Fråga

Min kille vill ha sex men jag känner mig helt oerfaren

Fråga

Jag är en tjej på 18 år som är tillsammans med en kille på 26 år. Han vill att vi ska ha sex och jag är helt oerfaren när det gäller det. Jag trivs verkligen i hans sällskap och har alltid kul med honom.

Jag vill gärna ha sex med honom eftersom han känns rätt för mig. Men när han tar upp det här med att ha sex så blir jag rädd. Hur ska jag göra? Har ni några bra tips som ni kan ge mig?

Svar

Om tanken på att ha sex gör dig rädd och du känner dig osäker på om du är beredd att ta beslut om att ha sex, kan det vara bättre att vänta tills det känns annorlunda.

Det är alltid okej att vilja vänta med att ha sex om du är osäker på om du är redo. Du ska aldrig behöva förklara för någon annan vad det är som gör att du inte vill ha sex. Du ska heller aldrig behöva känna dig tvingad eller stressad att ha sex.

Vad man räknar som sex kan vara olika. En del tänker att sex handlar om att ha samlag. Andra menar att till exempel smeksexmunsexgnidsex eller onani också är sex.

Du kanske kan tänka dig att ha sex på ett sätt men inte på ett annat. Oavsett vad du menar är det alltid du själv som bestämmer.

Att visa respekt för varandra, acceptera varandras beslut och vara ärlig och öppen är en bra grund för ett förhållande. Berätta gärna för din kille att du känner dig tveksam och att tanken på sex gör dig rädd.

Vill du prata med någon annan om detta kan du alltid vända dig till en ungdomsmottagning.

Med vänliga hälsningar

Annelie Nordner, Sjuksköterska och psykoterapeut

Till toppen av sidan