Panik - lämna sidan!
Egna berättelser

Kontaktpersonen hjälpte mig att sluta

Jag är 13 år och har gjort extremt dumma saker under dessa få år i mitt liv som vissa gamla inte upplevt. Jag har rökt på, druckit mig full, vart med om misshandel osv. Men nu har jag slutat med det och det känns jättebra!

Jag började röka i början av 6an. Jag brukade hänga med äldre allt från 1år äldre till 5år äldre. Och dessa människor höll på med saker som jag visste inte var okej. De rökte, rökte på, drack och va ute hela nätterna. Dessutom mådde jag väldigt dåligt under denna tiden. Jag hade börjat få kontakt med soc och fick en stödperson. Och min pappa var väldigt ledsen under den tiden, skrev lappar att han skulle ta livet av sig och så.

I början när ja fick min kontaktperson visste jag inte vad den personen skulle hjälpa mig med men han har hjälp mig att sluta med allt dåligt, droger och sånt.

Jag började röka när ja var 12. Jag började skolka och hade 70 % frånvaro. Jag började dricka och hålla på med andra saker också. Eftersom jag mådde så dåligt under den här perioden så blev det så. Under denna period så hörde jag talas om en drog som gjorde allt bra och att de skulle kännas som om alla problem va borta. Det va alltså marijuana, hasch weed och sånt.

När ja prövade första gången kändes det som ja drömde och allt kändes väldigt enkelt och lätt. Jag rökte på fler och fler gånger och jag tyckte det kändes bra. Tills mina föräldrar kom på mig. Det var då jag fick hjälp! Den hjälpen som jag egentligen hade velat ha från första början. De hjälpte mig att sluta dricka och röka på. Men röker gör jag tyvärr fortfarande idag :( Börja aldrig med detta som jag har vart med om, asså ingen vill gå igenom det. Ja LOVAR!!

/En tjej på 13

Mer på UMO

Artikel

Att bli av med alkohol- eller drogproblem

Dricker du för mycket eller för ofta? Eller använder du droger? Det går att förändra, och det finns bra hjälp att få. Börja med att berätta för någon, även om du inte tror att du har så stora problem.

UMO-podden

Henkes tankar: ”Drogerna stängde av känslorna”

63. Henke berättar om vardagen på behandlingshemmet, tiden då han använde droger och tankarna om framtiden.

Artikel

Tio tips för att sluta röka

Har du bestämt dig för att sluta röka? Bra! Det viktigaste för att lyckas är att du själv vill sluta. Prova att följa UMO:s tio steg som hjälper dig att klara det.

Till toppen av sidan