Panik - lämna sidan!
Fråga UMO

Kan man vara tajt eller slapp?

Fråga

Det är väldigt mycket snack om man har en slapp och tajt slida. Jag har stött på det med både kompisar och sexpartners. Men som jag har förstått det så ska slidan anpassa sig efter kukens storlek.

Därför undrar jag helt enkel vad det är som gör att fittan upplevs som tajt eller slapp?

Svar

Det stämmer att slidan anpassar sig efter det som förs in. Det beror på att slidan är väldigt töjbar.

Vad som gör att slidan kan upplevas tajt eller slapp kan nog variera. Om man till exempel har sex utan att vara riktigt våt och upphetsad kan slidan kännas tajtare. Men då är det sällan skönt för den med slida att ha sex. Det är därför viktigt att bara ha sex när samtycke finns och båda är sugna på sex. Det kan troligtvis också kännas på olika sätt beroende på hur man har sex. Att ha sex där till exempel den ena ligger ovanpå den andra kan kännas annorlunda jämfört med att ha sex där båda ligger på sidan.

Det är viktigt att veta att slidan inte påverkas av onani eller sex. Det blir alltså ingen skillnad på slidan efter att man börjat ha sex. Det är en myt.

Med vänliga hälsningar
Sofia Alsing, barnmorska

Svara varandraOrakad fitta vid sex - vad tycker ni om det?

Jag har mycket hår jämfört med andra orakade har jag sett och de flesta av mina vänner rakar sig. Skulle ni gå ner på nån eller slicka nån som inte är rakad?

Frågor och svarJag kissar på mig när jag nyser, skrattar eller hoppar

Det är inte som för små barn som blir helt blöta, men det läcker lite urin då och då. Jag har hört att sånt här kan hända de som fött barn, men jag har inte gjort det.

Svara varandraFler med inre blygdläppar som är längre än de yttre?

Jag har så mycket ångest inför att visa mig för en partner och jag vet inte vad jag ska göra. Är det något som avtändande eller är det inget man tänker på?

Svara varandraMin snippa ser inte ut som andras, hjälp!

Någon annan som är osäker om hur er vagina ser ut? Jag är en tjej på som är väldigt osäker över min kropp. Mitt problem är att min vagina inte ser ut som dom andra i omklädningsrummet gör.

Frågor och svarJag är könsstympad, hur kan jag få hjälp?

Jag har hört att man kan operera sig. Måste mina föräldrar få veta om jag opererar mig?

UMO-poddenMyten om mödomshinnan

49. "Det finns ingen mödomshinna. Det är ett missförstånd att man ska blöda från slidan första gången man har slidsamlag."

Egna berättelserFick operera slidöppningen

När jag utforskade med mina fingrar lyckades jag aldrig komma in. Inte för att det var smärtsamt, utan för att jag verkligen inte kunde hitta vart jag skulle komma in. Jag försökte med tampong i timvis utan att komma någonvart.

ArtikelFlytningar från slidan

Flytningar är en slags vätska som finns i slidan. Flytningarna börjar i puberteten, oftast innan den första mensen. Det är bra och naturligt att ha flytningar i slidan, och beror sällan på någon sjukdom.

ArtikelOmskärelse av snippan - könsstympning

Omskärelse av snippan kallas också könsstympning. Det betyder att någon har skurit bort eller skadat delar av snippan. Det finns bra hjälp att få om du har besvär efter omskärelsen. Obs: känsliga bilder!

Frågor och svarJag är rädd att jag inte kommer att blöda när jag har samlag första gången. Kan jag göra en operation?

Jag har hört att man kan sy dit en mödomshinna. Funkar det?

Till toppen av sidan