Stöd för dig som har autism/asperger
Här får du som har asperger tips på saker som kan göra livet lite lättare, och information om olika sorters stöd som du kan ha rätt till. Du kan till exempel få hjälp med saker i ditt hem, och anpassningar i skolan eller på jobbet för att det ska funka bättre för dig.

Det kan ta mycket energi och vara jobbigt att leva i ett samhälle som inte är anpassat efter hur man funkar. Hur hindrad du blir av att ha asperger, beror mycket på hur andra personer bemöter dig och vilka förväntningar som finns på dig.
Vardagslivet blir lättare om det är okej att funka annorlunda, och om andra personer förstår och bemöter dig på ett bra sätt. Du som har asperger mår också bra av att ha rutiner och att förbereda dig inför saker du ska göra.
Olika personer har också lätt eller svårt för olika saker. Därför kan man behöva olika sorters stöd. En del vill ha hjälp att planera vardagslivet. En del vill lära sig att umgås med andra personer, eller få träna på sociala situationer för att känna mindre stress.
Asperger heter egentligen Aspergers syndrom, och är en form av autism. På 1177.se kan du läsa mer om olika former av autism.
Tips på saker du kan göra själv
- Skriv in saker du ska göra i en kalender, till exempel i mobilen. Skriv vart du ska och när du behöver gå hemifrån, om du ska iväg till något. Lägg in påminnelser så att du hinner förbereda dig.
- Gör scheman för varje dag eller varje vecka, med saker som du ska göra. Boka in bestämda dagar för saker du måste göra, som att städa, byta lakan, tvätta håret eller sköta din ekonomi.
- Slappna av med en avslappningsövning, det kan hjälpa om du brukar bli stressad eller ha svårt att sova. Det finns många såna övningar, till exempel i appar. Du kan behöva testa några olika innan du hittar en som passar dig.
- Gå ut varje dag, till exempel på en promenad. Eller hitta en träningsform som passar dig. Då får kroppen lättare att återhämta sig efter stress.
- Be andra personer att förtydliga vad de menar, om du inte förstår.
- Be någon som du vet förstår dig, att förklara om du inte förstår vad som förväntas av dig.
Läs fler tips eller skriv dina egna på sidan Tipsa andra som har autism/Aspergers.
Du kan ha rätt till stöd enligt lagen
Du har rätt att ansöka om stöd du har asperger. Det står i lagar som heter LSS och Socialtjänstlagen. Här är några exempel på vad du kan få för stöd:
- Du kan få en kontaktperson. Det är någon som inte är familj, utan som en kompis. Ni träffas en gång i veckan eller varannan vecka och gör något roligt, som att gå på kafé eller bio.
- Du som bor själv kan få hjälp av en person med saker i hemmet, som att tvätta, städa eller planera vardagen. Det heter boendestöd. En boendestödjare kan också följa med dig till mataffären eller apoteket.
- En person kan ge dig råd och stöd med såna saker som att söka jobb, hitta boende eller att sköta din ekonomi. Det kan vara en boendestödjare eller en annan person.
- Du kan få hjälpmedel, till exempel ett tyngdtäcke eller en klocka med alarm.
Läs om LSS och om hur du ansöker om olika sorters stöd på 1177.se.
Habiliteringen ordnar träning och stöd
Habilitering är ett ställe som jobbar för att göra vardagslivet lättare för personer med bland annat asperger. Du kan få olika stöd, det beror på vad du behöver. Det kan till exempel vara att få träna på situationer som är svåra för dig. Du kan få träffas i grupp med andra som har samma diagnos. Ibland kan en person på habiliteringen också hjälpa dig när du ska ha kontakt med Försäkringskassan eller andra myndigheter.
Det kan vara bra att prata med någon
Det kan vara bra att få stöd av en person som inte tillhör familjen, din skola eller ditt jobb. Till exempel någon som jobbar på habiliteringen eller på en psykiatrisk mottagning. Du kan till exempel prata med den personen om stress, relationer till andra personer, självförtroende och självkänsla. Ni kan tillsammans hantera sånt som är jobbigt och utveckla sånt du är bra på.
