Panik - lämna sidan!
Fråga

Min kille vill ha sex men jag känner mig rädd och oerfaren

Fråga

Jag är en tjej på 18 år som är tillsammans med en kille på 26 år. Han vill att vi ska ha sex och jag är helt oerfaren när det gäller det. Jag trivs verkligen i hans sällskap och har alltid kul med honom.

Jag vill gärna ha sex med honom eftersom han känns rätt för mig. Men när han pratar om sex så blir jag rädd. Hur ska jag göra? Har ni några bra tips som ni kan ge mig?

Svar

Det kan vara bra att vänta med sex om tanken på det gör dig rädd och osäker. Då är det bättre att du väntar tills det känns annorlunda.

Att en person känns rätt och att man trivs och har kul ihop betyder inte alltid att man vill ha sex med den personen.

Det är alltid okej att vilja vänta med att ha sex om du är osäker på om du är redo. Du ska aldrig behöva förklara för någon annan vad det är som gör att du inte vill ha sex. Du ska heller aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex.

Vad man räknar som sex kan vara olika. En del tänker att sex är att ha samlag. Andra menar att till exempel smeksex, munsex, eller gnidsex också är sex.

Du kanske kan tänka dig att ha sex på ett sätt men inte på ett annat. Oavsett är det alltid du själv som bestämmer.

Att visa respekt för varandra, acceptera varandras beslut och vara ärlig och öppen är en bra grund för ett förhållande. Berätta gärna för din kille att du känner dig tveksam och att tanken på sex gör dig rädd.

Vill du prata med någon annan om detta kan du kontakta en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar
Annelie Nordner, Sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan