känna att du blir sedd som den du är, oavsett hur du ser ut under kläderna.

Sex efter underlivskirurgi

Chansen att du trivs med att ha sex ökar om du trivs med din kropp. Du kan förstås ha njutit av sex tidigare också. Många har bra och njutningsfullt sex, även innan de genomgår en könskorrigering.

Det kan ta tid att komma fram till hur det är skönast att använda din nya kropp och ditt nya könsorgan. Eller också funkar det på en gång. Du kan lära känna din nya kropp och vad som är skönt själv, eller tillsammans med någon eller några du känner dig trygg med.

Mer på UMO

Sexuell läggning och könsidentitet

Här kan du läsa innehåll om sexuell läggning och könsidentitet.

ArtikelAtt prata om sin könsidentitet på en ungdomsmottagning

Här kan du se en film om hur det är att prata om sin könsidentitet med någon på en ungdomsmottagningen.

UMO-poddenJag är kille men känner mig som tjej

05. "När jag berättade det första gången blev det liksom verklighet. Det var väldigt befriande, för det var så sant."

Fråga UMOJag tror jag är transperson, hur kan jag få hjälp?

Jag har en killkropp men känner att jag är en tjej egentligen. Jag vill ha ett annat namn och se ut som en tjej. Vad ska jag göra?

Svara varandraHen, han eller hon - hur frågar jag om någons pronomen?

Det känns alltid lite som att jag går på tunn is bland transpersoner och icke binära, just eftersom jag är så rädd att säga fel pronomen eller verka otrevlig på nåt sätt.

ArtikelSnippans delar

Snippan gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag, bli gravid och föda barn. Storlek, utseende på blygdläpparna, venusberget och klitoris skiljer sig från en person till en annan. Det finns också många varianter på färg, doft och behåring.

ArtikelPenisens och pungens delar

Penisen gör det möjligt för kroppen att kissa, ha samlag och få utlösning. Pungen ansvarar för att producera sperma. Både penisen och pungen kan vara i olika storlek, utseende, färg, doft och behåring. Det är också vanligt att ha prickar på olika delar av dem.

ArtikelTransfobi

Transfobi är när någon tycker att det är fel eller konstigt att vara transperson eller att se ut på ett annat sätt än hur man tycker att en tjej eller kille ”borde” se ut. Transfobi kan finnas både hos enskilda personer och i ett helt samhälle. Det är förbjudet att behandla någon illa på grund av personens könsidentitet eller könsuttryck.

ArtikelTrans och cis

Det går att fundera mycket över om man är kille, tjej eller något annat. Du kan kallas för transperson om något inte känns rätt, eller om du inte trivs med det kön andra säger att du har. Du kan kallas för cisperson om det kön du känner dig som också är det som står i ditt pass och är det andra ser dig som.

Till toppen av sidan