Stöd och anpassningar i skolan
Vissa som har asperger går i vanliga klasser i skolan, andra går i mindre klasser. På vissa orter i landet finns skolor som har anpassat undervisningen för elever med olika funktionsnedsättningar.
Du kan be att få en så kallad individuell plan, oavsett vilken skola du går i. En individuell plan betyder att vissa saker anpassas för att det ska funka bra för dig i skolan. Du kanske kan få extra tid för vissa uppgifter, få arbeta i en mindre grupp eller få en så kallad resursperson eller en lärare som du träffar ensam.
I grundskolan eller gymnasiet kan man ibland slippa kravet att nå vissa mål. Du kanske kan få arbeta ensam om du inte klarar av att vara med i grupparbeten, till exempel. Du kan få ett skriftligt omdöme i stället för betyg, om det blir stora förändringar från det som står i kursplanen för ett ämne.
På gymnasiet kan det vara möjligt att få gå ett år längre, om du behöver det.
Skolan måste undersöka vad den kan göra om du behöver extra stöd. Du ska få vara med och bestämma om det här sakerna, tillsammans med dina lärare och föräldrar eller vårdnadshavare.
Välj program och kurser som intresserar dig
Det är bra att tänka på vad du verkligen är intresserad av, när du ska välja program till gymnasiet och om du ska studera efter gymnasiet. Det gör det lättare att trivas, och det kan funka bättre för dig att göra något du gillar.
Stöd och anpassningar i högskolan
Det kan vara tufft för alla att plugga på universitet eller högskola. Det är mycket nytt att vänja sig vid i början. Du som har asperger kan behöva längre tid att förbereda dig.
Du kan få hjälp av en studievägledare om du har det svårt med studierna på något sätt. Tillsammans kan ni ordna rutiner som passar dig, och som gör det lättare att plugga.
Studievägledaren kan också berätta vilket stöd eller vilka hjälpmedel du skulle kunna få.
Särskilda utbildningar och kurser
Det finns några utbildningar som är anpassade till studenter med funktionsnedsättningar som autism. En del folkhögskolor har särskilda kurser där man får förbereda sig för vuxenlivet genom att träna på sånt som att laga mat, planera vardagen och sköta sin ekonomi.
Det är lättare att trivas på ett jobb som passar dina intressen
Det är bra om du kan hitta ett jobb som passar dina intressen. Då blir det lättare att trivas. Det finns arbetsgivare som särskilt vill anställa personer med asperger, eftersom de brukar vara pålitliga, noggranna och bra på att se detaljer. Det finns företag och arbetsförmedlingar som riktar sig särskilt till personer med olika former av autism.
Det är viktigt att din chef eller arbetsledare vet hur du funkar. Då kan hen anpassa jobbet efter vad du behöver. Du kan få jobba arbetsdagar som är lagom långa för dig, och jobba i en grupp som är lagom stor för dig.
Lär dig om hur du själv funkar
Livet blir lättare ju mer du lär dig om hur du funkar och vad du behöver. Då kan du hitta egna sätt att klara av situationer som brukade vara svåra. Och du kan bli bättre på att utnyttja det du är bra på.
Det finns bra böcker och sajter om hur det är att ha aspergers. Där kan du hitta tips på hur du kan göra vardagen lättare och berättelser om hur andra gör.
Berätta för andra hur du funkar
Försök att berätta vad du behöver för att funka på bästa sätt, för personer du litar på. Säg att du har asperger och hur det påverkar dig. Kom överens om saker som är viktiga för dig. Det blir oftast lättare för dig när andra förstår dig och vet vad du behöver. Men det är alltid du som bestämmer vad andra ska få veta om dig.
Både du och andra kan få lära er mer
På många platser i landet finns särskilda ställen där du själv och personer omkring dig kan få lära er mer om autism och asperger. Det brukar vara föreläsningar eller gruppträffar med information och möjlighet att ställa frågor. Då får du också träffa andra som har asperger.